Bir bebeğin fiziksel gelişimi basamakları açısından en önemli dönemi, emekleme dönemidir. Çünkü bebekler emekleme dönemide girdiğinde, birçok motor becerilerini elde etmeye ve geliştirmeye başlar. Bebeklerin fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde devam ettiğini öğrenmek için, birçok farklı döneminin ne zaman gerçekleştiğini bilmek önemli. Bu yüzden de en doğru emekleme döneminin ne zaman olduğunu bilmek, anne ve babalara bebeklerinin sağlıklı bir motor beceri gelişimine sahip olduğunu belirlemekte oldukça önemli bir detay olacaktır. Bu yazımızda sizlere, bebeklerinin gelişiminin en önemli dönemlerinden emeklemenin ne zaman başlatacağı hakkında bilgiler verdik.

Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebeklerin fiziksel gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmek oldukça önemli bir detaydır. Çünkü belirli dönemler, belirli yaş veya ay aralıklarında gerçekleşmek zorunda. Emekleme dönemi de bebeklerin en önemli gelişim dönemlerinden biridir. Çünkü bebekler bu dönem içerisinde birçok farklı motor becerisini elde etmiş ve bu motor becerilerini geliştirmeye başlamıştır.

Bebeklerin doğru zaman dilimlerinden emeklemeye başlaması, sağlıklı bir şekilde motor becerilerini elde ettiği ve kas gelişimini de düzenli bir şekilde ilerlediğinin en önemli göstergelerinden biridir. Ancak her bebek, emeklemeyebilir. Bazı bebekler, emeklemeden yürümeye başlar. Bu durum odlukça normaldir. Emeklemeye başlamak, bebeklerimize büyük bir hareket alanı sağlar. Bu hareket alanı ise bebeğin dış dünyayı daha çok keşfetmesine olanak tanımaktadır.

Bebeklerin kaç yaşında veya kaç aylıkken emeklediği sorusu, pek çok anne ve baba tarafından merak edilmektedir. Bebekler, yaklaşık 4 aylık civarındayken başka birinden destek yardımı ile oturabilmeye başlarlar. Bu aylarda emeklemeye başlamayan bebeklereden şüphe duymanız gerek yok. Çünkü 4 aylıkken bir bebeğin emeklemesini bekleyemezsiniz. Ancak bu tür şeyleri yapan bebeklerin emeklemesi de ebeveynleri tarafından beklenilmektedir. Ancak destekle oturabilen bir bebek, nasıl emekleyebilecek ki?

Bebeklerin emekleyebilmesi için vücut kaslarının gelişiminin belirli bir noktaya ulaşması ve motor becerilerinin birçoğunu elde etmiş olması gerekmektedir. Bu zaman aralığı ise 7 ila 9 aylığa denk gelmektedir. Ortalama olarak 8 aylık bir bebek, emeklemeye başlayabilir. Fakat birkaç aylık kaymalar tabii ki de yaşanabilir. Fakat anormal durumlar varsa, kesinlikle söz konusu bebeğin kaslarında ya da motor becerileri gelişimi konusunda bir sorun vardır. Bu tür durumlarda uzman bir hekimden yardım almalı ve gerekilen tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

İLGİLİ MAKALE  7 günlük bebeğin saçı neden kesilir? (Kaynak: soru.com.tr)

Bebekler nasıl emekler?

bebeklerin emeklemesi de bir gelişme süresi içerisindedir. Bir bebek emekelemeden önce kol ve bacakları üzerinde durmaya çalışır ve yerde sürünür. Kolları kendini çeken bebekler, daha sonra kas gelişimlerinde belli bir döneme girdiğinde, tam olarak emeklemeye başlar. Ancak emekleme döneminde önce bebekler, kolları ve bacakları üzerinde sürünür. Bu yüzden bebeklerin bu tür bir dönemde olması, ebeveynleri korkutmamalı. Kolları ile kendilerini çekmelerinin nedeni ise, bebeklerin kol kasları, bacak kasların nazaran daha hızlı gelişmesinden kaynaklanıyor. Ancak bir süre sonra bebekler, bacakları ile de kendilerini taşımaya başlıyor. bacak kasları da yeterli bir gelişim gösterdiğinde, bebekler emeklemeye başlıyor. Ayrıca bebekler, emeklemeden önce otururken popaları üzerinde kendilerini sürtebilir ve bu şekilde ileri ya da geri hareket edebilir.

Bebekler emeklemeye nasıl teşvik edilir?

Emeklemeye teşvik konusu, oldukça önemlidir. Anne ve babalar, bazı durumlarda çok korumacı olabiliyor ve bebeklere hiçbir şekilde konfor alanı bırakmıyor. Bu yüzden de bebekler, emekleme ihtiyacı duymuyor ve kas gelişimleri oldukça yavaşlıyor. Fakat anne ve baablar, sadece biraz dikkatli olarak bebeklere belirli bir konfor alanı bırakmalı. bu sayede bebekler, etrafı keşfetmek için hareket ihtiyacı duyacak. Bu hareket ihtiyacını karşılayabilmek ve daha hızlı hareket edebilmek için sürünmeye başlayan bebekler, zamanla daha hızlı hareket etme ihtiyacı duyacağı için emeklemeye başlayacak.

Bebeklerinizi emeklemeye teşvik etmek için yapabileceğiniz bazı detaylar mevcut. Bunun en kolay yolu ise oyuncak yöntemidir. oyuncak yöntemi çok basit bir şekilde çalışıyor. Öncelikle bebeğinizi bir yer yüz üstü bir şekilde yerleştirin. Daha sonra ise secdiği bir oyuncağı alın ve bebeğinizin ulaşamayacağı bir noktaya koyun. Bebeğiniz bu oyuncağa erişebilmek için hareket etmek zorunda kalacak. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde tekrarlarsanız, bebeğiniz yakın bir süre içerisinde emekleyerek istediği yerlere ulaşacaktır. Ancak bu uygulamayı doğru zamanlarda yapmanız gerekiyor. Bebeğiniz kısa yerlere tek başına hareket ettiği ancak emeklemediği dönemlerde bu uygulamayı yapmanız gerekmektedir.