Cilt altında oluşan 1cm kalınlığınden daha kalın olan kanamalara ekimoz denmektedir. Halk arasında ekimoz yerine daha çok morarma ismi ile bilinen bu tip kanamalar genellikle pek ciddiye alınmayarak kendi kendine geçmesi beklenen rahatsızlıklardır. Ancak bazı rahatsızlıklar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle cilt altında oluşan ve aslında kanama hastalığı olan bu morarmalar ile ilgili hem bilgi sahibi olmak hem de ciddiye alarak tedavisine başlamak gereklidir.

Cilt neden morarır?

Cilt morarmaları genellikle fiziksel travmalar sonucu ortaya çıkan semptomlardır ve asıl ismi ile ekimoz olarak bilinirler. Cilt altında kanama gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkan morarmalar bölgeye şiddet uygulandığı zaman, bir yere çarpma sonucu ya da kendiliğinden meydana gelebilmektedir. Genellikle görünen tipi fiziksel temas sonucu oluşanlar olsa da, cilt morarmaları nedensiz şekilde de ortaya çıkabilir ve bu nedensiz morarmalar ciddi hastalıkların habercisi olarak sayılabilir.

Nedensiz oluşan cilt morarmasına dikkat

Ortada görünür bir neden olmadığı halde cilt üzerinde morarmalar yaşanıyorsa öncelikle bu morarmaların neden olduğu anlaşılmak üzere uzman doktora başvurulması gerekir. Ciltte morarmaya neden olacak bir olay yaşanıp yaşanmadığı net olarak hatırlanmaya çalışılmalıdır. Eğer ortada bir neden yok ise o halde doktor yardımı almak gerekmektedir. Nedensiz oluşan cilt morarmaları ile ilgili yaşanabilecek durumlar ise şöyledir:

Kan hastalıklarına bağlı morarma

Kan hastalıkları cilt üzerinde morarma oluşumuna neden olabilir. Kan hücrelerinin pıhtılaşmasını sağlayan trombosit hormonunun yetersiz salgılanması ya da bozulması durumunda oluşan kan yapısı dengesizliği aynı zamanda pıhtılaşma sağlayan proteinleri eksikliklerine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu tip morarmalar ile ilgili kan testi yapılarak değerlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Kan hastalıklarına bağlı yaşanan morarmalar lösemi, lenf bezi tümörleri ya da kemik iliği kanseri gibi hastalıklar nedeni ile de yaşanabilir. Bu tip hastalıklarda cilt morarmasının yanı sıra diş eti kanamaları, burun kanamaları ya da yaradan pıhtılaşmamış kan akışı gibi ansızın gerçekleşen kanama semptomları da görülebilir.

Yaşlanmaya bağlı morarma

Cilt üzerinde oluşan morarmalar yaşın ilerlemesi ile de ortaya çıkabilmektedir. Gençlik döneminde daha dayanıklı bir yapıya sahip olan cilt yaşlandıkça incelir ve çarpmalara daha dayanıksız hale gelir. Kan damaları da buna bağlı olarak daha kırılgan bir hal alır ve en ufak fiziksel travmalarda bile farkında olmasanız da morarma gerçekleşebilir.

İLGİLİ MAKALE  Kırışıkları yok ediyor, cildi gençleştiriyor! Bu meyve tam bir şifa kaynağı

İlaçlar morarmaya neden olabilir

Asprin ve kan sulandırıcı ilaçların kullanımı bazen pıhtılaşmayı önleyeceğinden dolayı ciltte morarmalara neden olabilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar pıhtılaşma oranını düşüreceğinden morarmalar yaşanmaya başlayabilir ve bu beklenen bir yan etkidir. Bunun yanında kortizon olarak da bilinen steroidler ve antidepresan olarak kullanılan ilaçlar da morarmaya neden olabilmektedirler. Balık yağı ve çinko gibi bazı ilaçlar da kanın pıhtılaşmasını düşürerek morarmanın daha kolay hale gelmesini sağlayabilir. bu gibi .ilaçları kullanan bireylerin morarma yaşanması durumunda ilaçları kesmek yerine doktora danışması daha sağlıklı bir alternatiftir.

C vitaminini eksik etmeyin

Standart bir beslenme düzenine sahip insan vücudunda vitamin düşüşü yaşanmasa da yaşlılık ve sigara kullanımı gibi nedenlerle kanda vitamin değerleri düşebilir. Deri, kemik ve kas yapısının oluşmasına yardımcı olan kalojen bileşeni barındıran C vitamini de bu şekilde düşüş yaşadığı zaman ise kolay morarmalar ve ani kanamalar meydana gelebilir.

Alkolden uzak durmakta fayda var

Alkol tüketimi kemik iliğine toksik etki yaparak kanın ilikteki yapısını bozarak pıhtılaşmasını zorlaştırır. Bu durum da karaciğere sıçrayarak kan pıhtılaşmasında görevli proteinlere zarar verir. Siroz gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya kolay morarma ve ani kanamalar çıkar.

Aşırı egzersiz yapmayın

Ağır yapılan egzersizlerde kaslar fazla zorlanacağı için yırtılmalar ve kan damarlarında hasar meydana gelebilir ve buna bağlı olarak nedensiz morarmalar yaşanabilir. 30 dakikalık yürüyüşler ya da esneme hareketlerinde bu semptom görünmezken, Ağır kaldırarak yapılan egzersizlerin abartılması halinde kolay morarmalar ortaya çıkabilmektedir.

Güneşin bile fazlası zarar

Güneşlenme fazlaca tekrarlandığı ya da güneş altında çok uzun süre kalındığı takdirde, damarlar zayıflar ve kolay morarmanın gerçekleşme ihtimali artar. Bu tip morarmalar diğerlerinden farklı olarak dokunulduğunda acı verirler. Genellikle el ve ayaklarda denk gelinen bu morarmaların iyileşme süresi de diğer türlere göre daha uzundur.