Balığı mutlaka tüketmemiz gerektiğinden, gülün dikeni misali kokusuna yıllardır tahammül ederiz ancak bazı insanlar balık kokusu olan ortama giremez bile. Besin değerleri bakımından haftada en az 1 kez tüketmemiz gereken bu mucizevi besinin tadı da oldukça lezzetlidir. Balık pişirelim ancak kokmasın diye düşünenler için çok basit birkaç yöntem ile balık kokusunu yok etmeyi anlatıyoruz. İşte Balık pişirelim ancak kokmasın diyenlere balık kokusunu anında yok eden formül.

Balık kokusu anında nasıl yok edilir?

  • Mum yakın 

Balık yemekten vazgeçemiyor ama aynı zamanda kokusundan da şikayet ediyorsanız, balığı pişirirken mutfağın herhangi bir köşesinde mis kokan kokulu mumlar yakarak hem mutfağın hoş bir ambiyansa sahip olmasını hem de kötü kokulardan arınmasını sağlayabilirsiniz.  Mutfakta yakacağınız mumlar ayrıca mutfaktaki kötü balık kokusunun evin diğer noktalarına gitmesinin de önüne geçer.

  • Şeker eritin ya da limon kabuğu yakın

Mutfakta balık kızartırken aynı zamanda ocağın küçük gözünde porselen bir kabın içinde şeker eritirseniz, balık kokusu anında yok olur çünkü şekerin karamel halini alması balık kokusunun tamamını kendi içerisine çekmesine neden olur. Aynı şekilde limon kabuğu yakarsanız da balık kokusunu içine çekecektir.

  • Karbonat kullanın

Balık pişirmeye başlamadan hemen önce, büyük bir kase suyun içine 3 yemek kaşığı kadar karbonat dökün ve ocağın yanına koyun. Karbonat ve su karışımı balık kokusunu içine çeker ve diğer bölgelere yayılma ihtimalini oradan kaldırır.

Fırında oluşan kötü balık kokusu nasıl gider?

Fırında balık pişirmek de oldukça tercih edilen bir yöntemdir ve o küçücük fırınlarda pişirilen balıklar maalesef ki çok kötü kokar. Fırında oluşan balık kokusunu gidermenin en basit yolu sirke kullanmaktır. Balık pişirdikten sonra kokuyu gidermek için her derde deva olan sirke yardımınıza koşacaktır. Bunun için ilk olarak balık pişirdikten sonra fırını bir güzel temizleyin. Fırını temizledikten sonra 5 dakika boyunca fırını ısıtın. 2 bardak su ile 1 fincan sirkeyi bir kaseye koyup karıştırın ve fırının ızgara bölmesine yerleştirin. Bu şekilde 30 dakika fırını kapatın. 30 dakikanın sonunda fırınınızın kapağını açın ve kokudan eser kalmadığını görün.

İLGİLİ MAKALE  Döküm tava nasıl temizlenmeli? (Kaynak: izlehaber.com)

Fırındaki balık kokusu için bir diğer yolu uygulayabilirsiniz de. Bunun için fırınınızı 5 dakika ısıtın ve bir bölmeye alüminyum folyoya sarılmış 3 adet kabuk tarçını yerleştirin. 30 dakika bu şekilde dursun.

Son yol ise şu: Bir kaseye su, limon suyu ve limon kabuklarını ekleyip karıştırın ve daha sonra karışımı kase ile fırına koyup 10 dakika 180 derecede bekletin. Tüm bu yollar sayesinde koku gidecektir.

Ağızdaki balık kokusu nasıl gider?

Balık yedikten sonra balığın pişirildiği ortam kadar ağzımız da kokabilir. Bu durum pek çok kişi için son derece rahatsız edici bir durum olduğundan ağızdaki balık kokusunu önlemenin birkaç pratik yolu bulundu. Balık kokusunu ağzınızdan uzaklaştırmak için şu adımlardan bir ya da birkaçını uygulayabilirsiniz:

  • Dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra bir tutam maydanozu iyice çiğneyin ve yutun.
  • Kokuya bire bir olan karanfili ağzınızda bekletin ve kısa sürede kokudan arının.
  • Balık yedikten sonra bir kaşık kadar Türk kahvesi çiğneyin.
  • Dişleriniz olmasa da dilinizi karbonat ile fırçalayın ve kokudan eser kalmasın.

Mutlaka tüketin: Balığın besin değerleri

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (200 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori82 kcal164 kcal% 4.1
Karbonhidrat0.0 g0.0 g% 0.0
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein18.3 g36.6 g% 36.6
Yağ0.9 g1.8 g% 1.4
Kolesterol71.0 mg142.0 mg% 23.7
A Vitamini11.0 IU22.0 IU% 0.2
C Vitamini1.0 mg2.0 mg% 1.7
Potasyum356.0 mg712.0 mg% 10.2
Kalsiyum14.0 mg28.0 mg% 1.4
Demir0.5 mg1.0 mg% 2.8