B12 ve diğer bütün vitaminler, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hücre yenilenmesini sağlayan ve bağışıklığı güçlendiren vitaminler, aynı zamanda kişinin güzelliğini bile etkilemektedir. Vitaminler insanın gelişebilmesi adına oldukça önemlidir. Ancak vitaminler insan vücudunda sentezlenemiyor. Sentezlense bile yerli miktarlarda olamıyor. Bu yüzden de vitaminleri dışarıdan temin etmek zorundayız. Bu yazımızda sizlere, b12 açısından zengin olnan besinlerden bahsedeceğiz.

B12 vitamini nedir?

B12, az miktarlarda olsa bile vücutta depolanabilen ve suda çözünebilen bir vitamindir. İçeriğindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 miligram olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanabilmektedir. B12 vitaminin depolama miktarları da bu kadar az olduğu için, dışarıdan alınması kesinlikle tavsiye edilmektedir. İnsan vücudunda kalın bağırsak ve ince bağırsakta az miktarda sentezlenebilmektedir. Ancak bu sentezleme yeterli olmamaktadır. B12 vitamini, birçok vücut mekanizmasında göre almaktadır. Bu görevler ise şunlardır:

  • Kandaki kırmızı hücrelerin üretimi, DNA ve myelin sentezinde folik asit ile birlikte çalışmaktadır
  • Sinir hücrelerinin etrafını saran myelin kılıflarının sentezinde görev alan B12 vitamini, elektriksel sinyal iletiminin hızını arttırırmaktdır
  • Amino asitlerin ve vücut tarafından sentezlenen B12 vitaminin geri emiliminde rol alır. Çinko ve magnezyum gibi minerallerin fonksiyonlarında etkili olmaktadır

B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 vitamini eksikliği, kansızlığa neden olabilmektedir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanmakta olan kansızlığa bağlı çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gibi semptomları göstermektedir. Aynı zamanda B12 vitamini eksikliğinde gece kasılmaları, dilde yanma hisse ve ağız yaraları görülebilir.

B12 vitamini bilişsel fonksiyonların sağlığı için oldukça önemlidir. B12 vitamini eksikliğinde bilişsel fonksiyonların düşmesi, ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi görülebilmektedir. Aynı zamanda yaşlılarda B12 eksikliğinin olması, depresyon gibi sorunlara neden olabilir. Bununla beraber 65 yaş ve üstü kişilerin B12 depolaması azalır. Bu yüzden de bu kişiler, B12 vitamini olan besinleri daha çok tüketmesi gerekmektedir.

B12 vitamini içeren besinler

Normal ve sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml seviyesinde olmalıdır. Ancak bu miktar  80 pg/ml seviyesinin altına düştüğünde, bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden günlük olarak 2.4mcg seviyesinde B12 vitamini alınması gereklidir. B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülebilmektedir. B12 vitamini genel olarak hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bu yüzden B12 vitamini eksikliği yaşıyorsanız, kesinlikle hayvansal gıdalardan yardım almalısınız.

  • Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
  • Yumurta
  • Karaciğer, dalak gibi sakatatlar
  • Süt, yoğurt, peynir
  • Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
İLGİLİ MAKALE  B12 vitamin eksikliği belirtileri. Bu belirtiler varsa dikkat (Kaynak: izlehaber.com)

B12 vitamini eksikliği tedavisi

B12 vitamini eksikliği, genellikle hayvansal gıdalar tüketmeyi tercih etmeyen vegan kişilerde görülmektedir. Bu tür kişilere genellikle takviye B12 hapları verilmektedir. Ancak yaşanılan B12 vitamini eksikliği emilim sorunlarından kaynaklanıyorsa bu kişiler için uzmanlar, çok daha farklı tedavi yolları aramaktadır. Çünkü B12 hapları veya tabletleri B12 emilimi sorunu yaşayan kişilerde görülmemektedir.