Evlerde çiçek bakımı yapmak isteyen bireyler balkonlarında rengarenk bir görüntü için farklı çiçek türleri tercih ederler. Ancak bilinse de gözden kaçırılan bir gerçek var ki, her çiçek türü aynı olmadığından, her çiçek türünün bakımı da aynı olmamalıdır. Farklı çiçek türleri farklı şekilde bakımları sağlanarak taze tutulabilir. Çiçeklerinizin daha uzun süre canlı kalması ve rengarenk yapılarının solup gitmemesi için doğru çiçek bakımını bilmek ve uygulamak önemlidir. Bakımı konusunda hassas olunması gereken bu çiçek türlerinden bir diğeri de bodrum papatyası olarak karşımıza çıkar.

Bodrum papatyası nedir?

Ülkemizde bodrum papatyası ismi ile bilinen bu çiçek türü papatyagiller familyasına ait bir çiçek türüdür. Sarı beyaz renkte normal bir papatyaya benzerlik gösterse de, rengarenk çeşitleri ile dikkat çeken ve hemen hemen herkesin evde bakmak isteyeceği güzellikte bir çiçek olan bodrum papatyası, genelde park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılmaktadır. Kasım ve Mart ayları arasında çiçek açan bir bitki türü olan bodrum papatyasının yaprakları normal bir papatya türünden daha iri ve uzundur. Lila tonunda mor renkli bir çiçek olarak görülür ve mavi, sarı, pembe gibi farklı renk tonlarına da sahiptir. Güney Afrika kökenli bir bitki türü olan bodrum papatyası sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Düşük sıcaklıklarda zarar görebilen bu bitki aynı zamanda yetiştirmesi oldukça kolay bir çiçek türü olarak bilinir.

Toprak ile temas eden köklerinden alınan parçalar ile çoğaltılabilen bodrum papatyası aynı zamanda ana köküne zarar verilmeden çoğaltılabilen çiçekler arasındadır. Boyu 60 cm’ye kadar uzayabilen bodrum papatyası akşamları çiçeklerini kapatıp gündüzleri açar. Yetişme mevsiminin dışına çıkılıp yaprakları kapandığında ilerleyen yıllarda tekrar yetiştirmek için çiçeğin kesilmesi gerekmektedir.

Bodrum papatyası bakımı nasıl yapılır?

Bodrum papatyası her ne kadar yetiştirmesi kolay bir çiçek olsa da, bakımı konusunda diğer çiçeklerde uygulanmaya bazı uygulama yöntemleri vardır. Doğru bir şekilde bodrum papatyası yetiştirmek ve uzun süre çiçeğin canlı kalmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise şu şekilde karşımıza çıkar:

Toprak formu hafif olmalı

Bodrum papatyası yetiştirileceği zaman mineral doygunluğu yüksek ve hafif formda topraklar tercih edilmelidir. Ağır humuslu ya da maden içerikli toprakların tercih edilmesi bodrum papatyası bitkisinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Aslanağzı çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? (Kaynak: soru.com.tr)

Gübre sıklığı düşük olmalı

Bodrum papatyası yetiştirilirken toprak diğer çiçeklerin yetiştirilmesinde olduğu kadar sık gübrelenmemelidir. Aynı zamanda daha besleyici gübreler ile daha az sıklıkta gübrelemek daha faydalı olacaktır.

Toprak kuru bırakılmamalı

Bodrum papatyası kuraklığa ve susuzluğa dayanıklı bir çiçek türüdür. Ancak bu kaktüs kadar nadir sulama yeterliliği olduğu anlamına gelmez. Her ne kadar susuzluğa dayanıklı olsa da, bodrum papatyası yetiştirilirken toprağın tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Yaz aylarında daha sık sulama gerektiğinden toprak nemli bırakılmalıdır. Nem oranı azalan toprağı tekrar sulamak daha sağlıklı olacaktır. Kış aylarında ise daha seyrek şekilde sulayabilirsiniz.

Güneş aldığından emin olun

Bodrum papatyası yarı gölgelik alanlarda da yetişebilir ancak bitkinizin daha sağlıklı ve canlı kalmasını sağlamak için sürekli güneş alan bir yerde yetiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Bu sayede daha hızlı ve canlı gelişebilir. Aynı zamanda tam gölgelik ya da karanlık alanlarda yetiştirilmeye kalkıldığında bodrum papatyası kolaylıkla yetişmez ve cılız bir bitki olur.

Dalların uçları toprak altında kalmamalı

Bodrum papatyası kendi kendine çoğalabilen bir çiçek türüdür. Dallardan yeni çiçekler çıkmaya devam eder. Ancak bunu olması için çiçeğin dallarının uçları mutlaka toprak yüzeyin üzerinde ve güneş görür vaziyette kalmalıdır. Bu şekilde dallar toprağa temas ettiğinde minerallerden yararlanarak çiçeklenmeye başlar.

Köklerden çoğaltılabilir

Aynı zamanda bodrum papatyası köklerden de çoğaltılabilen bir çiçek türüdür. Ana kökten çıkan ve toprağa temas eden yan köklerin düzgün bir biçimde kesilmesi ve ekilmesi halinde aydınlık bir alanda kolaylıkla tekrar bodrum papatyası yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Bunun için çelik ile çoğaltma yöntemi genel olarak tercih edilmektedir. Tohumlardan da çoğalabilen bodrum papatyası nadiren tohum yolu ile çoğaltılır. Aynı zamanda tohumdan çoğalan bodrum papatyasında farklı renklerde çiçeklerin açtığı görülür.