Beyin, vücuttaki en önemli organdır ve zarar görüp bir şeyleri unutmaya başladığında büyük bir sorunun çanları çalıyor demektir. Alzheimer gibi unutturan hastalıklar hem fiziken hem de ruhen insanı yıpratan hastalıklardır. Pek çok uzman beynin korunmasının son derece önemli olduğunu bir bir açıklarken, son dönemde George Washington Üniversitesi Hastanesi Tıp ve Sağlık Fakültesi’nde Nörolog ve klinik profesör olan sinirbilimci Dr. Richard Restak, beyni ve hafızayı korumak için birçok önemli adım sıraladı. İşte Nörolog ve Klinik Profesör Sinirbilimci Dr. Richard Restak’ın önerileri.
Dr. Richard Restak, hafızada ve beyindeki yavaşlama ve zayıflama durumunun doğal bir süreç olduğunu ve yaşanmasıın normal olduğunu belirtti ancak hafızayı güçlendirmekle alakalı çok önemli tavsiyeler verdi. Dr. Restak, önerdiği adımların her gün düzenli bir şekilde yapılması gerektiğin söylüyor. Beyni korumak için Dr. Richard Restak’ın önerileri ise şu şekilde:
Daha dikkatli olun
Dr. Restak, “Dikkatsizlik, hafıza güçlüklerinin en büyük nedenidir. Bu, belleği doğru bir şekilde kodlamadığınız anlamına gelir. Bir isim gibi yeni bilgiler öğrenirken dikkat etmenin bir yolu kelimeyi görselleştirmek. Kelimeyle ilişkili bir resme sahip olmak, hatırlamayı kolaylaştırabilir.” şeklinde konuştu ve dikkat toplamanın önemine değindi.
Hafıza egzersizlerine ağırlık verin
Dr. Restak, günlük işler sırasında birçok egzersizin de aradan çıkabileceğini belirtiyor: “Örneğin; market listenizi oluşturup ezberleyebilirsiniz. Markete gittiğinizde de listenizi otomatik olarak çıkarmak yerine, her şeyi hafızanızdakilere göre alın.”
Dr. Restak, günlük hayatta hafızayı daha aktif kullanmak için GPS kullanmamayı da şiddetle önerdi. Restak, “Arada bir, GPS’inizi açmadan arabaya binin ve hafızanıza göre sokaklarda gezinmeye çalışın.” Yapılan yeni bir araştırmaya göre, GPS’i daha sık kullanan kişilerin üç yıl sonunda uzamsal belleklerinde bilişsel bir düşüş yaşandığı saptandı.
Daha çok kitap okuyun
Dr. Richard Restak, kurgudan vazgeçmenin hafıza sorunlarının en önemlilerinden bir tanesi olduğuna değindi ve şunları söyledi: “İnsanlar, hafıza sorunları yaşamaya başladıklarında, kurgusal olmayan okumaya geçme eğilimindeler. Sayfa 11’e geldiğinizde karakterin Sayfa 3’te ne yaptığını hatırlamanız gerekiyor.”
Teknolojiye mesafeli olun
Nörolog ve Klinik Profesör Sinirbilimci Dr. Richard Restak, teknolojinin zamanla hafızayı körelttiği yönünde ir saptamada bulundu: “Her şeyi telefonunuzda saklamak, ‘bilmiyorsunuz’ anlamına gelir. Bir cep telefonu kamerası tüm işi sizin yerinize yapabiliyorken, neden odaklanmaya, konsantre olmaya ve bir şeyi görselleştirmek için çaba sarf etmeye uğraşasınız ki? Günümüzde hafızanın en büyük engeli dikkat dağınıklığı. Bu araçların çoğu, onları kullanan kişiyi bağımlı kılmak amacıyla tasarlandığından ve genellikle dikkatimiz dağılır. Bugün insanlar Netflix izlerken, bir arkadaşıyla konuşurken veya sokakta yürürken e-postalarını kontrol edebilir. Tüm bunlar, anıları kodlamak için kritik olan şu ana odaklanmamızı engelliyor.”
Bir profesyonelden destek alın
Dr. Restak’a göre ruh hali e hafıza ve beyin sağlığı ile ilgili son derece önemli bir konu. Restak, “Hafıza sorunları nedeniyle nörologlara sevk edilen kişiler arasında en büyük nedenlerden biri depresyondur. Yani; kötü bir ruh halindeyken veya depresyondayken, üzücü şeyleri hatırlama eğilimindeyiz. Depresyonu tedavi etmek, genellikle hafızayı da geri yükler.” diye kendisini ifade etti. Dr. Richard Restak, ayrıca “Kalabalık bir yerde arabanızı nereye park ettiğinizi hatırlamamak oldukça normal. Bununla birlikte, park yerine nasıl geldiğinizi unutmak, olası hafıza sorunlarına işaret eder. Neyin endişe verici olması gerektiğini bilmenin basit bir çözümü yok. Bunların çoğu bağlama bağlı. Örneğin, otelinizin oda numarasını unutmanız normal, ancak dairenizin adresini değil. Endişeniz varsa, bir tıp uzmanına danışmak en iyisi.” diye konuştu.