Ağız ve diş sağlığına fazlasıyla önem gösterilmemesi başta olmak üzere pek çok durum dolayısıyla kişide diş eti iltihabı sıkça rastlanılan ve yaşam kalitesini fazlasıyla düşüren durumlar arasında yer almaktadır. Yetersiz beslenme dolayısıyla da kişide meydana gelen diş eti iltihabının, kişide neden meydana geldiğini ve diş eti iltihabını tetikleyen durumların neler olduğunu haberimizde öğrenebilir ve tüm detayları inceleyebilirsiniz…

Diş eti iltihabı nedir?

Diş eti iltihabı, genel itibarıyla bakteri kaynaklı kişinin ağzında meydana gelen bir durum olurken ağızda oluşan enfeksiyon sonucunda diş eti iltihabı sıklıkla görülen durumlar arasında yer almaktadır. İlerleyen yaşlardaki kişiler diş kaybının oluşmasının en büyük nedenlerinden bir tanesinin temelinde de diş eti iltihaplanmaları yatmaktadır. İltihaplanmalar bazı durumlarda kişinin hayatını büyük ölçüde zorlayan ve yemek yeme, konuşma gibi problemler yaşamasına neden olan durumlar arasında yer alırken bazı durumlarda herhangi bir ağrı görülmez. Diş eti iltihabının yaşanması durumunda direkt olarak doktor muayenesinden geçmek fazlasıyla önemli olurken evde uygulana yöntemlerin tamamı kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Diş eti iltihabının olmaması amacıyla, kişinin ağız bakımını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi fazlasıyla önemlidir. Uygun şekillerde yapılmayan ağız bakımı sonucunda kişide diş eti iltihabının oluşmasının fazlasıyla sık görülen durumlar arasında yer almaktadır.

Diş eti iltihabın belirtileri nelerdir?

Diş eti iltihabı kişinin hayatını büyük ölçüde zorlaştıran durumlar arasında yer almaktadır. Hafif geçirilmesi durumunda kişinin fark edemeyeceği durumda olurken, iltihabın boyutunun ve yerinin atması durumunda çok daha ağrılı ve sancılı sürecin başlamasına neden olmaktadır. Diş eti iltihabında sıklıkla görülen belirtiler şu şekildedir;

  • Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
  • Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
  • Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerde gevşeklik (sallanma)
  • Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet
  • Ağız kokusu

Yukarıda yer alan durumları görmeniz durumunda ağız içerisinde çeşitli sağlıksız durumların oluşması son derece mümkündür. Bu durum itibarıyla direkt olarak bir doktor gözetimine gitmeniz ve ağız bakımınızı kontrol ettirmeniz fazlasıyla önemlidir.

İLGİLİ MAKALE  Diş taşı nasıl temizlenir? Sağlıklı gülüşler için... (Kaynak: izlehaber.com)

Diş eti iltihabı neden oluşur?

Diş eti iltihabının oluşma nedenleri pek çok farklı durum dolayısıyla kişide meydana gelebilmektedir. İnce bir plağa sahip olan diş tabakalarında yetersiz diş bakımının yapılması durumunda diş etinde iltihap görülmesi fazlasıyla sık rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Bu durum itibarıyla elbette dişlerin düzenli ve yeterli seviyede fırçalanması fazlasıyla önemli olan durumlar arasında yer alırken, diş eti iltihabının oluşma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sigara ve tütün kullanımı
  • Diyabet (şeker) hastalığı
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Kırık dolgular
  • Dişlerdeki yapısal bozukluklar
  • Gebelik
  • Genetik faktörler

Diş eti iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Pek çok hastalıkta olduğu gibi diş eti iltihabı tedavisinde de erken teşhis fazlasıyla önemli olan durumların başında gelmektedir. Erken teşhis sayesinde iltihabın tüm ağıza dağılmasının büyük ölçüde önüne geçilirken, ciddi problemlerin oluşması da engellenmektedir. Diş eti iltihabının tedavisi için elbette direkt olarak uzman bir doktora gitmek ve doktor kontrolünden sonra uzman kişinin önerdiği tedaviyi uygulamak fazlasıyla önemlidir. Ağız sağlığı direkt olarak kana karışmasıyla ilgili olması dolayısıyla, ağız sağlığının düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması fazlasıyla önemlidir. Her gün düzenli olarak diş fırçalaması yapmak ancak diş fırçalarken, dişlerin tamamının temizlendiğinden emin olmak ağız bakımı açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda dişlerin fırçalanmasını sağladıktan sonra, diş ipi kullanımında bulunak tartar oluşumunu engelleyeceği için ağız içerisinin çok daha ferah bir durumda olmasına katkı sağlayacaktır.