Marantacea (Duaçiçeğigiller) ailesinin Maranta cinsine aittir. Görünüşü ile herkesi etkileyebilecek kadar güzel ve farklı, insanlara rahatlık ve sakinlik hissi verecek kadar ferah olup adeta sanat eseri gibi görünen bu narin ve güzel bitki bir çok insan tarafından iç mekan bitkileri olarak tercih edilir. İsminin anlamını güneşin batıp geceye gelene kadar geçen sürede yapraklarını insan elinin dua ediliş şeklini almasıyla bu isim verilmiştir.

Bu aldığı şekil ile de insanlara maneviyatta pozitif enerji ve duygular verir. Soğuk havalardan kötü etkilenebilen Dua çiçeği, çok sıcakta sararıp cansız bir görüntüye sebep olur o yüzden ortalama sıcaklıkları 23- 26 derecedir. Ayrıca çiçeğin bakımı çok önemli olup bitlenme durumu çiçeği kurutur bu sebeple yaprak altlarını düzenli olarak kontrol edip ilaçlama yapılmasına özen gösterilmelidir.

Kış aylarında daha az, yaz aylarında ise daha çok ama kontrollü sulama yapılmalıdır. Eğer uygun şart ve koşullarda bakılırsa senede bir yada iki defa mini pembe çiçeklerini açarlar. Dua çiçeği Maranta cins ismini Uzman İtalyan Botanikçisi Maranta’ dan almış olup yine bu botanikçi tarafından keşfedilen 20 tane alt türe sahiptir. Dua çiçeği farklı boyut, tür ve dolgunluklarına göre 50 tl ve 350 tl arasında değişebilen fiyatları ile satışı yapılmaktadır.

İzleyin: Maranta /Dua Çiçeği Bakımı Temel Bilgiler | Ev Yeşili

Dua Çiçeği Çeşitleri

Genel olarak 20 tane alt türden fazla olduğu bilinse de genelde hepsi aynı şekle sahiptir. Bunun en önemli sebeplerinden biride sadece bir türünde değil yapılan gözlem ve çalışmalar Maranta’nın tüm türlerinin bu değişimi sergilediğini gözlemlemişler ve bundan sebep tüm türlerine de dua çiçeği denilmektedir. Farklılık gösterdikleri yerleri, çiçek boyları, yaprak çeşit ve boyları gibi kısımlarıdır.

Birkaç bilinen önemli çeşitleri aşağıdaki gibidir.

  • Calathea Makoyana
  • Calathea Lancifolia
  • Calathea Roseopicta
  • Calathea Louisae
  • Calathea Orbifolia
  • Calathea Warscewiczii
  • Calathea Ecuadoriona
  • Calathea Veitchiona
Dua Çiçeği

Dua Çiçeği

Calathea Makoyana:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, 30 cm kadar büyüyen oval yaprakları ve 60 cm kadar uzayan boyları ve ince sapları ile alt kısımları kırmızı-pembe olan bir çiçek türüdür. Yapraklarının görüntüsü tavus kuşu kuyruğuna benzetilir ve asimetrik şekilleri ile ince yaprakları dekoratif işaretleri olan güzel ve ilgi çekici bir görüntüye sahiptir. Ortalama sıcaklığı 21-25 derece yaşayan, nemli ortamı ve orta ışıkta yaşamayı seven ve yapraklarının solmasını önlemek için direk güneş ışığına maruz kalmasından korunmalıdır. Genellikle yağmur suyu yada damıtılmış su ile sulamalıyız.

Video: ÇİÇEKÇE | Dua Çiçeği Bakımı Ve Beslemesi

Calathea Lancifolia:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, dekoratif yaprak şekilleri ve renkli açan çiçekleri ile salonda saksı bitkisi olarak çok popülerdir. Nemli ortamlarda yaşamalı, dinlenmiş su ile sulanmalı ve fazla güneş ışığına maruz kalmamalıdır çünkü yapraklarında kahverengi yanık izleri oluşmaya başlar, zengin toprak ihtiyacın ile bitkiniz daha fazla büyüme gösterir.

İLGİLİ MAKALE  Nilüfer çiçeğinin özellikleri, bakımı ve faydaları

Calathea Roseopicta:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, yaprak renkleri dolayısıyla ortama egzotik bir hava katar ve geniş yaprakları ile evinizdeki kirli havayı alarak sağlıklı bir yaşam alanı sunar. En fazla 50 santimetreye kadar büyüyen çiçek yüksek nemi sever. Hafta da bir- iki kere dinlenmiş su ile sulanması gerekir. Ev ve ofislerde kullanmak için uygun bir bitki türüdür.

Calathea Lousiae:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, bitki boyu 80 cm kadar uzamak ile birlikte ortalama ortam sıcaklığı 18-25 derece olup, dinlenmiş su ile sulanmalı nemli ortamlarda yetiştirilmelidir. Farklı renk tonlarındaki yaprakları ile ofis ve salon bitkisi için tercih edilir.

Calathea Orbifolia:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, renkli çiçek yapısı ile salon bitkileri olarak tercih edilen türlerden olup bitki boyu 35 santimetreye kadar uzayabilir. Dinlenmiş su ile sulanmayı, nemli ortamı ve zengin toprak içeriğinde büyümeyi severler ve bu sayede uzun süre yaşayabilirler. Ev, ofis gibi yerlerde kullanabileceğimiz bir bitki türüdür.

Calathea Warscewiczii:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, yaprakları geniş, koyu yeşil renkte olup, sarı- beyaz renklerde çiçekler açarlar. 70 santimetreye kadar uzayan boyları sıcak havayı ve nemli ortamı, dinlenmiş su ile sulanmayı, zengin toprak içeriğinde büyümeyi severler. Ev ve ofis için ideal bitki türlerindendir.

Calathea Ecuadoriona:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, 40 santimetreye kadar uzayan boyları, nemli ortamlarda yaşamayı, dinlenmiş su ile sulanmayı severler. İri yaprakları ve üst kısmının koyu yeşil, alt kısımlarının koyu kırmızı olmasıyla dikkat çeken bir bitki olup, nemli dağ ormanlarında yetişir ama görünüş ve yaprak şekilleri evimizde, ofisimizde severek kullandığımız türlerden biridir.

İzleyin: Dua Çiçeği TimeLapse

Calathea Veitchiona:

Marantaceae dua çiçeği ailesinden olup, kelebeğin kanatlarını andıran yaprakları ile dikkat çeker, iç mekan bitkisi olarak tercih edilir ve tropikal iklimlerde yetişen bu bitkinin ortalama yaşayacağı ortam sıcaklığı 20-23 derece olmalıdır. Dinlenmiş su ile sulamalı, sıcak, havalı ve zengin içerikli topraklar yetiştiriciliğinde tercih edilmektedir. Dua çiçeğine ait olan bu tür bitki koleksiyoncusu Richard Pearce tarafından bulunmuştur.

Dua Çiçeğinin Bakımı

Yaprakları ile etkili bir salon, ofis bitkisi olan dua çiçeği sıcağı ve nemli ortamlarda yaşamayı seven bir bitki olup, bakımı zahmetsiz ve rahattır. Kış aylarında yapraklarını dökmeye ve kuruyarak solgun ve bitkin bir bitki gibi görünse de yaz ayları düzenli olarak bakmamıza bağlı olarak yeşerir ve canlanabilir. Ancak kış ayları çok fazla kurumasına fırsat verilirse bitki çabuk hastalanır. O yüzden yaşayacağı ortamında sıcaklığına dikkat etmeliyiz. Yaz ayları 23- 26 derece de olurken kışın 18 derecenin altına inmemelidir.

İLGİLİ MAKALE  Tesbih çiçeği bakımı - Sulama, ortamı ve bakımında dikkat edilmesi gerekenler (Kaynak: soru.com.tr)

Yaz ayları direk güneş alan bölgelerde kalırsa yaprakları solar ve yapraklarında kıvrılmalar meydana gelir bu yüzden yarı gölgelik olan yerlerde büyümeyi severler. Sulama işlerinde kesinlikle soğuk su yerine oda sıcaklığında dinlenilmiş su tercih edilmeli ve yaprakları da spreyle nemlendirilmelidir. Kış ayları kurumasını ve solmasını önlemek için sulama sıklığını azaltmak gerekir. Eğer sulamada azaltma yapmasak bu sefer de bitkinin köklerinde çürümeler başlar bu da bitkinin hastalanması ve zarar görmesine neden olur.

Yaz ayları ise fazla sıcaktan dolayı kontrollü ve sık sık sulamayı ihmal etmemeli ve toprağını iyice ıslatmayı ihmal etmeyiniz.. Saksıda biriken suları öylece bırakmak yerine fazla gelen suyu döküp temizlemeliyiz ki yaprakların çürümesini böylece engelleyebiliriz. Dua çiçeğinin saksı ve toprak değişimi yaparken; bol humuslu olan ve bol vitamin ve mineralleri olan topraklar tercih edilmelidir. Gösterişli ve iri yaprakları nedeniyle gereğinden büyük saksıları tercih etmek bitkinin kök gelişimi için doğru değildir. Geniş ve çok derin olmayan saksıları tercih etmeli ve 2-3 senede de değişim yapılmasını sağlamayız.

Seyredin: Dua Çiçeği Bakıyorsanız Bunları Bilmelisiniz… Maranta leuconeura

Bitkinin yapraklarının kuruması nedenleri; kalorifer veya klima havasına maruz kalırsa yapraklarında kuruma olur, koyduğunuz ortama uyum sağlamaz ise, bitkide aşırı sulama yapılır ise ya da yapraklar eşya ve duvara devamlı şekilde çarparsa da kuruma gözlemlenir bu yüzden çiçeği ekstra kurutabilecek havalı yerlere ve onu rahatsız edebilecek yerlere koymak yerine tek başına olabileceği yerlerde bulundurmalıyız.

Ülkemizde hava koşullarının değişken olmasıyla beraber oluşabilecek olumsuz etkilerden dolayı bahçelerden daha çok ev, ofis, kış bahçeleri gibi kapalı ortamlarda büyütmeyi ve yetiştirmeyi sağlamalıyız. Dua çiçeğinin çoğaltılmasının yapılması için bitki bakımının doğru yapılmasına dikkat ederek kökten çıkan yeni sürgünler başka saksıya aktarılarak çoğaltımı yapılır. Bitkinin etrafındaki nemli ortamı artırmak için soğuk bir nemlendirici kullanılmalı veya bitkiyi bir çakıl tepsisine yerleştirerek nemlendirilmesini sağlamalıyız.

Sağlıklı ve yeşil bir görünümde kalmasını istiyorsanız; gübre veya besin ile beslemeyi ihmal etmemeli ve büyüme mevsiminde ayda bir defa yarı güçlü etkide olan bir sıvı bitki besini kullanılmalı ve toprağa uygulanmalıdır. Ama bu da bitki yapraklarında yanmaya sebep olabileceğinden bitki yapraklarına bitki besini uygulanmasından kaçının. Kış aylarında ek besleme yapmanıza gerek yoktur.