Diş temizliği oldukça önemli. Güzel bir gülüş istiyorsanız, dişlerinizin her zaman için temiz ve güzel görünmesi gerekiyor. Bu görünümü kazanabilmek için de ilk önce dişlerin düzeli bir şekilde fırçalanması şart. Ancak sadece bu bile diş temizliği için yeterli olamayabiliyor. Bu yazımızda sizlere diş taşı temizliğinin nasıl yapılabileceğini anlattık.
Diş taşı oluşmasının nedenleri
Diş taşı oluşmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler fizyolojik etmenler veya çevresel etmenler olarak da ikiye ayrılabilmektedir. Ağız dişlerde biriken bakteriler, tükürük ile birlikte sertleşmektedir. Bu yüzden de diş taşı dediğimiz sert maddeler, dişlerimizin arasında birikmeye başlar. Diş taşı oluşumunun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tükürüğün yapısı
- Diş fırçalamamak
- Ağız sağlığına özen göstermeme
- Dişlerin arasında yemek artıklarının kalması
- Kişisel faktörler
- Tükürüğün yoğun olduğu bölgeler
- Yetersiz diş fırçalama
- Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin bol miktarda tüketimi
- Diş ipinin kullanılmaması
Diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Diş taşı temizliğini, uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. İlk önce diş hekimi, hastanın ağzında ve dişlerinde belirli bir muayene yapar. Bu muayene sonucunda da diş hekimi, yapılacak diş taşı temizliği işleminin nasıl olacağına karar verir. Diş taşı temizleme işleminde herhangi bir anestezi işlemi uygulanmamaktadır. Diş hekimi belli başlı ultrasonik ve periodontal aletler ile diş taşı temizleme işlemini gerçekleştirmediktedir.
Diş taşı temizleme işleminde plakları ve diş taşları dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden itibaren temizlenmektedir. Bununla beraber de diş taşı oluşumunun engellenmesi amacı ile de polisaj işlemi uygulanmaktadır.
Diş taşı oluşumu nasıl önlenir
Diş taşı oluşumunu engellemek için öncelikle diş fırçalamayı aksatmamak gerekir. Bununla beraber diş ipi kullanımı da oldukça önemlidir. Çünkü dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş ipleri ile birlikte çok rahat bir şekilde alınabilmektedir. Diş macununuzun ise florür içermesi, diş taşı oluşumunu engelleyecektir. Ayrıca diş taşı oluşumunu engellemek istiyorsanız, sert yiyecekler de tüketebilirsiniz.
Diş taşı temizliğinin faydaları nelerdir?
Sağlıklı bir ağız ve diş için diş taşı temizliğinin yapılması oldukça önemli. Bununla beraber diş taşı temizliğini 3 ya da 6 aylık periyotlarda yaptırtabilirsiniz. Diş taşı temizliği yaptırtmak, dişlerde oluşabilecek çürüklerin de önüne geçecektir. Ayrıca diş taşları nedeni ile ağızda kötü bir koku oluşabiliyor. Fakat diş taşlarının temizliği ile birlike, ağızda oluşan kötü kokular da engellenmiş olacaktır.
Diş taşı hangi hastalıklara yol açabilir?
Diş taşı, belli başlı hastalıklara neden olabilmektedir. Bunların da en belirgini ise diş çürümesidir. Çünkü diş taşları da yemek artıkları nedeni ile oluşmuş olan bakterilerdir. Zaten dişlerimizin çürümesinin en büyük nedeni, dişlerimizde biriken bakterilerdir. Bu yüzden diş taşı, dişlerimizde çürümelere neden olabilir. Aynı zamanda diş taşları sadece azı dişlerinin çevresinde değil, köpek ve ön dişlerimizin arasında da oluşabilmektedir. Bu yüzden çok nadir görülen köpek ve ön diş çürümesi, diş aşları nedeni ile oluşabilmektedir.
İlerleyen süreçlerde dişlerin arası açılabilir ve daha fazla diş taşının birikmesine neden olabilir. Diş çürükleri de bu sırada büyüyeceği için bu sekans en son kemik erimesine kadar ilerleyebilir. En sonunda ise kemik erimesi nedeni ile dişlerinizi kaybedebilirsiniz.