Çay günlük hayatımızın vazgeçilmez bir öğesidir. Özellikle sabahları kahvaltıda sıklıkla kullanılan bir içecektir. Bazı insanların adeta vazgeçilmezidir. Çay içmeden güne başlayamayan insanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bazı insanların ağrı kesici niyetine içtiği bir içecektir. Kahveye oranla çok fazla tüketilmektedir. Çayın sadece bir çeşidi yoktur. Özellikle günümüzde birden fazla çay çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biriside halk arasında Hint hurması olarak bilinen Demirhindi çayıdır. Demirhindi çayının anavatanı Afrika’nın doğusu olan Habeşistan’dır. Ancak günümüzde tüm tropikal bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde de çok sık tüketilmektedir. Özellikle Osmanlı dönemlerinde saraylarda şerbet olarak kullanıldığı tarihi belgelerde açıkça yazmaktadır. Çok fazla özelliği bulunan Demirhindi çayı adeta bir vitamin ve şifa deposudur. Ülkemizin güney bölgelerinde ve Akdeniz civarlarında sıklıkla yetişen bir bitkidir.

Demirhindi çayının tarifi

  • 20 gram demirhindi
  • 1 litre su

Demirhindi çayı için öncelikle bir kaba yaklaşın 1 litre kadar su eklenir. Ardından da 20 gram demirhindi eklenir. Demirhindi suya eklendikten sonra iyice kaynatılır. Kaynayan demirhindi ocaktan alınır ve soğuk olması için dolaba konulur. Demirhindi çayı soğuduktan sonra sabahları 1 bardak geceleri de 1 bardak olmak üzere günde 2 bardak tüketilebilir. Aç ve ya tok karna hiç fark etmeden tüketilmesi sağlıklıdır.

Demirhindi

Demirhindi

Demirhindi şerbetinin tarifi

  • 2 litre su
  • 200 gram demirhindi
  • 2 adet karanfil
  • 1 baş zencefil
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2-3 dal adaçayı
  • 1 yemek kaşığı kadar bal
  • 1 tutam ıhlamur

İlk önce demirhindi şerbeti için bir kaba 2 litre su konulur. Suyu kaynatmadan önce demirhindinin kabukları soyulur. Ardından diğer malzemeler demirhindinin üzerine eklenir. Malzemeler eklendikten sonra kısık ateşle kaynayana kadar iyice karıştırılır. Yaklaşık bir saat kadar ocakta kaldıktan sonra soğuması için ocağın üstünden alınır. Ardından da süzülür ve soğuk bir şekilde tüketilir.

Demirhindinin faydaları

Demirhindi bitkisi aslında bir meyvedir. Ağaçlarda yetişir ve genellikle keçiboynuzuna benzemektedir. Demirhindi bitkisinin çayı kadar reçeli de yapılmaktadır. Üstelik kurutulup ta yemeklere konulabilmektedir. Özellikle macun ve baharat olarak sıklıkta kullanılmaktadır. Demirhindinin yaraları oldukça fazladır. İçerisinde barındırdığı vitaminler sayesinde adeta bir vitamin deposu konumundadır. Demirhindi, vitaminlerin yanı sıra potasyum, demir, sodyum, fosfor, magnezyum, pektin ve kalsiyum bulundurmaktadır. İçerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde antioksidan görevi görmektedir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklara birebir şifadır. Bunun yanı sıra kalp ve damar sağlığı için de son derece önemlidir. Vücudun direncini arttırarak vücudun daha diri ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Demirhindi cildin daha sağlıklı ve genç gözükmesini de sağlamaktadır. İçerisindeki maddeleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Rezene çayı nasıl demlenmeli? Rezenenin faydaları (Kaynak: soru.com.tr)

Demirhindinin faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Her şeyin fazlası zarar olduğu için demirhindinin de fazla tüketilmesi vücuda bilhassa karaciğere zarar verebilmektedir. Özellikle rahatsızlığı olanların mutlaka doktor kontrolünde demirhindiyi tüketmeleri gerekmektedir.

İzleyin: Demirhindi Nedir, Tamarind, Demirhindi’nin faydaları, Demirhindi şerbeti, Demirhindi bitkisi nedir