İnsan beyninin karmaşık yapısı nedeni ile beynimizi her an geliştirmemiz gerekiyor. Beynimizin olduğunu düşündüğümüzden daha yüksek bir kapasitesi bulunduğundan bizler de bu kapasiteye erişmek için bazı yöntemler kullanabiliriz. Kendi kişisel gelişim videolarını yayınlayan Haluk Tatar, insan beyninin nasıl geliştirilebileceğine ve hazır cevap birine dönüşmenin nasıl mümkün olacağına dair her biri hazine niteliğinde tavsiyeler paylaştı. Haluk Tatar tarafından paylaşılan bu tavsiyeler ile beyni geliştirmek mümkün hale geliyor.
Beyni geliştiren tavsiyeler
İnsan beyni ne kadar gelişmiş olursa, birey o kadar hazır cevap olur. Algılama süresinin kısalması ile birlikte insan her duruma daha kolay adapte olabilir ve sonuç çıkarabilir. Bu şekilde de hazır cevap bir breye dönüşebilirsiniz. Beynimizin yüksek işlem yeteneğini tam kapasitede çalıştırabilmemiz için ise bazı egzersizler uygulamamız gerekiyor. Bu egzersizleri uygulamanıza yardım edecek tavsiyeleri ise verdiği değerli bilgiler ile insanları bilinçlendirmeyi hedefleyen Haluk Tatar açıkladı. Haluk Tatar tarafından açıklana ve hazır cevap olmanıza yardım edecek beyni geliştiren 15 tavsiye şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Beyninize ile beslerseniz o çıkar
Beyninizi ne ile beslerseniz, beynininiz de ona bağlı şekilde gelişir. Haluk Tatar, bu duruma en büyük örnek olarak hızlı bir şekilde akan ve öncesi ile bağlantısı olan yabancı dizileri gösterdi. Beyin daha öncesi ile bağlantı kurmayı ve alaka seviyesinde kalabilmeyi sağlayarak bu gibi olaylardan algılama kapasitesi yükseltmeyi öğreniyor.
Eğlenceyi doğru şekilde bulun
Beynin kendisini geliştirmek için bazı aktivitelerin daha önemli olduğuna dikkat çeken Haluk Tatar, eğlence amaçlı oynanan oyunları daha karmaşık yapılardaki oyunlardan seçerek beyni geliştirebileceğinizi açıkladı. Satranç, tabu, sudoku gibi bazı oyunları oynayarak beyni çalışmaya itmek mümkün.
Beynin soğutma sistemini çalıştırın
Beynin oksijen, su ve serinliğe ihtiyacı olduğunu belirten Haluk Tatar, beynin soğutma sisteminin beynin aktif çalışmasını etkilediğini söylüyor. Beynin su ve oksijene özellikle ihtiyacı vardır ve insanların su ile oksijeni yeteri kadar alması beynin daha aktif çalışmasını sağlar. Haluk Tatar bir ortama ya da önemli bir toplantıya girmeden önce açık havada yürümenin, günde kesinlikle en az 8 bardak su içmenin büyük fark oluşturacağını aktardı.
Beynin jet yakıtları sağlıklı yağlar
Beyin sağlığı için faydaları kanıtlanmış olan sağlıklı yağlara da dikkat çeken Haluk Tatar, ceviz ve omega 3 yağ içeren besinlerin günlük olarak alınması gerektiğini açıkladı. Günde 100 gram kadar ceviz yemenin faydalı olacağını aktaran Haluk Tatar, fast food grubundan gıdaların ise beyni yavaşlattığını aktardı.
Sizi hızlandıracak kişiler ile oturun
Kafanızı dinlemek yerine size yeni fikirler verecek ve beyninizi geliştirmenizi sağlayacak kişiler ile irtibatta olmanın önemli olduğunu dile getiren Haluk Tatar, hep aynı şeylerin konuşulduğu ortamlarda çok uzun süre vakit geçirmemek gerektiğinin de altını çizdi. Arkadaşlar ile geçirilen vakitlerin ayarlanması gerektiğini savundu.
Kopyala yapıştır bilgiler
Sosyal medyada yer alan bazı bilgilerin beyni çöpe çevirdiğini açıklayan Haluk Tatar, sosyal medyanın azaltılması gerektiğini savunuyor. Özellikle ders çalışan bireylerin ön belleklerini bu şekilde sosyal medyada bulunan çöp bilgiler ile doldurduklarını ve yeni şeyler öğrenmelerinin de zorlaştığını dile getiren Haluk Tatar, beynini geliştirmek isteyen bireylerin sosyal medya kullanımını azaltması gerektiğini aktardı.
Kendinize ait şehir efsaneleriniz olmasın
Bireylerin çalışmamak için kendilerine ait şehir efsaneleri olduğunu dile getiren Haluk Tatar, ”benim saat 4’ten sonra beynim iptal oluyor” gibi cümlelerin insanların gelişimini yok ettiğini savundu. Beynin bir anda bu kadar çökmeyeceğini ve insanın sınırlarını zorlaması gerektiğini dile getiren Haluk Tatar, beynin kurgulama alanını da çalıştırmak gerektiğini ve radyo tiyatrolarının şarkılar yerine dinlenmesinin bunu ağlayacağını aktardı.
Haftada bir gün zincirleme araştırma
bu gibi araştırmaların en çok Pazar günü işe yarayacağını düşündüğünü belirten Haluk Tatar, insanların kendilerine haftada bir gün 30 dakika kadar seans belirlemeleri gerektiğini ve bu süreçte merak ettikleri bir şeyden yola çıkarak o şey ile ilgili her durumu ve konuyu sıra sıra araştırmalarını tavsiye ediyor.
Günde 1 fincan Türk kahvesi
Şekerli ve hazır kahveler yerine Türk kahvesinin tüketilmesinin de insan beyninin gelişmesini sağladığını aktaran Haluk Tatar, sade olarak alınacak olan kahvenin beyni gelişmeye itan gıdalar arasında olduğunu dile getirdi.
Kaygılarınızı ortadan kaldırın
İnsanların kaygılarının beynin gelişmesini etkilediğini ve geriye çektiğini dile getiren Haluk Tatar, bu noktada insanın kendisini birden fazla kişiliğe bürümesinin ve farklı ortamlarda farklı karakterlerini ön plana çıkarmasının da kaygıları azaltarak beyni geliştiren durumlar arasında olduğunu dile getirdi.
Duyularınızı geliştirin
Yeni tatlar denemenin zihni geliştirdiğinin altını çizen Haluk Tatar, daha önce deneyimlemediğiniz bir tadı ya da kokuyu deneyimlemenin beyni çalışmaya ve hafızayı arttırmaya iten şeyler olduğunu dile getirdi. Yeni bir meyve deneyimlemeyi öğütleyen Haluk Tatar, bu durumun kesinlikle beyni çok hızlı şekilde geliştirdiğini savundu.
Az uyuyun
Az uykunun da beyni geliştirdiğini öne süren Haluk Tatar, bu azlığın en az 6 saat olacak şekilde ayarlanması gerektiğini de aktardı. Beynin aktif çalışma süreci bu şekilde artacak ve beyin kendini geliştirmek zorunda kalacak.
Sakız çiğneyin
Sakız çiğnemenin daha az uygulanması gerektiğini aktaran ve hatta zor durumda kalındıkça yapılması gereken bir şey olduğunu dile getiren Haluk Tatar, şekersiz sakızın beyni çalıştırdığını öne sürdü. Kendisinin de az seviyede tuttuğu bu alışkanlığın beyni geliştirdiğine dikkat çekti.
VİDEO: BEYNİNİZİ HIZLANDIRMAK – HAZIRCEVAP BİRİSİ OLMAK – EĞLENCELİ BİRİSİ OLMAK – KİŞİSEL GELİŞİM