İnsan sağlığı için günlük 10 bin adımdan fazla atılması ve düzenli yürüyüşlere çıkılması gerektiği uzmanlar tarafından sürekli olarak dile getiriliyor. İnsanlar düzenli olarak yürüyüş yaptığı zaman daha sağlıklı bir vücuda sahip oldukları ve yürüyüşün insan hayatına olumlu etkileri artık şaşırtıcı bir gerçek ya da bir sır değil. Ancak yapılan son araştırmalar ile insan hayatına faydaları saymakla bitmeyen düzenli yürüyüşlerin, vücudumuz kadar zihnimiz için de sağlıklı olduğu ortaya konuldu.
Hafıza kaybını önlemek için adım atmak
İlerleyen yaşlarda daha sık karşılaşılan bir sorun olan kısa ve uzun süreli hafıza kayıpları ile karşı karşıya kalındığı zaman uygulanabilecek bazı yöntemler var. Yapılan araştırmalar ise ilginç bir gerçeği ortaya koydu. Daha sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olmamıza yardı eden günlük yürüyüşlerin beynimizi de vücudumuz ile birlikte daha genç tuttuğu ortaya çıktı. Üstelik yürüyerek hafıza kaybını önlemek için atılan adımların 10 bin kadar yüksek bir seviyede olmasına gerek de yok. Yani günlük olarak atacağınız adımların sayısını biraz daha yükseltmeniz halinde hafız kaybından korunmak mümkün hale geliyor. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre bir amaç uğruna yürüyenler için hafıza kaybı riskinden korunmak daha kolay.
Bunama riskine karşı adım atın
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre günde ortalama olarak 6 bin 315 adım atmak bunama riskinden yüzde 57 daha uzak olmanızı sağlıyor. Bu da ortalama olarak dakikada 40 adım demek oluyor. Ayrıca uzmanlar, attıkları adımı yalnızca adım atmak için değil, bir amaç uğruna atan bireylerde Alzheimer, demans ve hafıza kaybı gibi ilerleyen yaşlarda karşı karşıya kalınabilecek zihin sorunlarının daha az görüldüğünü ortaya koydu. Yani atacağınız adımlarda kendinize bir amaç belirlediğimiz takdirde, yapacağınız işi hallederken bir yandan beyin sağlığınızı korumak ve beyninizi genç tutmak mümkün hale gelmiş oluyor.
Günde en az 3 bin 600 adım
Umanlar tarafından yapılan araştırmalara göre özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan hafıza sorunlarının ortadan kaldırılması için bireylerin günde en az 3 bin 600 adım atması gerekiyor. Ayrıca yapılan araştırmalar bir amaç uğruna atılan adımlar gibi günlük olarak atılan adımların da hafıza üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Gençliğinde ve ilerleyen yaşlara girilmeye başlandığı zaman daha fazla adım atmak, hafızanı da daha genç kalmasına yardımcı oluyor. Daha az adım atan bireylerin ise Alzheimer, demans gibi hafıza sorunları ve hastalıkları ile karşı karşıya kalma ihtimalleri artıyor.
Zihni koruduğu gibi bedeni de koruyor
Günlük hayatta atılan adımlar pek çoğumuzu dikkatini çekmez. Hatta rutin bir alışkanlık olduğu için yürüdüğümüz yolları bile ezberlemiş oluruz. Ancak yapılan birçok araştırmanın ortaya koyduğu bir gerçek var ki, adım atmak insanların sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Gençliğinde daha ok adım atan bireylerin ilerleye yaşlarda hem sistemsel hastalıklardan, hem kemik ağrılarından hem de kas hastalıklarından daha az oranda etkilendiği ortaya konuldu. Daha sağlıklı bir vücut için atılan adımlar daha sağlıklı bir beyne sahip olmanıza da yardımcı oluyor. Özellikle adımlarınızı atarken farklı alternatif yollar deniyorsanız. Uzmanların açıkladığı bilgilere göre beynin ve vücudun kas hafızalarını şaşırtmak için farklı yollarda yürüyen ve beynin sürekli farklı bir rotayı ezberlemesine yol çan yürüyüşler hem beyni hem de vücudu koruyor.