Biyometrik şekilde çekilen fotoğraflar, özellikle yeni çıkan kimlik kartlarında adından sıkça sözü edilen fotoğraf çekimleridir. Biyometrik fotoğrafın bazı kıstasları vardır ve bazı kamu kurum ve kuruluşlarında biyometrik fotoğrafın olması şartı aranır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan insanların; biyometrik fotoğrafın nasıl çekildiğini, nerelerden çekildiğini ve neden böyle bir fotoğraf türünün zorunlu olarak çekilmesi gerektiğini öğrenmeleri gerekir.
Biyometrik Olarak Çekilen Fotoğraf Nedir?
Biyometrik fotoğraflar; yüzün efekt yapılmadan çekilmesine, tesettürlü olmayan insanlarda kulakların net olarak görülmesine ve yüzdeki kusurların hiçbirinin silinmeden çekilmesine dayanan fotoğraflardır. Çekildikten sonra hemen alınabilen bu fotoğraflar, ayrıca bir detay içermezler. Biyometrik fotoğraflarda öne çıkan tek durum, olduğu gibi ve hiçbir oynama yapılmadan kişinin yüz hatlarının gösterilmesidir. Ayrıca, biyometrik fotoğraf çekiminde normal vesikalık fotoğraflardan farklı olarak kişinin gülümsemesi talep edilmeyecektir.
Biyometrik Fotoğraf Nerede Çekilir?
Biyometrik fotoğraflar çekiminde özel olarak bir işletmeye gidilmesine gerek yoktur. Fotoğraf çekimi yapan ve vesikalık fotoğraf çıkaran yerlerde kullanılan kameralar, biyometrik fotoğraflar için kullanılması gereken kameralarla aynıdır. Bu nedenle bir fotoğrafçıya gidilerek rahatlıkla biyometrik fotoğraflar alınabilir.
Ancak biyometrik fotoğraflarda; ışığın gelme açısı, kameranın çekim yaparken oluşturduğu açı ve kişinin boynunun eğim açısı dahi önemlidir. Bu nedenle de işin ehli olan, zaten çekim yapmakta olan fotoğrafçılar dışında bir kişinin çekim yapması doğru olamaz. Yani biyometrik fotoğraflar; telefon kamerasıyla, ev aydınlatmalarının ışığıyla ve fotoğraf için gereken çekim açılarını bilmeyenler tarafından çekilerek çıkarılamayacaktır.
Biyometrik Fotoğraf Nerelerde Kullanılabilir?
Biyometrik şekilde oluşturulan fotoğraflar, hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de bazı kuruluşlarda kullanılması gereken fotoğraflardır.
Bununla beraber, biyometrik fotoğrafların kullanım alanları:
- Kimliklerin çıkarılmasında kullanıldığı için nüfus müdürlüklerinde
- Kamu kurumlarında işe başlandığı zaman sigorta ödenekleri dosyasında bulunması gerektiğinden dolayı kurumlarda
- Özel sektör içerisinde kişiye özel özgeçmiş ve bazı bilgilerin yer aldığı sayfası olması gerektiği için işletmelerde
- Askerlik dosyalarında
- Öğrenci kayıt dosyalarında olması gerektiği için; öğrenim görülen yurtlarda, başlanılan veya devam edilen eğitim kurumlarında
- Evlilik cüzdanına koyulması gerektiği için nüfus müdürlüklerinde
- Ehliyet üzerinde yer alması gerektiği için sürücü kurslarında
- Biyometrik fotoğrafların kullanılması gerekecektir.
Biyometrik Fotoğraf Neden Kullanılır?
Biyometrik fotoğrafların zorunlu kılınmasında birden fazla etkenin rolü vardır. İlk olarak, daha önceden kullanılmakta olan vesikalık fotoğraflar üzerinde çok sayıda değiştirme ve efekt uygulanma durumu söz konusuydu. Bu durum sonrasında, belgeler üzerinde yer alan fotoğraf ile kişinin kendisi arasında büyük farklılıklar görüldüğünden dolayı kurumlarda çok sayıda sorun yaşanıyordu. Ayrıca, suçluların sahip oldukları biyometrik fotoğraflardaki küçük oynamalar sonucunda bazı suçluların yakalanmasına rağmen fotoğraftaki kişiden farklı olmasıyla kaçmaları mümkün olabiliyordu. Özellikle adli olarak yürütülen ve kurumsal olarak denetlenmesi gereken konularda sorunlar ortaya çıktığı için, biyometrik fotoğraflarla sorunun aşılması yoluna gidilmiştir. Bu nedenler, biyometrik fotoğrafların zorunlu kılınmasının temel nedenleridir.
Biyometrik Fotoğraf Kimler İçin Çekilir?
Biyometrik fotoğraf; her yaşam alanından, ülkenin her kesiminden ve yaş sınır fark etmeksizin her insan için çekilebilen fotoğraflardır. Çünkü yaş ne olursa olsun, insanların sosyal bir yaşam alanı içerisinde bulunma zorunluluğundan dolayı biyometrik fotoğrafların çekimi de gerekecektir. Bu yüzden; yaşlılar için, çocuklar ve yetişkinler için, okula başlayan veya bitirerek diploma alması gereken insanlar için biyometrik fotoğrafların çekimi gerekecektir.
İzleyin: Biyometrik Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır? | Uçankuş’ta Nasıl Yapılır?
Biyometrik Fotoğraf Çekimi Ne Kadar Sürer?
Biyometrik fotoğrafların çekilmesi ve çıkartılarak hazır hale getirilmesi de kısa süren işlemlerdir. aha önceden tercih edilmekte olan vesikalık fotoğrafların işleme tabi tutulması durumunda dahi fotoğrafların çıkarılması en fazla yarım saati alıyordu. Biyometrik fotoğraflarda hiçbir işlem olmadığı ve fotoğrafın hemen çıkarılması uygun olduğu için, beş ile on dakika içerisinde fotoğrafın çıkarak hazır olacağı bilinmelidir. Yalnızca çekim yapan kurum içerisinde sıra olması halinde görüldüğü gibi, yoğunluk durumu söz konusu olursa süre artışı olacaktır.