Türk mutfağının olmazsa olmaz içeceklerinden bir tanesi olan Türk kahvesi, hemen hemen herkes tarafından düzenli olarak tüketilen ve fazlasıyla da sevilen içecekler arasında yer almaktadır. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olan Türk kahvesi, fazla tüketildiğinde ya da çeşitli kronik hastalığa sahip olan insanlarda çeşitli zararlı unsurların oluşmasına neden olmaktadır. Haberimizin bu bölümünde Türk kahvesinin faydalarını ve zararlarını göreceğiz. İşte Türk kahvesinin bilinen, bilinmeyen tüm yarar ve zararları…

Türk kahvesinin faydaları nelerdir?

  • Ölçülü miktarda Türk kahvesi tüketimi yapmak kişinin stres seviyesini kontrol altına alamaya yardımcı olan oldukça sağlıklı ve etken bir bileşendir. İçeriğinde bulunan bileşenler Türk kahvesinin vücuda sağlıklı olmasına yardımcı olurken, aşırıya kaçmadan düzenli olarak tüketmek önemlidir. Yapılan araştırmalar sonucunda aşırıya kaçmadan tüketilen Türk kahvesi kişinin depresyona karşı koruma altına alınmasına yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
  • Gün içerisinde çok daha zinde ve sağlıklı bir yapıda olmanıza yardımcı olan Türk kahvesini bilhassa sabahları bir fincan şeklinde içmeniz, zihninizin açılmasına gün içerisinde kendinizi çok daha zinde hissetmenize yardımcı olan durumların başında gelmektedir.
  • Türk kahvesinin içeriğinde bulunan bileşenler kişinin sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan Türk kahvesi aynı zamanda, metabolizmanın hızlanmasına ve kişinin kendini çok daha rahat hissetmesine yardımcı olmaktadır. Bilhassa şekersiz içilen Türk kahvesi kişinin sağlıklı bir metabolizmaya kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen Türk kahvesi kişiye tokluk hissiyatının vermesine yardımcı olmaktadır. Tokluk hissiyatı sayesinde vücuda gereksiz yere kalori alımının büyük ölçüde önüne geçen Türk kahvesini, yeterli seviyede tüketmeniz sağlığınız açısından son derece önemlidir.
  • Hafızanın güçlenmesine büyük ölçüde katkı sağlayan Türk kahvesinin düzenli olarak tüketilmesi kişinin sağlıklı bir zihinde ve aktif bir beyinde olmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum itibarıyla düzenli olarak Türk kahvesi tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Karaciğerde herhangi bir yağlanma probleminin oluşmasının önüne geçen Türk kahvesi, iç organların yenilenmesine de yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kişinin siroz hastalığına yakalanma riskini de büyük ölçüde düşüren Türk kahvesini yeterli miktarda düzenli olarak tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
İLGİLİ MAKALE  Üzüm hangi aylarda yetişir?

Türk kahvesinin zararları nelerdir?

  • Türk kahvesinin yaraları olduğu kadar fazla tüketildiğinde de kişide çeşitli sağlık problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Fazla tüketildiği taktirde midede çeşitli sağlık problemlerinin oluşmasına neden olan Türk kahvesi; gastrit, ülser, reflü gibi hastalıkların tetiklenmesine ve kişinin mide ağrısı çekmesine neden olabilmektedir.
  • Bilhassa aç karnına Türk kahvesinin tüketilmesi de kişide hazımsızlık probleminin açığa çıkmasına neden olabilmektedir. Hazımsızlık probleminin yanı sıra mide bulantısı gibi mideyle alakalı çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Türk kahvesinin fazlaca tüketilmesi kişinin doygunluk hissiyatına ulaşmasına neden olmaktadır. Bu durum en büyük belirtilerinden bir tanesi ise iştahsızlıktır. Bu durum itibarıyla Türk kahvesi fazla içilmemesi gerektiği gibi aynı zamanda yemeklerden önce aç karna tüketilmemesi gerekmektedir.
  • İçeriğinde bol miktarda kafein barındıran Türk kahvesi kişinin uyku düzeninin sarsıntıya girmesine neden olabilir. Uyarıcı bir madde olan Türk kahvesinin fazla tüketilmesi kişinin uyku problemi yaşayabileceği gibi aynı zamanda uykusuzluk durumunun açığa çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla Türk kahvesini uygun saatlerde, uygun miktarda tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Her şeyin fazlasının zarar olabileceği gibi Türk kahvesinin de fazlası zararlıdır.

Türk kahvesinin besin değerleri şu şekildedir;

100 gr1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g)0.090.06
Protein (g)0.60.42
Yağ (g)0.740.52
Lif (g)3.762.63
Kolesterol (mg)00
Sodyum (mg)1.170.82
Potasyum (mg)100.2970.2