Yoğun geçen günlerin sonunda ya da yeteri kadar uyku alamadığımızda ortaya çıkan baş ağrısı. Sızlayan alnımız ve sinir hücrelerimizin adeta bize saldırır gibi titreşmesi sonucu ortaya çıkan o inanılmaz acılı süreç kimsenin istemeyeceği ama bir noktada kaçınılmaz olan bir durumdur. Çoğu zaman gelir geçer olan bu ağrılar bazen ise kalıcı hastalıklar olan sinüzit ve migren gibi rahatsızlıklar nedeniyle baş gösterir ve bu rahatsızlıklar ile gelen baş ağrıları ne yazık ki ağrı kesiciler kullanılarak geçirilemez.
Migren nedir?
Çoğunlukla şiddetli baş ağrısı olarak bildiğimiz ve atakları geldiği zaman iş göremez hale geliriz. Uzun süren bu ağrılı dönemin adı migrendir ve migren otonom sinir hastalıkları sınıfında yer alan ve sinir hücrelerinin baskılanması sonucu ortaya çıkan ağrı ataklarına verilen genel isimdir. Çoğu zaman kalıtsal bir hastalık olan migren, ömür boyu eşlik etmesi ile bilinen ve kolay kolay geçmeyen bir hastalıktır. Belirli ilaçlar kullanılarak migren atakları yavaşlatılabilir, ertelenebilir ve şiddeti küçültülebilir. Ancak bu tip ilaçların kullanımı sonucu tedavi olma oranı düşüktür ve çoğu insan ilaçların pek işe yaramadığını söylemektedir.
Migren genel olarak başın tek bir tarafını etkileyen unilateral tipte ağrılara sebep olur ve bu ağrılar 2 saat ile 72 saat aralığında etki süresi vardır. Çevresel faktörlere bağlı olarak ya da genetik kalıtım yolu ile ortaya çıkan migren ile ilk karşılaşma büyük olasılık ile ergenlik dönemlerinde gerçekleşir. Aynı zamanda migren hastalığına sahip bireylerde bazı gıdaların tüketimi de bu hastalığın tetiklenmesine yol açabilir.
Migrene neden olan besinler
Migren bazı zamanlarda yoğun çalışma ve gürültülü ortamlardan dolayı ortaya çıkar. Ancak bunun yanında bazı besinler de migrenin oluşumunu tetikleyerek bu hastalığa sahip kişilerin ataklara maruz kalmasına neden olabilir. İşte tüketilmesi halinde migreni tetikleyen besinler:
- Alkollü içecekler
- Tuzlu peynirler ki özellikle tütsülenmiş ve yıllanmış peynir çeşitleri bu etkiye neden olur
- Sakatat cinsinden gıdalar
- Öncelikli olarak midye, karides ve kalamar olmak üzere deniz ürünleri
- İncir, muz, kuru üzüm, erik ve avokado gibi meyveler
- Kuru meyve içeren ekmekler ve aynı zamanda ekmek mayaları
- Konserve halinde satılan ya da üretilen besinler
- Turunçgiller
- Başta soya, kuru fasulye ve mercimek olmak üzere bazı baklagiller
- Kafein oranı yüksek olan kahve ve kola gibi içecekler
- Fazla yağlı ve baharatlı yiyecekler
- Ekşi krema ve fıstık ezmesi
Bu gibi gıdaların ısrarlı tüketimi migren ataklarının daha uzun seyretmesine ve daha şiddetli geçmesine neden olacaktır. Çoğu dehidrasyon neden olan bu gıdaların alınması halinde ise su tüketimi ile dengeleyerek migren ataklarını seyreltebilirsiniz.
Migrene iyi gelen besinler
Migreni tetikleyen besinler olduğu gibi bu besinlere karşıt olarak ortaya çıkan ve migren rahatsızlığına karşı kullanabileceğimiz besinler de vardır. İşte migrene karşı iyi gelen besinler:
- Haşlanmış yumurta
- Armut, kivi ve elma gibi yeşil renk veren flavonoidler barındıran meyveler
- Kereviz
- Sebze çorbası ya da sebze püresi
- Papatya ve melisa çayları gibi doğal bitkisel çaylar
Ayrıca deneyebilirsiniz
Migrene karşı bilinen bir ilkel tedavi yöntemi ise başınıza bir şey bağlamak ve sinir hücrelerini baskılayarak ağrıyı hafifletmektir. Bunun yanı sıra karanlık bir ortamda uzanarak beklemek de migren şikayetinin geçirilmesine yardımcı olur. ayrıca migren ağrısı tutuğu zaman kaş diplerinizdeki deriyi iki parmağınız ile tutarak çekmek de işe yarar. Migren ağrısı için belirli bir çıkış noktası olmasa da alındaki sinir hücrelerinin bağlantı noktaları şakaklardır. bu nedenle de şakaklara orta seviyede baskı uygulayarak masaj yapmak bu şikayetin ertelenmesine yardımcı olacaktır.