Göz sağlığı açısından çok büyük faydaları dokunan havuç aynı zamanda beyin sağlığına da iyi gelmektedir. Sağlık açısından birçok faydası olan havuç, yemeklerin içerisinde güzel bir tat veren yardımcı malzemelerden bir tanesidir. Kökeni Orta Asya’ya dayanan havuç ülkemizde Akdeniz bölgesinde daha sık yetişmektedir. Birbirinden farklı birçok çeşidi bulunan havuç, hangi mevsimde yetişir? Havucun vücudumuza ne gibi faydaları vardır gelin hep birlikte öğrenelim…

Havuç ülkemizde hangi bölgede yetişir?

Kökeni Orta Asya’ya dayanan havuç; Avustralya’da, Afrika’da, Yeni Zelanda’da, ve Amerika’da oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise en çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Doğu Anadolu haricindeki hemen hemen her toprak çeşidinde yetişme elverişi bulunan havuç,  ülkemizde en  çok şu iller de yetiştirilmektedir; Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin. Dünya genelinde ise en çok havuç yetiştirilen yer Çin’dir.  Ülke genelinde 20 milyon havuç yetiştiren Çin, havuç üretimi noktasında dünya genelinde ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye ise, dünya genelinde havuç yetiştirme listesinde 9. sırada yer almaktadır.

Havuç hangi mevsimde yetişir?

Havuç yetiştiriciliği yapan insanların en değerli bilgiler arasında yer alan yetiştirilme noktasında, havuç serin ve kısa gün ikliminde daha sağlıklı ve daha verimli yetiştirilmektedir. Bilhassa çimlenme döneminden sonra sonra havuç, toprakla daha güçlenerek soğuğa karşı kendini korumaktadır. Ilıman iklime sahip bölgelerin kış mevsimlerinde yetiştirilmektedir. Havuç büyüme esnasında, sıcaklığın düşük olması, havucun verinin düşmesine ve havucun renginin azalmasına neden olmaktadır. Yüksek sıcaklıkta yetişmesi durumunda havucun renginde ve şeklinde belli başlı değişmelerin olduğunu gözlemlemek mümkündür. Havucun en verimli ve lezzeti yüksek olabilmesi için, yetiştirilme sıcaklığı takribi olarak 15-20  derece arasında olmalıdır. Havucun dol ve lezzetli olmasında hava sıcaklığının yanı sıra, bol yağışın da olması gerekmektedir. Yağmur suyunu sıklıkla topraktan alan havuç, daha lezzetli olurken verimlilik açısından da daha kaliteli olur. Kış meyvesi olmasıyla bilinen havuç yetiştirilmesinde sıklıkla tercih edilen mevsimler şu şekildedir; Havucun ekim zamanı Şubat-Haziran ayları arasında olurken, hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayları arasındadır. Elbette havucun cinsine göre bu aylar da değişkenlik gösterebilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  C vitamini en fazla hangi yiyecekte var? (Kaynak: soru.com.tr)

Havuç hangi toprakta daha verimli yetişir?

Havuç verimliliğiyle ve daha lezzetli, güzel olmasıyla ilgili olan önemli konu havucun yetiştiği toprak çeşididir. Güneydoğu Anadolu bölgesi haricinde, hemen hemen her toprakta yetişebilen havucun daha verimli ve daha lezzetli yetişebilmesi için, organik vitamin ve mineral olarak zengin, uygun kireç miktarı bulunan tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı topraklarda yetiştirilmesi havucun verimini arttıran özellikler arasında yer almaktadır. Erken hasat alabilmek için kumlu-tınlı toprağı tercih edilirken, daha verimli havuç elde edebilmek için milli ve tınlı topraklar kullanılmaktadır. İstenilene göre toprak seçimini yapmak daha doğru ve ekonomik açıdan da daha konforlu olacaktır. Havucun yetişmesi için toprağın PH değeri 6,5-7,5 arasında olmalıdır. 5’in altında PH değerine ait olan topraklarda istenilen verimde havuç yetiştirilmesi pek mümkün değildir.

Havuç çeşitleri nelerdir?

Beyaz havuç: Herhangi bir şekilde içerisinde renk pigmenti bulunmayan beyaz havuç genellikle İran, Pakistan ve Afganistan bölgelerinde sıklıkla yetiştirilmektedir.

Siyah havuç: Orta Doğu da sıklıkla gördüğümüz siyah havuç, Mayıs-Ağustos aylarında ekim işlemi tamamlandıktan sonra, ekimden 3 ay sonra hasat edilmeye başlanmasıyla diğer havuç çeşitlerinin hasat edilme sürelerine göre biraz daha farklıdır.

Nantes: Üretimi tüm dünya çapında yapılan bu havuç çeşidinin ortalama olarak boyutu,  15 cm uzunluğunda ve 3 cm kalınlığında olmasıyla özeldir. Lezzetinin yanı sıra kokusuyla da diğer havuç türlerinden kendini ayrı tutar. Takribi olarak 70 günde hasat edilme süresi bulunmaktadır.

Kırmızı havuç: Yetiştirildiği kökeni Çin ve Hindistan olan kırmızı havuç, genellikle temmuz ve ekim aylarında hasat edilmektedir.

Mor havuç: Genellikle iç renginin mor olmasıyla bilinen mor havucun yetiştirilme bölgeleri Türkiye ve Uzakdoğu’dur. Bu havuç türü genellikle Kasım ve Aralık ayları arasında hasat edilir.

Nancy havuç: Diğer  havuç çeşitlerine göre daha tatlı bir tada sahip olan nancy havuç, takribi olarak 15 cm boyutlarındadır. Uygun şartlar sağlandığında 72 günde hasat edilebilmektedir.