Bazı besinleri buzdolabında ya da buzlukta saklamamız gerekmektedir. Çünkü oda sıcaklığında ya da serin olamayan yerlerde bu tür besinler bozulup, çürümeye başlayabiliyor. Ancak bazı besinlerin de kesinlikle buzluğa atılmaması gerekiyor. Bu tür besinleri buzlukta saklıyorsanız, hemen buzluktan çıkarın. Çünkü birazdan vereceğimiz listedeki besinler, buzluğa atıldığında sizleri zehirleyebilir.
Buzları çözünmüş et ürünleri
Etleri en kolay saklamanın yolu, onları buzluğa atmaktır. Ancak et ürünlerinin buzları çözündüğünde, bir daha buzluğa atılmamalı. Bu yüzden de buzları çözünmüş olan etleri tekrardan buzluğa atmamanız gerekmektedir. Çünkü etlerin buzları çözüldükten sonra, üzerindeki bakteri sayısı bir hayli artıyor. Ancak siz bu etleri bir daha dondurduğunuzda ise et ürünlerinin üzerindeki bakteri sayısı çok fazla artıyor. Bu yüzden buzluktan çıkardığınız etleri bir daha asal dondurmamalısınız.
Sıcak yiyecekler
Çorba veya sulu yemekleri tükettirken bütün tencereyi bitiremiyoruz. Bu yüzden de tabağımıza koyduğumuz zaman tencereyi direkt olarak buzdolabına alıyoruz. Ancak bu durum, buzdolabının soğuk hava dengesini yerle yeksan ediyor ve buzdolabı içerisinde bakteri üremesine neden oluyor. Sıcak yiyeceklerin altını kapattıktan sonra hemen buzdolabına atmadan önce, dışarıda soğumasını beklemeniz gerekmektedir. Bu sayede buzdolabı içerisindeki soğuk hava dengesini bozmayacak ve buzdolabı içerisinde bakteri üremesine neden olmayacaksınız. Ancak buzdolabı içerisinde bakteri üremesine neden olmanız, buzdolabında bulunan bütün gıdaların bakteri ile kaplanmasına neden olabilirsiniz.
Buzluğa atıldığında zehirleyebilecek besinler
Bazı besinler, buzlukta saklanırken zehirleyebilecek veya zehirlenme riskini artıran bir mikroorganizma içerebilir. Bu nedenle, buzlukta saklanırken dikkat etmeniz gereken bazı besinler şunlardır:
- Et, tavuk ve balık: Bu gıdaların buzlukta saklanması, kötü bir lezzet ve koku oluşumu riskini artırır. Ayrıca, bu gıdaların buzlukta saklanması, zehirlenme riskini artırabilir.
- Süt ve süt ürünleri: Buzlukta saklanan süt ve süt ürünleri, zehirlenme riskini artırabilir.
- Yumurta: Buzlukta saklanan yumurtalar, çatlamaya ve zehirlenmeye neden olabilir.
- Konserve gıdalar: Buzlukta saklanan konserve gıdalar, bozulmaya ve zehirlenmeye neden olabilir.
- Hazır yemekler: Buzlukta saklanan hazır yemekler, bozulmaya ve zehirlenmeye neden olabilir.
Bu besinleri buzlukta saklarken, onları sıkıca kapalı kaplarda veya poşetlerde saklayın ve tarihlerini kontrol edin. Buzlukta saklanan gıdaları tüketirken, ayrıca dikkatli olun ve tüketilmeden önce gıdaları mutfak tezgahında veya fırında ısıtın.
Bazı sebzeler
Bazı sebzeler, kesinlikle buzdolabında saklanmamalı. Turp, salatalık, marul gibi bazı sebzeler dondurulduğunda tadını kaybetmektedir. Buzluğa konulan konservenin içindeki sıvı genleşir ve bu durum da kutunun patlamasına neden olabilir. Bu yüzden bu tür sebzeleri buzdolabı yerine, daha serin ve karanlık yerlerde saklamanızı öneriyoruz.
Sıvı içeren meyveler
Kavun ve karpuz gibi sıvı içeren meyvelerin buzlukta saklanması önerilmemektedir. Çünkü buzlukta saklanan bu yiyeceklerin sıvıları donar ve eski tadını kaybeder. Bu yüzden bu tür meyveleri soğuk bir şekilde tüketmek istiyorsanız, buzdolabının alt kısmına ya da serin bir yerde soğutmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde sıvı içeren meyvelerin tadı kaybolmayacaktır.
Yumurta
Dondurulan yumurtalar, çok kolay bir şekilde çatlayabilmektedir. Bu yüzden yumurtaları asla buzlukta saklamamanız gerekmektedir. Bununla beraber dondurulmuş yumurtaları pişirdiğinizde, yumurtanın sakız gibi vıcık bir kıvama geldiğini görebilirsiniz. Bu durum biraz mide bulandırıcı olduğu için de yumurtaları buzlukta saklamamalısınız.
Çiğ patates
Çiğ patatesi dondurduğunuz, kahverengi bir hale büründüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu durum patatesin tadını bir miktar bozabilir. Bununla beraber çiğ patatesleri daha çok serin ve karanlık ortamlarda kullanmanızı öneriyoruz. Bu şekilde patatesleri çok daha kolay ve uzun süreli saklayabilirsiniz. Ancak patates püresini 4 ya da 5 aya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.