Televizyon programlarında ya da televizyon dizilerinde sık sık biyolojik baba terimini duymaya başladık. “Benim biyolojik babam farklı, beni yetiştiren baba farklı” şeklindeki cümlelere kulak aşinası olduk. Peki ya bu bahsedilen biyolojik baba terimi nedir? Biyolojik baba ne yapar? Nasıl biyolojik baba olunur?

Biyolojik baba ne demektir?

Biyolojik olarak baba, annenin yumurtalığına spermini bırakan bebeğin oluşumunda etkisi ve katkısı olan kişidir. Bir bebeğin oluşumunda, bebek yarı genini anneden yarı genini de babasından alır. Yapılan bu birliktelik sonucunda, yumurta ile sperm döllenir ve önce fetus ardından gelim tamamlanmaya başlandıktan sonra embriyo oluşur. Yumurtanın döllenmesini sağlayan sperme ait olan kişiye biyolojik baba denir. Dünyaya gelen çocuğa genlerini verdiği ve bir gen zinciri oluşturduğu için biyolojik baba terimini alır.

İyi bir baba olmak için bunlara dikkat edilmeli

Yumurta ve spermin döllenmesiyle birlikte oluşan bebeğin sadece biyolojik babası olmak yetersiz kalacaktır. Babalık unvanını aldıktan sonra dikkat edilmesi gereken birçok etken vardır. Esasında konuya, hiçbir bilgisi olmayan; yönü, haritası bulunmayan bir insanın yürüyeceği yolda önderlik edecekmiş gibi bakmak durumu kolaylaştıracaktır. Bu mantığı kafada oturttuktan sonra, bir babanın nasıl davranması gerektiği, sorunlara karşı vereceği ya da önereceği çözümler daha kolay ve sağlıklı çözüme kavuşacaktır. Sağduyulu ve kaliteli bir baba olmak için bunlara dikkat edin;

  • Her şeyden evvel sevginizi gösterin: Çocukların, ebeveynleri tarafından sevilmesi onları güvende hissedeceği için ilk yaşlardan itibaren psikolojilerinde büyük bir gelişme olacaktır. Özellikle babaların ve baba adayların çocuklarına sevgi göstergesi olarak sarılmaları çocukların rahat hissetmelerini sağlayacaktır.
  • Çocuğunuzun annesine mutlaka saygı duyun: Babaların en kolaylıkla yapacakları ve yapması gereken konulardan bir tanesi, çocuğun annesine saygılı davranmasıdır. Eğer evlilik süreciniz devam ediyorsa, evliliğinizi dinamik tutmaya çalışmalısınız. Anne babanın ayrı olduğu durumlarda ise, çocuğa karşı ne anne ne de baba dolduruluşa getirilmemeli, övgü ve sevgi dolu olunmalıdır. Yapılması gereken kurallardan ziyade, saygıyla büyüyen her çocuk ileride kendine ve çevresindeki insanlara saygılı olacaktır.
  • Çocuklarınızla birlikte zaman geçirmeye özen gösterin: Çocuğunuzla birlikte zaman geçirdiğinizde, kendisini değerli hissedeceği ve onunla ilgilendiğinizi bileceği için sevildiğini hissedecek, otokontrolü gelişecektir.
  • Rol model olun: Babalarının sevgisiyle büyüyen özellikle kız çocukları, değerli hissetmenin ne demek olduğunu bilirler ve ilerideki eşlerini bu doğrultuda seçerler. Erkek çocukları ise, babalık içgüdüyle büyüyerek sorumluluk sahibi olurlar.
  • Akşam yemekleri kesin olmakla birlikte yemeklerinizi birlikte yemeye özen gösterin: Yemeklerin birlikte yenmesi sağlıklı bir aile yapısını oluşturan en büyük yapı taşlarından bir tanesidir. Bu yemek yeme esnasında, aile sohbet etmeli ve gün içerisinde yaşadıklarını birbirlerine anlatacakları birer şanstır.
İLGİLİ MAKALE  Narsistik anne ve babaların sıklıkla yaptığı 5 davranış! Çocuklarınıza bu kötülüğü yapmayın

Güçlü bir babaya sahip kişilerin 12 ortak özelliği

  1. Güçlü bir babaya sahip çocuklar hayata karşı güçlü olurlar.
  2. Sevginin ve saygının olmadığı yerde durmazlar.
  3. İşlerinde zorlandıkları anda direkt olarak kaçmayı yeğlemezler.
  4. Sevdiği insanlara karşı korumacı olmaya özen gösterirler.
  5. Sabır onların mihenk taşlarıdır.
  6. Gerçek ve temiz sevginin, anlayışlı olmaktan geçtiğini bilirler.
  7. Doğru insan doğru güven duygusunu hissetmeyi bilirler.
  8. Aile yapısına ve ailesine düşkün olurlar.
  9. Üzülmenin, üzüntü uğruna dökülen gözyaşının küçüklük göstergesi olmadığını bilirler.
  10. Hayalperest değil gerçeklikten yana olurlar.
  11. Fedakâr olmayı, kendi benliklerini yitirmeden orta yol bulmaya özen gösterirler.
  12. Hayata karşı ne istediklerini bilerek ona göre davranırlar.