Duygularımız normalde hayatımızı kolaylaştırmak için var olan bir durumdur. Ancak bazı durumlarda bazı insanlar duygularını kontrol etme noktasında çeşitli zorlanmalar ile karşı karşıya kalabiliyor. Hayat içerisinde hepimizin inişli çıkışlı bir hayatı olurken, haberimizin bu bölümünde Psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla duygularımızı nasıl kontrol edebileceğimize değindik. İşte tüm detaylar…
Duygusallığınızı kontrol altına alın
- Duygusallığımızı kontrol etmeden evvel kişinin ilk önce duygunun ne demek olduğunu ve hayatın içerisinde ne gibi bir yere sahip olduğunu bilmesi gerekmektedir. Kişi bu ayrımı hayatın içerisinde sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra hayat ve duygusal konusu çok daha sağlıklı bir hale gelecektir. Kişi duygularını yönlendirme noktasının farkına vardığı zaman, duygularla direkt olarak körü körüne inanmak ya da sadece duygularla hareket etmenin çok da mantıklı bir durum olmadığının bilincinde olmak gerekir. Bu durum kişinin kendisine yapması gereken en mantıklı şey şudur ki duygu ile davranış arasına bir mesafe koyulmasıdır. Bu duygularını kontrol etmenin ilk adımıdır. Örneğin bir duyguyu bir olayı yaşadıktan sonra sonraki süreçte çok daha mantıklı davranabilmek için 15 dakikalık bir aradan sonra tepkini verirsen çok daha sağlıklı sonuçlar alacağını göreceksin.
- Duygularınız nihai bir netice değildir. Mesela bir insanla kavga ediyorsun o anda o insana karşı inanılmaz öfke hissedebilirsin, nefret hissedebilirsin bu hissiyatlar sonucunda duygularla anlık olarak verilen kararlar ne yazık ki nihai kararlar olmamaktadır. Sonrasında pek çok kişinin pişman olmasına neden olan bu durumu yaşamamak için beslediğin duygunun son haline gelinmesi gerekmektedir. Son haline geldikten sonra vereceğin karar hayat içerisinde çok daha sağlam bir süreçte olmana yardımcı olacaktır.
- İnsan yoğun duygular yaşadığı zaman hemen eyleme geçmek ister ve o duyguyla bağlantılı olarak hemen bir şeyler yapmak ister, bir tepki ortaya koymak ister. Bu çok insani ve içgüdüsel bir şey olurken yoğun duygular içerisinde olduğunuz zamanlarda herhangi bir eyleme geçme durumu içerisinde olmayacağınıza dair kendinize bir prensip sözü vermeniz fazlasıyla önemlidir. Bu süreçte elinin altında yapman gereken şeyler varsa ya da rutin işlere koyulmak yürüyüş yapmak, ev temizliği yapmak gibi regüle işlemler bile kişinin rahatlamasına ve duygularının sakinleşmesine yardımcı olan durumlar arasında yer almaktadır.
- Bir yandan da duygularını çok fazla kontrol edemeyen insanların duygusal bir takım yapıları bulunmaktadır. Bu duygusal yapıyı anlamak ve çözümlemek için hissettiğiniz şeyleri çok fazla içinizde tutmamanız gerekmektedir. Örneğin seni kıran üzen ya da nankörlük ettiğini düşündüğün olayları içinde tuttuğun zamanlarda zaman geçtikçe alakasız yerlerde büyük bir patlama durumu içerisinde oluyorsun ve yaşadığın olay ruhunun büyük bir çöküntüye çevrilmesine neden oluyor. Her ortamda sessiz kalmak ya da duygularınızı gizlemek son derece sağlıksız olan bir durum olurken, yaşadığınız olayı ya da hissiyatı sorumlusu olduğu kişiyle konuşmayı tercih etmeniz sağlıklı bir seçim olacaktır.
- Duygusal insanlar diğer insanlarla yaşadığı problemler konusunda her şeyin merkezine kendisini oturturlar. Mesela bir kırgınlık oluyor, beklenen söz yerine getirilmiyor ya da aldatılma gibi durumlarla kaşı karşıya kaldığınız zaman kişi kendine ” bu durumu ben olduğum için yaşıyorum” tarzındaki düşünce yapısına giriyor.
- Duygularını kontrol edemeyen insanların çok kötü pis bir huyu varsa o da zihin okumadır. Fazlasıyla alıngan davranan bu insanlar, diğer insanların kendileriyle alakalı sürekli olarak kötü niyette olduğunu düşünmektedirler. Bu kuşku ile yaşam da kişinin hayatta her zaman yorgun ve bitkin hissetmesine neden olan durumlar arasında yerini alıyor.
Video: Duygusal Zamanlarda 5 Duygu Kontrol Yöntemi