Balkonda ve bahçelerde en çok yetiştirilen sebzelerden biri olan domates, sağlık açısından da oldukça önemli bir yere sahip. Ancak domates yetişirken bitkilerin güçlenmesini sağlamamız gerekiyor. Bu konuda da yardımımıza tuz koşuyor. Domates yetiştirirken bazen bitkilerin böceklendiğini ya da küflendiğini görebilmekteyiz. Bu yüzden de domates yetiştirmede kullanılan püf noktaları, bu yazımızda sizin için derledik.

Domatesin üzerine tuz dökün

Domates yetiştirirken tuz kullanmak, odlukça bilinen bir eylem. Bunun için epsome tuzu kullanmanız gerekiyor. Epsome tuzu içerisindeki vitamin ve mineraller, domates bitkisini güçlendirmektedir. Domatesin köklerini dikmeden önce, domates köklerini dikmek için kazmış olduğunuz 15 cm’lik deliklere bir çay kaşığı kadar epsome tuzu dökün. Her şeyi ektikten sonra ise 3 haftada bir sulama kabınıza epsome tuzu karıştırın. Bu sayede epsome tuzu içerisindeki vitamin ve mineraller, domates bitkinize karışacak ve hasat zamanında çok daha iyi domatesler elde edeceksiniz.

Domates bitkinizin küflenmesini istemiyorsanız…

Domates yetiştiriciliğindeki en temel sorunlardan biri de domates bitkilerinin küflenmesi. Ancak bu sorunun da çözümü oldukça basit. Birkaç farklı bitki daha ekerek, domates bitkinizin küflenmesini engelleyebiliyorsunuz. Ayrıca bu uygulama ile beraber birkaç farklı sebze daha yetiştirmiş olacaksınız. Domates bitkinizin yanına küflenmesini engellemek için şu bitkileri ekebilirsiniz:

  • Sarımsak
  • Fesleğen
  • Frenk soğanı

Bitkinizin sağlığı için alt yaprakları kesin

Domates bitkisi, alt ve üst kısımlarda yaprak oluşturmaktadır. Bu yaprakları da düzenli olarak budamanız gerekiyor. Çünkü domates bitkisinin alt tarafında bulunan yapraklar, toprak ile temas etmesi halinde oldukça iyi reaksiyonlar göstermez. Çünkü toprak nemli bir yapıya sahip. Nem ile temas halinde olan bu yapraklar da domates bitkinizin hastalanmasına, bu nedenle de yetiştirdiğiniz domateslerin çürümesine varıncaya dek birçok sorunu başınıza bela edebilir. Bütün bu sorunları yaşamamak adına da domates bitkilerinizin alt yapraklarını düzenli olarak budamanızı öneriyoruz.

Domates bitkilerini böceklerden korumak

Bitkileri talan eden böceklerin en sevdiği bitkilerden olan domatesi, bu tür böcek ve parazitlerden koruyabilirsiniz. Ayrıca bu korumayı da çok rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz. Domates bitkilerinizi böceklerden korumak için sadece saman yeterli olacaktır. Saman, domates bitkinize zarar verecek olan böcek ve diğer parazitlerin üstesinden gelecektir. Samanınız yoksa talaş veya çam kabuğu da kullanabilirsiniz. Eğer bu seçeneklerden hiçbirini temin edemiyorsanız, domates bitkinizin gübresini düzenli olarak değiştirmeniz gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Domates rekor fiyatlara yükseldi. Çarşı pazar ve marketlerde zamlanan domatesin güncel fiyatları

Her gün sulamanız gerekiyor

Su hayvan, insan ve bitkiler için en temel yaşam kaynağıdır. Domates de suyu seven bir bitki olduğu için domates bitkinizi her gün düzenli olarak sulamanız gerekiyor. Ancak domates bitkilerinizi sularken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Domates sulu bir meyvedir. Bu yüzden domateslerinize fazla su vermekten çekinmeyin. Hatta her domates bitkisi için 1 litre su gerekiyor. Bu sayede hasat zamanında çok daha lezzetli ve sulu domatesler elde edeceksiniz.

Domatesin faydaları nedir?

Domates, insan sağlığı için oldukça önemli mineralleri ve vitaminleri barındırmaktadır. Bu yüzden her insanın düzenli olarak C vitamini tüketmesi gerekiyor. Domates, C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. C vitamini sayesinde de domates tüketmek, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve grip gibi virütik hastalıklardan korunmasını sağlar. Bununla beraber domates, kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Kırmızı kan hücresi üretimine destek olan domates, aynı zamanda daralan kan damarlarının açılmasını ve kan dolaşımının etkinliğinin artmasını sağlıyor.

Domates, vücutta oluşabilen tümörlerin yok edilmesini sağlıyor. Bu sayede de domates tüketen insaların kansere yakalanma oranı, diğer insanlara oranla çok daha az olarak biliniyor. Bunun yanında domates, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği için anı kalp krizi ve felç gibi rahatsılıkları yaşama olasılığını olabilecek en az seviyeye indirmektedir. Bütün bunlara ek olarak domates, sindirim sistemi sorunlarına da iyi geliyor. Düzenli olarak domates tüketen insaların metabolizması çok daha hızlı oluyor. Bunun yanında bağırsak hareketlerinin daha hızlı ve daha verimli olmasını sağlayan domates, kabızlık gibi bazı sorunların önüne geçmesinde büyük rol oynamaktadır.