Gelişme çağındaki çocukların beyin sağlığı oldukça önemli. Bu yüzden de gelişme çağındaki çocukların sağlıklı ve beyin sağlığını olumlu yönlerde etkileyen besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte gelişme çağına girmiş olan çocukların, her öğününde her besin grubundan yeterli miktarlarda laması gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere, gelişme çağında olan çocukların zihinlerini açacak olan gıdalardan bahsettik.
Uzmanlar açıkladı
Uzmanlar, gelişim çağına girmiş olan bireylerin nasıl beslenmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalardaki ortak nokta ise kahvaltı yapmadan güne başlamamak. Kahvaltı, özellikle gelişme çağına girmiş bireyler için oldukça önemli bir öğün. Bu yüzden de çocukların her daim kahvaltı etmeden güne başlamaması gerekmektedir.
Uzmanlarca yaılan çalışmalara göre, kahvaltı yapmadan güne başlayan çocukların okulda verimsiz bir gün geçirdikleri ve halsizlik ile beraber bütün günü uyku halinde geçirdikleri gözlemlenmiştir. Bu nedenden dolayı da kahvaltı, özellikle okula giden çocukların kesinlikle atlamaması gereken bir öğün olarak karşımıza çıkıyor. Bunlara ek olarak kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda dikkat eksikliği ve odaklanma problemleri görülmektedir. Bu yüzden de okulda derslere çok fazla iştirak edememek ile brilikte, bir şey öğrenmiş olsalar bile o bilgiler kısa süreli bellekten öteye gidememektedir. Bütün bunlar ile beraber kahvaltı sayesinde çocukların bağışıklık sistemleri çok daha güçlü oluyor. Tabii ki e bu durum, kahvaltıda neler tüketildiğine göre değişkenlik gösterebilir. İyi bir kahvaltı için tüketilmesi gerekilen besinler şu şekildedir:
- Süt
- Yumurta
- Peynir
- Tam tahıllı ekmek
- Ceviz veya fındık
Bütün bu besin gruplarından yeterli miktarlarda tüketen çocuklar, hem güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olacak hem de gün içerisinde bilişsel olarak çok daha aktif olacaktır.
Mısır gevrekleri ve şekerden uzak durun
Çocuklar, genellikle kahvaltılarda mısır gevrekleri tüketmeyi seviyor. Ancak bu tür besinler yüksek oranda glikoz içermektedir. Bu yüzden de çocuklar, yalnızca kalori alıyor. Ancak doğal şeker içeren bal ve protein bakımından yüksek orana sahip yumurta tüketmek, çocuklar için oldukça önemli bir detaydır. Ek olarak her çocuğun, sağlıklı yağ asitlerinden yeterli miktarlarda alması gerekiyor. Bu sağlıklı yağ asitlerini ise ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerden alabilirsiniz. Bu tür kuruyemişlerin içerisinde omega 3 yağ asitleri, bol miktarlarda yer almaktadır.
Çocuklara sütü sevdirmek için ise marketlerde satılan ve ambalajlarda yer alan meyveli sütleri veriyoruz. Ancak bu tür sütlere eklenilen meyve aromaları, glikozdan başka bir şey değil. Bu yüzden de çocuklara bu tür sütler vermek yerine, evinizde kendinizin hazırlayacağı meyveli sütleri vermeniz daha iyi olacaktır. Bu sayede şeker oranı az olan ve besleyicilik açısından daha sağlıklı sütleri çocuklarınıza içirmiş olacaksınız.
Düzenli olarak balık tüketin
Balık, belki de dünya üzerindeki en sağlıklı besin kaynaklarından biridir. Özellikle sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan balık, çocukların beyin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bol miktarlarda omega 3 ve omega 5 yağ asitlerine ev sahipliği yapan balık, düzenli olarak tüketildiği zaman çocukların genel dikkati ve odağı çok daha iyi olacaktır. Ayrıca balık tüketmek, hafızanın da gelişmesini sağlamaktadır. Ayrıca düzenli olarak balık tüketen kişilerin Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma oranı, normal insanlara nazaran çok daha düşük olmaktadır.