Ehliyetler trafiğe çıkışta yanımızda olmaması halinde herhangi bir resmi işleme tabii tutulduğumuzda ciddi sonuçlar ile karşılaşacağımız türden evraklar. Çoğunlukla otoyollarda polis çevirmelerine girdiğinizde rutin kontrol olarak ehliyet ve ruhsatınız istenir. Bu esnada ehliyetiniz yanınızda değilse ya da yanınızda bulundurduğunuz ehliyetiniz kullanım süresi dolmuş bir ehliyet ise bu aşamada ceza ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Aynı durum yeni tip ehliyetlere geçiş yapmayanlar için de gerçekleşmeye başlayacak. Eski ehliyetler için son yenileme tarihi açıklandı.

Ehliyet yenilemek için son tarih

Eskiden kullanılan ehliyetler kağıt olarak hazırlanır ve bu şekilde kullanılırdı. Ancak geçtiğimiz yıllarda getirilen düzenlemeler ile ehliyetler çipli halde getirildi ve yeni tip ehliyetler kullanılmaya başlandı. Ehliyetlerin yenilenmesi ile birlikte eski tip ehliyetleri yenilemek için belirli tarihler gösterildi. Ancak bu son yenileme tarihi bir kez daha ertelendi ve eski tip ehliyetleri yeni tip çipli ehliyete geçirmek için son tarih 31 Aralık 2022 günü olarak belirlendi. Bu güne kadar eski tip ehliyetini yenilemeyenler ise trafikte araç kullanamayacaklar.

Ehliyet yenileme nasıl yapılır?

Ehliyet yenileme işlemler için kullanabileceğiniz birden fazla yol bulunmakta. Hem internet üzerinden Nüfus Müdürlüğü resmi internet sitesinden hem de ALO 199 Nüfus Müdürlüğü çağrı hattından randevu alabilirsiniz. Ancak ehliyet yenilemek için istenen belgeler ile randevuyu aldığınız Nüfus Müdürlüğü dairesinde randevu gün ve saatinde fiziki olarak bulunmanız gerekli.

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar

Ehliyetlerinizi yeni tip ehliyet ile değiştirmek ya da süresi dolan ehliyetinizi yenilemek için Nüfus Müdürlüğü ilçe dairelerine gitmeniz yeterli olmuyor. Bunun ile birlikte yanınızda belirli evraklar ile gitmelisiniz. İşte ehliyet yenileme işlemi için gerekli evraklar:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi
  • Eski sürücü belgeniz yani ehliyetiniz
  • Güncel çıkarılmış sürücü sağlık raporu
  • Değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubuna dair bilgi gösteren resmi belge ya da yazılı beyan
  • Adli sicil belgesi ( Bu belge adliyeden ya da elektronik olarak e-Devlet üzerinden temin edilebilir)
  • Ayrıca olarak da Nüfus Müdürlüğü’nde bulunduğunuz esnada resmi imza olarak vereceğiniz parmak izi
İLGİLİ MAKALE  2022 güncel araç muayenesi ücretleri. Araç muayenesi nasıl yapılır?

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

Ehliyet yenilemek isteyenlerin çok fazla olmamak kaydı ile ödedikleri belirli bir bedel var. Değerli kağıt bedeli olarak ödenen bu ücreti Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeden önce bankaya yatırmanız ve makbuz almanız yeterli oluyor. Değerli kağıt bedeli olarak tahsis edilen ücret 2022 yılı için 13 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor. Bir de ek olarak vakıf payı olan 2 Türk Lirası bedelini de ödüyorsunuz ve toplamda 15 Türk Lirası ödeyerek ehliyetinizi yenileyebiliyorsunuz. Bunun dışında ise yeni tip ehliyetlerin kayıp, çalıntı gibi sebepler le yenilenmesi için belirlenmiş olan erken yenileme ücreti ise 225+45 Türk Lirası olarak toplamda 270 Türk Lirası şeklinde karşımıza çıkıyor.

2022 ehliyet harç bedelleri

Ehliyet alacak sürücü adayları sürecekleri aracın tipine göre bu ehliyetleri seçer ve her ehliyet tipinin kendine ait harç bedelleri bulunaktadır. Örneğin A sınıfı ehliyet motosiklet sürücülerine ait olan ehliyettir. Ehliyet harçları yılda yalnızca bir kez ödenen harç türleridir ve en düşük harç bedeli A sınıfı olan motosiklet ehliyetleri için tahsis edilmiştir. İşte ehliyet tipleri ve güncel harç bedelleri:

  • A sınıfı ehliyet harç bedeli: 370,40 Türk Lirası
  • B sınıfı ehliyet harç bedeli: 1.116,90 Türk Lirası
  • Diğer ehliyet sınıfları harç bedeli: 1.863,70 Türk Lirası