Yaz aylarında sahil ve plajlarda çok fazla maruz kaldığımız güneş ışınları aynı zamanda hassas ciltliler için güneşli havaların olduğu her an tehlike teşkile diyor. Ciltte oluşan yaralar, ten renginde değişimler ve en basit sonucu ile yanık izleri. Bu sonuçlardan kaçınmak için cildi hassas olan bireyler güneş kremlerini kullanıyor. Bazı kişiler için güneş kremi sağlıksız gibi görünse de, yapılan araştırmalar güneş kremi kullanmayarak zararlı güneş ışığına maruz kalmanın aslında bilinenden çok daha kötü sonuçları olduğunu ortaya koydu.
Güneş kremi kullanmayanların dikkatine
Güneş ışınları demir ihtiyacımızı karşılamamızı için gerekli olan vücutta demirin işlenmesine katkıda bulunan yararlı etkiler sunsa da, güneş ışınlarının da yararları kadar zararları bulunuyor. Erken yaşlarda kemik gelişimini desteklemekten cilt yapısının gelişmesini sağlamaya kadar birçok etkisi bulunan güneş ışınlarının aynı zamanda vücudumuz ve cildimiz açısından bazı zararları da var. Zararlı güneş ışınları olarak adlandırılan UV ışınlarına maruz kalan bireylerin cilt yapılarında ve hatta deri altı yapılarında ve organlarında bazı hasralar meydana gelebiliyor. Temelde radyoaktif ışınlar olan UV ışınlarından korunmak için ise doğal içerikli güneş kremlerinin kullanılması önemli bir yer kaplıyor. Güneş kremlerini kullanmamayı tercih edenler için güneş ışınlarını zararlı etkileri ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Cilt lekeleri
Güneş ışınlarına fazla maruz kalan kişilerin ciltlerinde açıklı koyulu bazı cilt lekeleri ortay çıkar. Güneş ışınları kan damarlarına zarar verir ve bu durum ciltte kan damarlarının çatlamasına bağlı bazı deri rahatsızlıklarına yol açar. Bu durumda ciltte koyu kahverengi tonda bazı lekeler meydana gelir. Çoğu zaman bu lekeler yaşlılık lekesi olarak bilinse de aslında güneş ışınlarının enden olduğu lekelerdir.
Kırışıklıklar
Güneş ışınlarına maruz kalan hassas cilt yapılı kişilerde daha çok görülen bir semptom olan bu durumda, cildinizdeki elastik yapı yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Cildin kuruması ile başlayan bu durumda ilerleyen dönemlerde güneş ışığına maruz kalan bölgelerde kırışıklıklar ortaya çıkmaya başlar. Sonuç olarak cilt sarkar ve kırışıklıklar olması gerekenden çok daha erken yaşlarda meydana gelebilir.
Güneş yanıkları
UV ışınlarının cilde geçici bir hasar olarak bıraktığı yanıklar ise en yaygın görülen durumdur. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalan kişilerin cilt tabakalarında yanıklar meydana gelir. Cildin hassasiyet seviyesine göre yanıklar daha ağır ya da hafifi olarak karşımıza çıkar. Bu durumdan korunmak için ise UV korumalı güneş kremlerini kullanmak gerekiyor.
Çil oluşumu
Her ne kadar bazı kişilere çok yakıştığı düşünülse de, çillerin görülmesi bir cilt özelliği değil güneş ışınlarının ortaya çıkardığı bir cilt hastalığıdır. Bu durumda ciltte küçük kahverengi lekeler görülmeye başlar. Daha çok burun çevresinde meydana gelen bu lekeler kollarda ve bacaklarda da görülebilir. Açık tenli kişiler bu lekelere daha çok maruz kalır.
Solar keratoz
Zararlı güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde ortaya çıkan cilt rahatsızlıklarından biri de solar keratoz olarak karşımıza çıkar. Daha çok boyun ve ellerde meydana gelen kabuklanma ve pullanma ile gelen kızarıklıklar bu hastalığı belirtiler arasındadır. Solar keratoz nedeni ile ortaya çıkan lejyonlar aynı zamanda deri kanseri riski taşımaktadır.
Skuamoz hücre kanseri
Skuamoz hücre kanseri erken teşhis edilmesi durumunda tedavi edilebilecek olan bir kanserli hücre biçimlenmesidir. Güne ışınlarına en çok maruz kalan yerler olan el ve yüz gibi bölgelerde kanamalı kabuk oluşumu bu hastalığın bir belirtisidir. Aynı zamanda burun, kulak ve gözlerde görülmesi daha risklidir.