İnsan beyni çok karmaşık bir organdır. Yapısı ve henüz tam olarak anlaşılamamış olan kısımları ile bilimin her geçen gün gelişmesine olanak sağlayan insan beyninin bireysel olarak da geliştirilebilmesi için gerekli bazı şeyler vardır. Doğru gıdaların tüketilmesi ile beyni genç tutmak mümkün olduğu gibi doğru uygulamaları hayat geçirmek de insan beyninin daha genç ve dinç kalmasına olanak sağlar. bu uygulamaları yaptığınız zaman düşünce kabiliyetiniz ve anlama kapasitenizin yanı sıra, olayları çözümleme yeteneğiniz ve atta refleksleriniz de gelişmeye başlar.

Beyni geliştiren ve hafızayı canlandıran uygulamalar

İnsan beyninin karmaşık yapısının sırları yavaş yavaş açığa çıkarken, beynimizin tam kapasitesinde çalışması için desteğe ihtiyacı olduğunu öğrendik. Sürekli olarak aktif şekilde çalışan beynimizin bazen desteğe ihtiyaç duyduğunu anlamak için çok büyük bir araştırma gerekmese de, beynimizi nasıl destekleyebileceğimizi anlamak ise oldukça kapsamlı bir araştırma gerektiriyor. Doğal yağ asitleri ve sağlıklı gıdalar beyni genç tutmaya yardımcı olurken bir de beyni geliştiren ve hafızayı genç tutmaya yardımcı olan uygulamalar karşımıza çıkıyor. Bu uygulamalar sayesinde beynimizin kapasitesi genişliyor ve anlama, yorumlama, çözümleme gibi yeteneklerimiz de gelişmeye başlıyor. İşte beyni geliştiren ve hafızayı güçlendiren uygulamalar:

Satranç

Satranç gibi farklı komplikasyonlar geliştirmenize yol açan, düşünce sistemini karşınızdaki kişinin belirsiz hamlelerine göre şekillendirmeyi öğreten masa oyunları, beynin farklı yönlere doğru evirilebilmesine yardımcı oluyor. Hamlelerinizi rakibinize göre şekillendirdiğiniz bu gibi masa oyunları sayesinde beyniniz uyum sağlama yeteneğini geliştiriyor. Aynı zamanda farklı ihtimallere göre farklı önlemler almaya çalışırken de beyniniz sürekli bu yolları deneyerek deneme yanılmaya bağlı şekilde daha hızlı çözümleme yeteneği geliştiriyor. Masa oyunlarında en çok hamle komplikasyonuna sahip oyun olan satranç aynı zamanda hem keyifli hem de zihni geliştirici bir oyun.

Koku antrenmanları

Var olan kokuları var olan beyin aktiviteleri ile ilişkilendirerek farklı komutlara bağlı farklı harekete geçiş yöntemlerini beyninize öğretebilir ve ilişkilendirme yeteneğinizi bu şekilde geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu antrenmanlar beynin hafıza çalışma sistemini de etkileyecektir. Kodlama yöntemi ile hatırlamayı sağlayacak olan bu yöntem ile hem kısa süreli hem de uzun süreli hafızayı güçlendirebilirsiniz. Farklı kokuların farklı işlevlerini kullanarak kendinize göre kodlar edinebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Hazır cevap olmak için 13 tavsiye. Haluk Tatar'dan hazine niteliğinde bilgiler

Karşıt davranışlar

Beyninizin kas hafızası oldukça gelişmiştir. Bu nedenle yaptığınız bazı davranışlar rutin haline geldikten sonra beyninizde kodlanır. Evinize sürekli aynı yoldan giden biriyseniz, kulağınızda şarkı ile bir şeyler düşünmeden ilerlediğinizde farkında olmadan aynı yolu takip ettiğinizi fark edeceksiniz. Bu durum bir alışkanlık haline geldiğinde ise beyniniz ek bir efor sarf etmeden sadece var olan bilgiyi işlemeye başlayacaktır. Bunun yerine günlük hayatta yaptığınız şeyleri tam tersi yöntemler ile yapmayı deneyin. Örneğin ekmeği farklı şekilde kesin, odanıza girdiğinizde ilk olarak yaptığınız şeyi sona bırakın, eve giderken alternatif yollar seçin ve bu gibi küçük değişiklikler ile beyninize daha çok şeyi işlemesi ve analiz etmesi için çalışmaya zorlayın. Bu beyninizin daha çok veriyi işleyebilme ve farklı yoları deneme içgüdüsünü geliştirecektir.

Çağrıştırma testleri

Ezber yaparken bazı şeyleri önce uzu uzun okur, daha sonra anımsamaya çalışırız. Bu beynimizin kısa süreli hafızasını geliştirmek için oldukça başarılı bir yöntemdir. Günlük hayatta bilmediğiniz bazı bilgileri, ayıları, isimleri ve bu gibi başka şeyler bir kağıda yazabilir, ezberlemeye çalıştıktan sonra 1-2 saat bekleyip akıldan yazdıklarınızı saymaya çalışabilirsiniz. Bu beyninizi hatırlamaya zorlayarak çağrışım yapma isteği uyandıracaktır. Beyninizi geliştirmek ve hafız kapasitenizi güçlendirmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.