Üreticinin işinin kolaylaştırmak amacıyla yürürlüğe sokulan Çiftçi Kayıt Sistemi’nin başvuruların e-devlet üzerinden gerçekleştirildiği açıklandı. Yapılan açıklama sonrasında pek çok çiftçi Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne büyük ilgi gösterirken, başvuruların sayısı giderek çoğalmaya başladı. İşte Çiftçi Kayıt Sistemi’nin tüm detayları ve yapılan başvurular…

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilgi büyük

1 Ekim itibarıyla yürürlüğe sokulan Çiftçi Kayıt Sistemi, üreticinin işini kolaylaştıran ve dijital mecrada yürürlüğe sokulmasını sağlayan oldukça önemli bir sistemdir. 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe sokulan Çiftçi Kayıt Sistemi pek çok çiftçinin yakından ilgilendiği konular arasında yer alırken, Çiftçi Kayıt Sistemine olan ilgili de giderek büyüyor. İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, katıldığı basın toplantısında tarlada ekili olan tüm ekinlerde hangi ürünlerin olduğunun takibini yapabildiklerini dile getirirken aynı zaman  “Bakanlığın desteklemeleri bu kayıtlar üzerinden gerçekleşiyor. Mazot desteği, gübre desteği, alan desteği, ürün desteği ve birçok ödemelerin tamamı ÇKS üzerinden temin ediliyor.” şeklinde konuştu. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne yakın zamanda büyük ölçüde ilginin olduğunu dile getiren Karaca aynı zamanda şu cümleleri kullandı “Çiftçimizde gerçekten bu bürokrasiden uzaklaşmak istiyormuş ki sistem Türkiye genelinde 3 gün içerisinde 60 bini aşkın başvuruya ulaştı.” Üreticiyi koruma altına alabilmek ve aynı zamanda tarlalarda hangi ekinin olduğunun bilincinde olmayı kolaylaştırırken, Türkiye genelinde hangi ürünlerin ekili olduğunu görmeyi de büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. İnternetin olduğu her alanda ÇKS sistemini kolay ve pratik bir şekilde kullanılabileceğine dair açıklamada bulunan Karaca, Çiftçimiz, e-Devlet üzerinden oturduğu yerde, tarlasında, traktöründe, evinde internet olan her yerde bu sistemi kullanabiliyor.” şeklinde konuştu. Sistem üzerinde çeşitli değişimlerin de olabileceğine dair açıklamada bulunan Karaca, ÇKS sistemi üzerinde çeşitli değişimlerin üreticilerin tarlalarına ektikleri mahsulleri bile değiştirebileceğine vurgu yaparken “Bakanımızın birçok yerde ifade ettiği gibi üretim planlaması da bunun üzerinden olacak. Bir sonraki aşaması planlama. 31 Aralık’a kadar bu sistemi yapacağız. Çiftçimiz şubat ayında da yine ürün değişikliği yapmak isterse değiştiriyor. Sisteme girdikten sonra bilgilerini tekrar güncelliyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Çiftçi Kayıt Sistemi büyük katkı sağlıyor

Çiftçi Kayıt Sistemi sayesinde tarlalarda ekilen ürünlerin neler olduğunu üreticinin kaç dönüm arazisinin olduğunu dijital ortamda görülmesini kolaylaştırdığını dile getiren aynı zamanda üreticide tarlasına dair tüm detayları yine bu sistem üzerinde kolay bir şekilde görebileceğini dile getirirken Çiftçi Kayıt Sistemi’nin ne denli önemli bir mecra olduğuna dair şu açıklamada bulundu “Bizim ziraat mühendisi arkadaşlarımız sahaya inip, daha çok çiftçimizle bir arada olacaklar. Biz onlara daha çok gideceğiz. Onların bize gelmesinden ziyade zaten bizim amacımız bakanlık olarak sahada olmak, bizim onlara gitmemiz. Bu açıdan gerçekten son yıllardaki en güzel uygulama ve devrim gibi bir uygulama.”

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye müjde! 1 yıl geri ödemesiz elektrik desteği netleşti

E-devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt nasıl gerçekleştirilir?

İlk olarak e-devlet üzerinden giriş sağlanır. E-devlete giriş sağlandıktan sonra arama butonuna “ÇKS” yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) sekmesine giriş yapılabilir. Açılan sayfa üzerinden ‘Yeni Başvuru’ butonuna tıklayın. Aydınlatma metnini okuduktan sonra ‘Onaylıyorum’ butonuna tıklayın. Sonrasında ÇKS sistemine kayıtlı olan tüm bilgiler görünür. ÇKS sistemi üzerinden bilgilerinizi değiştirmek istiyorsanız  ‘Ürün Bilgisi Değiştir’ butonu üzerinden gerekli tüm değişiklikleri yapabilirsiniz.