Yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz, kum, güneş sezonu açılmaya başladı. Sezonun açılmasıyla birlikte tatilcilerin ve tatili burnundan gelenlerin sıklıkla arattığı başlıklardan bir tanesi olan “güneş yanığına ne iyi gelir” cevabının tüm yanıtlarını sizler için derledik. Yaz tatili dönüşünde acısız ve sızısız günler geçirmek istiyorsanız elbette öncelikli olarak güneşin zararlı ışınlarının bulunduğu saatlerde güneşten kendinizi korumanız gerekmektedir. Düzenli olarak güneş kremi sürmeyi ihmal etmemeli ve cildinizi her daim nemli tutmalısınız. Yaptık bir hata yandık diyenleriniz için güneş yanığını evde doğal yöntemlerle tedavi etmek istiyorsanız bu formülleri uygulayabilirsiniz. İşte güneş yanığını evde tedavi etmenin o yöntemleri…

Güneş yanığına iyi gelen doğal ürünler nelerdir?

güneş yanığını evde doğal yöntemlerle tedavi etmek istiyor ve yanık sonrasında oluşan acının bir an evvel geçmesini arzu ediyorsanız o noktada bu doğal bileşenlere başvurmanız önemlidir. Ciltte oluşan güneş yanığına iyi gelen formüllere geçmeden evvel, güneş yanığı olan bölgeleri kaşımamaya ve cildinizi nazik davranmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Kızaran bölgelerle temastan kesinlikle kaçınmanız gerekir. Kızarıklığın olduğu bölgelere yumuşak dokunuşlarda bulunmak ve cildi düzenli olarak nemlendirmek oldukça önemlidir. Güneş yanığı ile birlikte gelen sıcaklık ve acının geçiş süresi ortalama olarak 48 saattir. 48 saatin sonunda bu acılardan gerekli bakımları yaptığınız sürece kurtulmanız mümkündür. Sıcaklığın ve acının şiddetli olduğu bölgeleri serinletmek ve soğuk kompres yapmanız önemlidir. Cilde soğuk kompres yapabilmek için uygun bir bez ya da havluyu derin dondurucuda bir miktar bekletin. Ardından bu bezi yanığın olduğu bölgelere uygulayın. Bu yöntem acılarınızın savmasına yardımcı olurken aynı zamanda yanığın tedavi edilmesi için de gerekli bir uygulamadır. Tüm bunların yanı sıra cildinizi nemlendirmek ve ciltte bulunan acıyı en aza indirgemek için bu ürünleri kullanabilirsiniz;

Aloe-vera

İçeriğinde bol miktarda nemlendirici etkisi bulunan aloe vera- cilt yüzeyinde bulunan güneş yanıklarının kısa süre içerisinde tedavi edilmesine yardımcı olurken aynı zamanda cildin rahatlamasına ve acının azalmasına yardımcı olmaktadır. Güneş yanığı sonrasında oluşan acıyı hafifletmek ve cildi nemlendirmek için cildinize aloe vera sürmeniz son derece önemlidir. Cildin kaybolan nemini tekrar kazandırmak amacıyla aloe verayı düzenli olarak sürmeyi ihmal etmemelisiniz. Ciltte bulunan güneş yanığını tedavi etmek için kullanacağınız aloe verayı hem jel hem de yağ olarak kullanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Koltuk altı kıllarınızdan jiletsiz kurtulmanızı sağlayacak ev yapımı yollar (Kaynak: izlehaber.com)

Salatalık

Su zengini olan salatalık güneş yanığı acısını gidermede bir numaralı ürünlerden bir tanesidir. Cildin yeniden canlanmasına ve kaybettiği nemi tekrar kazanmasına yardımcı olan salatalık, güneş yanıklarına birebirdir. Güneş yanığı sonucunda oluşan kızarıklığı ve acıyı hafifletmek için cildinize düzenli olarak salatalık kompresi yapmanız önemlidir. Bir miktar yaptıktan sonra cildinizde bulunan tüm acı ve kızarıklığın geçtiğini gözlemleyeceksiniz.

Siyah çay

Güneş ışınları dolayısıyla ciltte meydana gelen yanıkları tedavi etmek amacıyla siyah çay son derece etkili ürünler arasında yerini almaktadır. Yanık bölgelerin üzerine süreceğiniz siyah çay yanıkların ferahlamasına ve acının dinmesine yardımcı olacaktır.

Elma sirkesi

Temizlikten, sağlığa pek çok faydası bulunan elma sirkesi güneş yanığında da mucizevi etkileriyle karşımıza çıkıyor. Güneş yanığı dolayısıyla ciltte oluşan kızarıklık ve acının önüne geçmek için bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ilave edin. Hazırladığınız bu karışımı kızarık olan bölgenize temiz bir pamuk yardımıyla tampon hareketlerle uygulayın. Bu uygulamanın sonucunda cildinize bulunan yanıkların ve acının hafiflediğiniz gözlemeyeceksiniz.

Lavanta yağı

Güneş yanıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında lavanta yağı gelmektedir. Lavanta yağı içerisinde bulunan bileşenler sayesinde ciltte bulunan yanıkların kısa süre içerisinde tedavi edilmesine yardımcı olurken aynı zamanda yanık dolayısıyla oluşan kuruluğun önüne geçerek cildin nemlenmesini sağlamaktadır.