Günümüzde hukukun temsilcisi olarak görülen hakimler, mahkemelerde son sözü söyleyen kişilerdir. Hukuk kuralları çerçevesinde kararlar alınmasını sağlayan hakimler, Hukuk Fakültesi’ne gimek isteyenlerin en çok yapmak istedikleri iş olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlara ek olarak hakimlerin almış oldukları maaşlar da merak ediliyor. Hukuk okuyan kişilerce en yüksek maaş ortalamasına sahip olan dallar arasında olan hakimlerin maaşları, başlangıç seviyesinde bile oldukça yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda sizlere, hakimlerin görev ile sorumlulukları ve 2022 itibari ile hakim maaşlarının ne kadar olduğunu anlattık.

Hakimin görev ve sorumlulukları nedir?

Hukuk boyutuna taşınan sorunları çözmek ile görevli olan hakimler, anayasanın maddelerince karar vermekle mükelleflerdir. Hakimler, şahısların devlet ile ya da farklı şahıslar ile yaşamış oldukları sorunları anayasaya uygun şartlar altında çözüme ulaştırmaktadır. Belirli insiyatifleri uygulayabilseler bile anayasanın maddeleri dışına çıkamazlar. Hakimlerin görev ve sorumlulukları şu şekildedir:

  • Dava dosyalarını incelemek
  • Dava konusu tarafların ve gerekli olduğu takdirde bilirkişilerin tavsiyelerine başvurmak
  • Yeni düzenlemeleri ve kararnameleri takip etmek
  • Tarafsız olarak karar almak ve hakkaniyeti sağlamak
  • Taraflar, tarafların temsilcileri, savcılık makamı ve bilirkişi tarafından sunulan bilgi ya da belgeleri dava dosyasına eklemek ve kanıtlarda herhangi bir kayırma yapmamak
  • Dava hakkında Türk milleti adına davalıya hüküm vermek

Hakim olabilmek için nasıl bir eğitim süreci geçirmek gerekir?

Hakimlik mesleği, temelde ikiye ayrılan bir meslektir. hakimler, çalışma hayatları boyunca adli yargı ya da idari yargı alanında uzmanlaşır ve bu şekilde de çalışmaya devam eder. Adli yargı alanında uzmanlaşmak isteyen hakimlerin öncelikle üniversitelerin ilgili fakültelerinde dört yıllık hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekiyor. Daha sonra ise Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından hazırlanmış olan belirli sınavlara girip, başarılı puanlar alarak atanmaları gerekmektedir. İdari yargı alanında uzmanlaşmak ve bu alanda hakimlik yapmak isteyen kişiler ise öncelikle dört yıllık eğitim öğretim süresi olan bir Hukuk Fakültesi ya da hukuk alanında yeterli eğitim veren farklı bölümlerden eğitim almalı. Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ya da Maliye Fakülteleri’nde yapılacak olan eğitimler ile birlikte mezun olunması gerekmektedir. Daha sonra ise bu kişiler, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından hazırlanmış olan ortaklaşa sınava girmeleri gerekiyor. Bu sınava giren kişiler ise atanabilmek adına yeterli puanlar alması gerekiyor. Hem idari hem de adli yargıda başarılı olan kişiler, stajyer olarak görevlerini tamamladıktan sonra asli görevlerine başlayabilirler.

İLGİLİ MAKALE  2022 hemşire maaşları ne kadar?

Hakim maaşları ne kadar?

Savcı ne kadar maaş alıyor?

Savcı ne kadar maaş alıyor?

Hakimler, ülkemizde yüksek maaş ile çalışan kişilerdir. Maaşlar ise hakimlik yapmış oldukları bölgelere ve mahkeme çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Ancak en düşük hakim maaşı, 2022 yılında ortalama 17 bin 550 TL olarak hesaplanmıştır. 2022 yılında hakimlerin almış oldukları ortalama ücret 22 bin 410 TL iken en yüksek ortalama hakim maaşı 50 bin 120 TL olarak görülmektedir. 2022 yılı enflasyon zamlarından sonra hakim ve savcıların almış oldukları maaşlar şu şekilde güncellenmiştir:

  • 8. derece: Bu grupta, mesleğe yeni başlayan savcılar yer alır. Maaşları 2022 yılında yaklaşık 12 bin 500 TL’dir.
  • 7. derece: 3 yıl deneyimi olan 7. derecedeki savcıların maaşları, 13 bin TL’dir.
  • 6. derece: 5 yıl deneyimi olan 6. derecedeki savcıların maaşları, 13 bin 500 TL’dir.
  • 5. derece: 7 yıl deneyimi olan 5. derecedeki savcıların maaşları, 14 bin TL’dir.
  • 4. derece: 9 yıl deneyimi olan 4. derecedeki savcıların maaşları, 14 bin 500 TL’dir.
  • 3. derece: 11 yıl deneyimi olan 3. derecedeki hakimlerin ve savcıların maaşları, 15 bin 200 TL’dir.
  • 2. derece: 13 yıl deneyimi olan 2. derecedeki savcıların maaşları, 15 bin 750 TL’dir.
  • 1. derece: 18 yıl deneyimi olan 1. derecedeki savcıların maaşları, 18 bin TL’dir
  • 1. derece (birinci sınıfa ayrılmış): Birinci sınıfa ayrılmış savcıların maaşları, 28 bin TL’dir.
  • 1. derece (24 yıl): 24 yıl deneyimi olan birinci sınıf savcıların maaşları, 35 bin Türk lirasına kadar çıkmaktadır.