Biberiye baharatı yemekleri kendi tadını veren, Anadolu’nun yüzyıllardır kullanılan mucizevi baharatlarından biridir. Daha çok etli yemeklere yakıştırılsa da pek çok farklı yemek ile birlikte kullanılabilen ve her kullanıldığı yemek ile birlikte daha farklı bir lezzet elde etmenizi sağlayan biberiye, aslında yalnızca lezzeti ile değil sağlıklı yapısı ile de bizleri şaşırtmaya devam eden baharatlardan biri. Biberiye baharatı yemeklerde kullanıldığında sağladığı faydalar ise ağızları açık bırakıyor.
Biberiye baharatı nedir?
İğne yapılı dar yapraklara sahip geniş bir çalı türü olan biberiye, günümüzde kurutulmuş hali ile baharat olarak kullanılıyor ve yemeklere tat katarken bir yandan da sunumları daha çekici kılıyor. Yaygın bilinen ismi biberiye olmak ile birlikte, bazı bölgelerde kuş dili otu olarak da anılan biberiye bitkisi, Akdeniz iklim ile yetişen bir bitki. Evlerde kullanımları arasında kapılara asılması dahi bulunan biberiye en çok ise etli yemeklerin hazırlanmasında at vermesi amacı ile baharat olarak kullanılıyor. Sadece tat vermekle de kalmayan biberiye baharatının faydaları ise saymakla bitmiyor.
Biberiye baharatı faydaları
Biberiye bitkisi ve bu bitkinim kurutulması ile elde edilen biberiye baharatı A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini gibi vitamin çeşitlerini içeriyor. Aynı zamanda yüksek miktarda magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir içeren biberiye insan sağlığı için ise birçok faydaya ev sahipliği yapıyor. İşte biberiyenin faydaları:
İltihap söküyor
İçerdiği antioksidan sayesinde biberiye, enfeksiyon yolu ile oluşan iltihapların sökülmesine yardımcı oluyor ve vücudu temizleyerek sağlıklı bir yaşam sunuyor. aynı zamanda zararlı serbest radikallerden vücudu arındırmaya yardımcı olan biberiye vücudun hastalıklardan korunması konusunda önemli bir yere sahip.
Sindirimi kolaylaştırıyor
Biberiye sindirim sağlığınızı korumanız açısından da oldukça önemli bir gıda. Sindirim sistemi hastalıklarına karşı savaşan biberiye bağırsakta yararlı bakteri oluşumunu da arttırıyor ve sindirim kolaylığı sağlıyor. bu sayede de metabolizma hızına destek olan biberiye kilo vermeye bile yardımcı oluyor.
Sinir hücrelerini düzenliyor
Biberiye, sinir fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlıyor. Bu özelliği sayesinde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan sinir fonksiyon bozukluğu hastalıklarından da korunmanızı sağlayan biberiye aynı zamanda ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi yaşlılık belirtisi de sayılan hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürüyor.
Kas spazmına karşı koyuyor
Sinir fonksiyonlarını düzenlemesinin bir başka sonucu olarak ise, biberiye kas spazmına karşı koruyucu özellik gösteriyor. Kas spazmına bağlı olarak oluşan kas ağrılarının giderilmesine de yardımcı olan biberiye, gelişim aşamasında sporcular için de büyük yer kaplıyor. Baş ağrısı gibi ağrıların da giderilmesine yardımcı oluyor.
Neredeyse tüm kanser türlerinde etkili
Biberiye kendisine has olan bileşenler içeren bitkiler arasında yer almaktadır. İçerdiği rosmarinik, karnosol, betülinik ve karnosik-asit gibi bileşenler sayesinde kanser hücrelerine karşı vücudu korumaya alan biberiye hemen hemen tüm kanser çeşitlerine karşı etkili bir sonuç veriyor. Özellikle lösemi, karaciğer, kolon, akciğer, meme, mesane ve pankreas kanserleri risklerini büyük oranda düşürüyor.
Ödem attırıyor, idrar söktürüyor
Biberiye vücut içerisinde sıkışıp kalan suyun atılmasına yardımcı oluyor. bu özelliği sayesinde hem ödem atmanıza yardımcı oluyor hem de fazlalık suyun atılması ile idrar söktürücü özellik gösteriyor. Vücutta sıvı atılım hızını arttırması ile birlikte aynı zamanda suyun daha hızlı işlenmesini sağlayan biberiye vücudun daha dinç kalmasına da katkıda bulunuyor.
Biberiye zararları
Biberiyenin zararlarını merak edenler için bilinmesi ve uygulanması gereken tek şey, bitkinin kullanım dozu. Biberiye düşük dozlarda kullanılması gereken bir bitki. Yüksek dozlarda kullanılması halinde ise sağladığı tüm faydalar bir anda zarara dönüşüyor. Bu nedenle biberiye kullanmadan önce doğru miktarda kullanacağınızdan emin olmak en iyisi olacaktır. Bunun dışında biberiyenin bilinen bir zararına rastlanmıyor.