Çoğu insan ev dekorasyonu için evde belirli bitkileri yetiştirmeyi seviyor. Hoş renkleri ile evlerimizi süsleyen bu bitkiler, iyi bakılmadığı ya da bakımında hata yapıldığında sararmaya başlıyor. Bu da bizlerin hoşuna gitmiyor. Bununla birlikte evde bitki yetiştirmek, sağlık açısından da oldukça önemli. Bu yüzden evdeki bitkilerin neden sarardığı merak ediliyor. Bu yazımızda sizlere, evdeki vitkilerin neden sarardığı ve bu bitkilerin sararmasının nasıl önlenebileceğini anlattık.
Bitkiler neden sararır?
Bitkilerin sararmasının birçok nedeni vardır. Bitkilerin yaparaklarının sararmasındaki en temel neden, bitkilerin yaşlanmasından kaynaklanıyor. Bu yaşlanma ise bitkilerin yapraklarının sararmasındaki en büyük etmen. Bu yüzden bitkilerinizin alt yapraklarının sararması sırasında endişelenmenize gerek yok. Bu gibi durumlarda yeni yaprakların yeşerebilmesi için bitkilerinizin ana gövdesindeki sararmaya başlamış olan yaprakların dallarını budayın. Bu sayede yeni dallar çıkacak ve yeşil yaprakları ile bitkileriniz oldukça hoş bir hal alacak. Ancak belirtmek gerekir ki her sararma, bitkilerin yaşlandığı anlamına gelmiyor. Bu yüzden dikkatli davranmanız gerekmektedir.
Bitkilerin yanlış sulanması da sararmalarına neden olabiliyor. Özellikle saksı bitkilerinin çok fazla sulanmaması gerekiyor. Bitkiden bitkiye su ihtiyacı değişebiliyor. Bu yüzden yetiştirdiğiniz bitkiye uygun bir sulama gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ayrıca bitkinin toprağı oldukça önemli. Bitkiler, ihtiyacı olan oksijeni topraktan tahsil etmektedir. Bu şekilde yetiştirdiğiniz bitki, yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor. Bu yaşamasal faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için de bitkilerin topraklarının havadar olması lazım. Eğer bitkilerin toprağı çok sıkı olursa, bitki kökleri boğulabilir. Aynı şekilde bitkileri çok fazla sulamak, bitkilerinizin köklerinin boğulmasındaki en büyük etmenlerden biridir. Bitki kökleri de yeteri kadar oksijen alamazlarsa, sararmaya ve solmaya başlar.
Tropikal iklimlere alışmış olan bitkilerin de sarardıklarını görüyoruz. Bunun en büyük sebebi ise evinizdeki soğuk hava akımıdır. Genellikle kış aylarında cereyan eden yerlerde ya da yaz aylarda klimanın altında kalan tropikal bitkilerin yaprakları, sararmaya başlayabilir. Bu yüzden bitkilerinizin konumu oldukça önemli. Bitkileriniz bu tür soğuk hava akımlarına maruz kalıyorsa, evde yetiştirdiğiniz bitkileri daha az soğuk hava esintisinin odluğu yerlerde yetiştirmeniz çok daha iyi bir seçenek olacaktır.
Bütün bunlar ile birlikte bitkiler, ışık eksikliği nedeni ile sararmaya başlayabilir. Bitkilerin çoğunluğu fotosentez yaptığı için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Eğer bitkilerinizin sarardığını görüyorsanız, pencere kenarı gibi güneş ışığı alan yerlere koymanız lazım. Bu şekilde bitkilerinizin güneşten gelen vitaminleri çok daha rahat bir şekilde alacaktır. Ancak bitkilerinizi hafta bir çevirin. Çünkü ışık kaynağından uzak olan kısım sararmaya başlayabilir.
Bitkiler de viral enfeksiyonlara yakalanabiliyor. Bu yüzden de yapraklarında sararmalar meydana geliyor. Eğer bitkinizin viral enfeksiyona yakalandığını düşünüyorsanız, ilk önce o bitkiyi komşu bitkilerden uzaklaştırın. Daha sonra ise diğer bitkilerin de enfekte olup olmadığını kontrol edin. Bazı enfeksiyon çeşitleri tedavi edilemiyor. Ancak yine bitkinizin hastalığını tedavi etmek için uğraşabilirsiniz. Fakat en çok dikkat etmeniz gereken konu, enfekte olan bitki ile diğer bitkilerin arasında belirli bir mesafenin olması. Çünkü bitkilerin yakalandığı viral enfeksiyon, oldukça hızlı bir şekilde bulaşabiliyor. Bu da diğer bitkilerinizin de çok kolay bir şekilde enfekte olmasına neden olabiliyor.