Vücut içerisinde sürekli dolaşımı sağlayan kan, bazı iç ve dış etkiler sonucunda akışkan olma özelliğini kısmı olarak azaltır. Bu tür durumlarda, doğrudan tıbbi müdahale ihtiyacı olmaması halinde, hacamat yapılması gerekir.

Çıkarım yapıldığında fark edileceği gibi hacamat; kan dolaşımının yavaşlaması durumunda, yoğun olması nedeniyle rengi koyu bir hal alan ve daha katı olan kirli kanın vücuttan çıkarılmasında kullanılan, tıp alanına dayalı bir sağlık işlemidir. Hacamat yapılırken doğrudan vücut üzerine müdahalede bulunulur.

Vücut ve sağlık söz konusu olduğu için de, dikkat edilmesi gereken bazı durumlara önem vermek gerekir. Bu nedenle hacamat hakkında; nasıl yapıldığı, kimlere tarafından ve hangi insanlar için yapılabildiği, konularını öğrenmek gerekir.

Hacamat Vücudun Hangi Bölgelerine Yapılır?

Hacamat, doğrudan isteğe bağlı olarak uygulanan bir sağlık işlemi değildir. Özellikle; kanın en çok birikim sağladığı yerler olarak ayak bilekleri, kan dolaşımının oldukça yavaşlamış olduğu durumlarda karın kısmına ve iltihap oluşumu gibi durumlarda da deri üzerindeki belirli noktalara hacamat yapılabilir.

Burada, hacamat yapılacak olan bölgeyi belirlenen en önemli husus; hacamatın ne sebeple ve hangi yaş aralığındaki kişiye yapılacak olduğudur. Örnek olarak, yüklü miktarda deri altı iltihabı söz konusu olduğu zaman yüz derisine dahi uygun yöntemle hacamat yapılabilir.

Ancak doğrudan deri üzerinde kesik açma yöntemiyle hacamat yapılacaksa da, ayak bileği üzerindeki belirli kısımların tercih edilmesi gerekir.

İzleyin: Hacamat Nasıl Yapılır? Canlı Yayında Hacamat Tedavisi!

Hacamat Yapma Yöntemleri Nelerdir?

Hacamat yapma yöntemleri; vücut bölgelerinin farklı hassaslık düzeyine sahip olmasına, hacamat yapılacak kişinin yaş grup aralığına, hangi sebepten dolayı hacamat yapmak gerektiğine göre geliştirilmiştir.

Bu bağlamda ortaya çıkarılan hacamat yapma yöntemleri şu şekildedir:

  • Vücut üzerinde ayak bileklerine iki ince çizik oluşturulması ve bu çiziklerin damar üzerinde belirli alanlara denk gelmesine dayanan hacamat yöntemi
  • Sülüklerin emici özellikleri ve bu özelliklerini daima yoğun kanı veya zararlı iltihabı çekme durumları kullanılarak uygulanan, sülük ile hacamat yöntemi
  • Özellikle hacamat uzmanları veya tıp doktorları tarafından yapılması gereken, oldukça önem arz eden, bilekten kan çıkarma yoluyla hacamat yapılması yöntemi
  • Vakumlu araçlar kullanılarak yapılan ve diğer yöntemlerde olduğundan çok daha az kesikler oluşturularak yapılan, vakumlu hacamat yöntemi

Olacak şekilde, birçok yöntem hacamat yaparken uygulanabilir.

Seyredin: Dr. Ender Saraç canlı yayında hacamat yaptı

Hacamat Yapılabilecek Olan Kişiler Kimlerdir?

Hacamat yapılacak olan kişi belirlenirken, hacamat yapılmasını gerekli kılan bir durumun ortaya çıkmış olması gerekir.

Bu insanlar genel olarak; çok fazla çay tüketimine bağlı kanı yoğun olan insanlar, deri altında özellikle toplu şekilde yüklü miktarda iltihap bulunan insanlar, kan yoluyla zehirlenme sorununa maruz kalan insanlar, tansiyon düşüklüğünü sıkça yaşayan insanlardır. Özellikle tansiyon düşüklüğü, diğer etkenlere ek olarak yoğun kan halini yansıtır.

Bu nedenle, tansiyon sorunundan sıklıkla şikayet eden insanların belirli aralıklarda hacamat yaptırması gerekir. Tüm bu aralığın dışında, özellikle çocuk sayılan sıfır ile on beş yaş aralığında, doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle hacamat yaptırılmaması gerekir.

Hacamat Yapımı Nasıldır?

Hacamat yapılmasını gerekli kılan durumlar ortaya çıktıktan sonra sorunları yaşayan kişinin, hacamat alanında uzmanlık kazanan ve yetkin donanımlara sahip olan kişilerle görüşmesi gerekir. Tüm hacamat öncesi işlemler sağlandıktan sonra ise, tek tek hacamat adımları uygulanır.

Bu adımlar:

  1. Hastanın sorununun tam tespiti, bu soruna ve diğer değişkenlere bağlı hacamat yöntemi seçilir.
  2. Seçilen yönteme göre sülük kullanılması gerekirse: Hacamat yapılacak olan bireyin uygun görülen vücut bölgelerine sülükler serbest olarak bırakılır. (Burada sülük sayısının belirlenmesi; sülüklerin şişkin olma durumlarına, kişiden tahmini olarak ne kadar zararlı madde çıkacağına göre, hacamat uzmanı tarafından belirlenir.) Vücut üzerine yerleşen sülükler, doğrudan yoğun kanın olduğu yeri tespit ederek yapışırlar. Emme işlemini tamamlarken şişerler ve kendiliğinden vücut üzerinden ayrılırlar. Tüm sülüklerde aynı durum gerçekleştikten sonra hacamat tamamlanmış olur.
  3. Vakumlu sülük yapma yöntemi kullanılarak: İçerisine uygun miktarda ısı yerleştirilen bardak, iğne ucundan bir miktar daha büyük olarak delik açılan hacamat bölgesine uygulanır. Bu uygulamada bardak içerisine hava kaçmaz ve derinin vakumlandığı görülür. Vakumun etkisiyle vücut kesiti içerisinden dışarı çıkan kirli maddeler tamamlandıktan sonra, hacamat işleminin de tamamlandığı görülecektir.
  4. Ayak bileklerinden yapılacak olan hacamat yöntemi: Ayaklar, vücut üzerinde oldukça fazla damar yapısına sahip olan ve kan dolaşımının en yoğun olarak gerçekleştiği alanlardır. Bu nedenle; belirli bir süre sonra ayak damarlarında tıkanma, kanın daha yoğun hale gelmesi ve bu tür durumlar ortaya çıkabilir. Doğrudan sorunun kaynağına yapılacak müdahale nedeniyle, ayak bileklerinden hacamat yapılması gerekir. Bu yöntemde, ayak bilekleri üzerinde iki tane çizgi şeklinde kesit açılır. Hafif ve bilinçli el müdahaleleriyle kan akışı sağlanarak kirli kan atılır. Daha sonra uygun pansuman da yapılarak, hacamat işlemi tamamlanır.

Bu adımlar, yöntemlere göre uygulanması gereken hacamat adımlarıdır.

Hacamat

Hacamat Nerede Yapılır?

Hacamat yapılabilecek olan yerler, işin içerisinde sağlığa dayalı unsurlar olması nedeniyle mutlak suretle steril olmalıdır. Bunun için; bazı özel ve devlet hastaneler, özel sağlık kuruluşları, doğrudan hacamat yapılmasına yönelik hizmet veren hacamat kurumları tercih edilebilir. Bu tür ortamlar, mikropların oluşmaması için özel olarak dikkat eden ortamlardır.

Ayrıca, işlem esnasında kullanılan malzemelerin de steril olmasına ve vücuda mikrop yerleştirmeyecek olmasına önem verilir. Sonuç olarak; hacamat yaptırmak isteyen insanların, ne sebeple olursa olsun, belirtilen kurum ve kuruluşlar dışında hiçbir yerde hacamat yaptırmaması gerekir.

VİDEO: GERÇEK HACAMAT NASIL YAPILIR?

Hacamat Kimler Tarafından Yapılabilir?

Hacamat yapma konusunda en donanımlı yetki, kalp ve damar cerrahisi içerisinde görev yapan tıp doktorlarına aittir. Ancak bu doktorlar genel olarak daha ağır hastalık ve ameliyatlarla ilgilenmekte oldukları için, hacamat ve türevi sağlık durumlarından bir miktar geri planda dururlar.

Ortaya çıkan bu açık ise, çeşitli sağlık eğitimlerini tamamlayan ve hacamat işlemine yetkinlik için bizzat sertifika alan kişiler tarafından kapatılır. Özellikle; hemşireler, ilk yardım çalışanları, sağlık alanında ön lisans ve lisans derecesi mezunları, alınması gereken eğitimlerin başarıyla tamamlanması ve devlet tarafından onay verilen sertifikaları alarak hacamat yapabilirler.

Hacamat Yapılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Hacamat yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır ve bu hususlar, gerekli olduğu durumlarda hayati önem arz eder. İlk olarak, hacamatın hangi durumlarda yapılması gerektiğini tam olarak kavramak ve hacamat yaptırılması planlanan kişinin sağlık durumunu tam olarak saptamak gerekir. Bazı insanlar, kanın pıhtılaşma durumunda sorun yaşıyor olabilir ve bunun farkında olmayabilirler.

Doğal olarak da bilinçsiz bir şekilde hacamat talebinde bulunmak, kişinin kan kaybı yaşamasına ve bazı durumlarda ölümcül sonuçlar almasına neden olabilir. Bunun yanı sıra, hacamat yapacak olan kişinin özen gösterilerek seçilmesine ve gidilen ortama dikkat etmek gerekir.

Hacamat Yaptırma Sıklığı Ne Olmalıdır?

Hacamat yapıldıktan sonra kişi, vücudu üzerinde bazı değişiklikler olduğunu fark edecektir. Özellikle; daha zinde hissedilerek uyanma, yorgunluk hissinde azalma ve tansiyon düşmesi sorununa iyi gelecek sonuçlar görülür. Bu nedenle hacamat, oldukça sevilen ve belirli aralıklarda yenilenmesi gereken sağlık işlemidir.

Hacamat yaptırma sıklığı ise, ilk olarak hacamat yapılması durumunda olduğu gibi bazı nedenlere dayanmalıdır. (Belirtilmiş olan; tansiyon düşmesi, iltihap oluşumu ve kirli kan nedeniyle damar tıkanması sorunları) Bu sorunlar ortaya çıkmaya başladıktan sonra yeniden hacamat yaptırılabilir.

Bu sıklık erkek bireylerde genel olarak beş ay ile üç yıl arasında değişir. Kadınlarda ise sekiz ay ile beş yıl arasında tercih edilen bir sıklıkta hacamat yaptırılabilir. Ayrıca; sigara içmeye başlayan kişiler, sigara içme sıklığını veya miktarını daha fazla artıran kişiler, kırmızı et tüketimi fazla olan insanların daha sık hacamat yaptırmaları gerekebilir.

Bu tür unsurların sonradan ortaya çıkması halinde, hacamat yapan uzmanlara durumun bildirilmesi ve alınan tavsiyeye göre hareket edilmesi gerekir.