Vücutta eksikliği görülen hemen hemen her vitaminin belli başlı açtığı bir takım sorun ve hastalıkların oluşumunu görmek mümkündür. Bu vitamin eksiliklerinin tedavi edilmemesi ya da vitaminin yeterli düzeyde olmaması yaşam standardının belli bir noktada düşmesine neden olmaktadır. Vücutta eksikliği hemen fark edilen B12 vitamininin, vücuttaki etkileri de bir hayli önemlidir. Eksikliği dolayısıyla pek çok hastalığın tetiklenmesini sağlayan B12 vitamini aynı zamanda günlük yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bilinen ve en yaygın belirtilerinden birkaçı olan; unutkanlık, saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi durumların yaşanılması durumunda mutlaka uzman bir doktora gidilip kan testinin verilmesi gerekmektedir. Pekâlâ bu durumların dışında B12 eksikliğinin belirtileri nelerdir ve B12 vitaminini yiyeceklerden karşılayabilmek mümkün müdür? Tüm bu detaylara haberimizin detayından ulaşabilirsiniz…
B12 vitamini nedir?
Suda çözülebilen B vitamini, DNA sentezinde, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içerisinde yer edinen ve vücut içerisindeki hemen hemen her hücrenin ihtiyacı olan bir çeşit B vitamini çeşididir. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasının yanı sıra, beyin fonksiyonları için de bir hayli önemlidir B12 vitamini. B12 vitamininin bir diğer adı da kobalamindir. B12 vitamini yapısal olarak diğer vitamin çeşitlerine bakıldığında en büyük ve en karmaşık vitaminlerden bir tanesidir.
B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
Vücuda yeteri kadar B12 vitamini alınmaması sonucunda, ortaya çıkan durumlar arasında yer alır. Sinir sistemi ve beyin fonksiyonları başta olmak üzere geri dönüşü olmayan hasarlarla karşı karşıya kalınabilme durumu yaşanabilir. Sağlıklı bir insan vücudunda olması gereken B12 vitamini, normalden biraz daha eksik olması durumunda; depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi durumların yaşanmasına neden olmaktadır. Elbette kan testi yapılmadan bu belirtiler dolayısıyla B12 vitamini eksikliği tanısı koymak mümkün değildir. Bu belirtilerin yanı sıra B12 vitaminin eksikliğinin diğer belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; kabızlık, iştahsızlık, kilo kayıplarının olduğunu gözlemlemek mümkün. Eksiklik şiddetinin çok daha olması da, el ve ayaklarda titreme ve nörolojik bazı durumların yaşanmasına neden olmaktadır. B12 vitaminin yetersiz olan bireylerde tedavi edilmemesi ve B12 vitaminin ciddi boyuta ulaşması, kişi de psikoz, mani ve bunama gibi durumların yaşanmasına neden olmaktadır.
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
B12 vitaminini hemen hemen pek çok besinden karşılayabilmek mümkündür. Genellikle hayvansal gıdalarda daha çok olan B12 vitamini, bitkilerde bulunmadığından kaynaklı vegan insanların B12 vitaminine daha çok dikkat etmesi gerekir. B12 vitaminin yaşanması, bağışıklık sisteminin düşmesine neden olurken, unutkanlık ve kansızlık gibi durumların yaşanması da mümkündür. B12 vitaminini şu besinlerden karşılayabilirsiniz;
- Et
- Süt
- Yumurta
- Peynir gibi hayvansal besinler de B12 vitaminini karşılayabilirsiniz.
Kimler B12 eksikliği riski taşır?
Genellikle yapılan diyetlerde hayvansal gıda bulundurmayan kişiler, B12 eksikliği ile karşılaştığı gözlemlenmektedir. Hamilelik süreci ve emzirme döneminde vegan ağırlıklı beslenen kişilerde B12 eksikliğinin yaşanması çok olasıdır. Pernisiyöz anemisi olan kişilerde B12 eksikliğinin olması sıklıkla görülen durumlar arasında yer alır. En kolay tabirle Persiniyöz anemesi, bağışıklık sistemiyle alakalı olan bir hastalık çeşididir ve bu hastalık B12 vitaminin midede emilmesinin önüne geçen bazı maddelerin vücutta bulunmasını sağladığı için, B12 eksikliği yaşanılan durumlar arasında yer alır. Aynı zamanda ince bağırsağı cerrahi yoldan kısaltılmış kişilerde, B12 Vitamini eksikliğinin görülmesi normaldir. İnce bağırsağı kısaltılan kişilerde, B12 vitaminin emilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenler dolayısıyla bu hastalığı taşıyan insanlarda B12 eksikliğinin görülmesi en sık rastlanan durumlar arasında yer alır.