Pek çok insanın ortak problemleri arasında yer alan mide sorunlarından biri olan reflü, henüz yalnızca geçici tedavileri ve ilaçları bulunabilmiş olan hastalıklardan biri olarak biliniyor. Halk arasında mide yanması olarak bilinen reflüye karşı kullanılan ilaçların bazen yetersiz kalması sebebiyle insanlar farklı yöntemleri araştırıyor. Bu araştırmalar ise bizleri insanlık tarihi boyunca doğal ilaç özellikleri ile tercih edilmiş olan mucizevi besinlerin kullanıldığı yöntemlere ulaştırıyor.

Reflü nedir?

Halk arasında mide yanması olarak da bilinen bir sindirim yolu hastalığı olan reflü, mide asidi, safra ve mukusta oluşan sıvıların yemek borusuna kadar çıkması durumudur. Mide asidi, safra ve mukustan oluşan bu salgı geri doğru hareketlenerek yemek borusu ve buradan boğaza kadar çıkmaktadır. En göze çarpan belirti ise midede anlık bir yanma hissi ile ağza gelen acı tat ile bozuk yiyecek tadının karışık şekilde hissedilmesidir. Diğer yandan atipik reflü yemek borusunda içe doğru gelişen ödemden dolayı boğazda bir yumru hissi oluşması durumudur. Bu gibi belirtiler göğüs sıkışması sonucu da ortaya çıkabileceği için kesin bir tanı koyulabilmesi adına doktorunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Reflü belirtileri nelerdir?

Reflü hastalığınızın olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerin meydana geldiğini fark etmeniz durumunda kendi kendinize bir tanı koymak yerine belirtilere karşı erken bir tedavi yöntemi uygulanabilmesi adına doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Reflü belirtileri ise şu şekilde karşımıza çıkar:

  • Midede yanma hissi, ağza kadar gelen acı ve bozuk yemek tadı ve midede ekşimeler
  • Sinüzit, kuru öksürük, ağız kokusu, seste kısılma veya diş çürümesi gibi durumlar atipik reflü belirtileridir.
  • Kalp hastalıkları ile karıştırılmasına neden olan bazı göğüs ağrıları

Reflüye iyi gelen doğal yöntemler

Reflü hastalığının tedavisinde kullanılabilecek olan bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin kullanılması ile birlikte reflü hastalığının tedavisinde önemli ölçüde ilerlenebilir. İçerdikleri doğal bileşenler sayesinde reflüye karşı olumlu etki gösteren bazı besinler ve yöntemler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Uygun beslenme düzeni

Uygun bir beslenme planı oluşturmak reflü hastalığının önüne geçilmesinde oldukça önemlidir. Öğün dışında yemek yemek ve öğün dışı miktarlarda yemek yemek reflü sorununun hızlanmasına nenden olur. Beslenme alışkanlıkların genel olarak acılı ve yağlı besinlerden oluşması sonucu reflü ortaya çıkar. Bunun karşısında ise doğal besinlerin ve hücre yenilenmesine katkı sağlayan besinlerin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Akşam 8’den sonra yenen yemekler reflü sorununun ortaya çıkaran başka  bir durumdur.

İLGİLİ MAKALE  Bu kür sayesinde cildinize en ufak leke dahi kalmayacak! İşte pürüzsüz cildin sırrı

Küçük porsiyonlar

Yemek yenildiği zaman mideye fazla yüklenilmesi mide asidi ve mide salgısının yukarı daha çok ve daha hızlı çıkmasına yol açacaktır. Bunun nedeni genellikle öğün atlamak ya da tek seferde bir günlük yemek yemeye kalkmaktır. Bunun yerine ara öğünler ve ana öğünleri atlamadan az az yemekler yiyerek mideyi tamamen doldurmadan öğünü tamamlamak yardımcı olacaktır.

Uykudan önce yemeyin

Reflüye neden olan bir başka durum ise geç saatlerde midenin hala dolu olmasıdır. Midenin dolu kalması uzandığınız zaman mide sıvısının yukarı kaçmasını kolaylaştırır. En sağlıklısı ise yemeklerin uyumadan 4 saat önce yenilmemeye başlanmasıdır. Uyumdan 30 dakika önce ise sıvı alımı durdurulmalıdır. Aynı şekilde uyuyacağınız zaman yastık yüksekliğinizi 30 cm olarak ayarlamanız da mide sıvısının yukarı çıkmasını zorlaştıracaktır.

Reflüye iyi gelen besinler

Reflü hastalığına iyi gelen besinlerin tüketilmesi ile birlikte sahip oldukları doğal bileşenler sayesinde bu besinler mide sıvısının dengelenmesini sağlıyor. Reflüye iyi gelen besinler ile şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Brokoli
  • Muz
  • Elma
  • Havuç
  • Lifli gıdalar
  • Peynir
  • Kantaron yağı
  • Papatya çayı
  • Fasulye