Yumurta besin değeri oldukça yüksek olan gıdalar arasında yer almaktadır. Bireyler belirli yaşlarda yeteri kadar yumurta tüketmeli ve besin değerlerine katkı sağlamalıdır. Çok önemli protein takviyelerinden birisi olan yumurtanın belirli ölçü de tüketilmesi bir çok sağlık sorununun önüne geçebileceği gibi normalde fazla tüketilmesi de bazı hastalıklara neden olabilir.

Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Bir günde yenmesi gereken yumurta sayısı kişilere göre farklılık gösterir. Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen normalden fazla tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Ancak bazı durumlarda özellikle spor yapan kişilerin gün içinde sık sık yumurta tükettiğine tanık olabiliriz.

Yumurta çok iyi bir protein kaynağı olduğu için kasları güçlendirme özelliği vardır. Bundan dolayı sporcular özellikle haşlanmış yumurtanın beyaz kısmını tüketirler. Sadece beyaz kısmının sık olarak tüketilmesinin neden ise sarı kısmında yağ miktarından dolayıdır. Bu şartlarda bile yumurta tüketiminin kontrollü olması gerekir.

Uzman Doktor Canan Karatay’ın önerisi günlük yumurta tüketimi 10 adeti kesinlikle geçmemelidir. Bu tüketim bir güne yayarak ve aralıklı bir şekilde yapılmalıdır.

Günde 2 Adet Yumurta Yemek

Gün içindeki yumurta tüketiminin kontrollü olması gerekir. Ancak hiç yumurta tüketmemekte sağlıklı bir durum değildir. Uzmanlar tarafından günde 2 adet yumurta tüketmenin bir çok faydası tespit edilmiştir. Günde 2 adet yumurta tüketmenin mucize faydaları şunlardır;

  • Cildin güzelleşmesini sağlar.
  • Karaciğeri korur.
  • Yüksek tansiyon riskini azaltır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
  • Görme kaybı yaşamayı engeller.
  • Beynin çalışma gücünü destekler.
  • D vitamini ve Kalsiyum bakımından destekleyici özellik gösterir. Bu durum kas ve kemik gelişimi için çok önemlidir.
  • Tok tutar ve kilo kontrolünde çok etkilidir.
  • Vücuttaki toksinleri atma da destekleyici özellik gösterir.
  • Günde 2 adet yumurta tüketiminin insan vücudundan birçok olumlu etkisi gözlenmektedir. Ancak bazı durumlarda yumurta tüketimini oldukça az tutmak gerekir. Bu gibi durumlarda insan vücudu için gerekli olan tüketim seviyesi de azalmaktadır.

Yumurta Tüketmenin Zararı Var Mıdır?

Yumurta tüketiminin birçok faydası herkes tarafından bilinir. Ancak zararları konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunamayabilir. Özellikle belirli bir yaş sınırından sonra yumurta tüketiminin kontrollü olarak yapılmamasının olumsuz etkileri gözlenmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Yorgunluğa iyi gelen 4 bitkisel çay (Kaynak: soru.com.tr)

Özellikle kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerin gereğinden fazla yumurta tüketmesi bu seviyeyi daha çok arttırır. Bu artış kalp ve damar hastalıkları tetikler ve kalp krizi riskini arttırır. Bu durumdan dolayı sağlıklı bir bireyin günde 2 adet yumurta tüketmesi oldukça faydalıyken, kolesterol riski olan bir bireyin bu tüketimi haftada bir yapması gerekmektedir.

Diyette 2 Adet Yumurta Tüketilir Mi?

Kilo kontrolü açısından yumurta tüketiminin çok destekleyici etkileri vardır. Tok tutma özelliğinden dolayı sıklıkla tercih edilir. Ancak diyette olmayan bir kişinin günde iki adet yumurta tüketmesi doğruyken diyette olan kişiler için bu tüketim sadece bir adet ile sınırlı kalmalıdır. Diyet döneminde yumurta tüketimi kan ve kolesterol seviyesini yükselttiği için kilo alma eğilimi de göstereceği için genellikle bir adet tüketim yeterli bulunur.

Her Gün 2 Adet Yumurta Yemenin Göz Sağlığına Etkisi

Doğru şekilde yumurta tüketiminin etkileri her geçen gün farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri bilinse de son yapılan araştırmalar neticesinde bu durum onaylanmış oldu. Sağlıklı bir bireyin günde 2 adet yumurta tüketmesinin görme kalitesini koruduğu ve göz hastalıklarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır. Göz hastalıkları yaşayan bireylere uzmanlar tarafından kontrollü ve düzenli bir şekilde yumurta tüketilmesi önerilmektedir.

Yumurta Tüketiminin Zarar Verdiği Nasıl Anlaşılır?

Kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerin yumurta tüketimi kontrollü bir şekilde ilerler. Ancak daha öncesinde kolesterol sorunu yaşamayan bireyler, yumurta tüketiminin bu durumu tetiklediğini anlayamayabilir. Eğer kolesterol artışı yumurta tüketimine bağlı olarak artış gösteriyorsa bu durum kişilerde;

  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Gözaltında oluşan yağ bezeleri,
  • Baş dönmesi,
  • Ayaklarda ve bacaklarda uyuşma,
  • Meydana gelen yaraların geç iyileşme göstermesi,
  • Solgun bir cilt olarak kendini gösterecektir.

Bu gibi durumlarda sadece yumurta tüketimini azaltmak yeterli olmayabilir. Uzman doktorlar tarafından belirlenen tedavi şekillerinin de uygulanması gerekmektedir.