İslam aleminin kutsal kitabı olan Kur’an-ıKerim’de de geçen Ayet-El Kürsi, insanların sürekli olarak okuduğu ve Allah’a (C.C.) dua etmek için tekrarladıkları bir duadır. Bakara Suresi’nin 255. ayeti olan Ayet-El Kürsi, faziletleri ile peygamberimizin insanlara sürekli olarak bu ayetin okunması gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca Ayet-El Kürsi duası, İslam aleminin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayetidir. Bu duanın anlamı ve anlattıkları, insanlar için oldukça önemlidir. Peki ya Ayet-El Kürsi’nin okunuşunu ve anlamını biliyor musunuz? Bu yazımızda sizlere, Ayet-El Kürsi’nin okunuşunu ve anlamını açıkladık.

Ayet-El Kürsi’nin Arapça okunuşu

Eğer Kur’an-ı Kerim okumayı biliyorsanız, bu duayı Arap alfabesi ile okumanız daha hayırlı olacaktır. Ancak Türkçe okunuşu ile de okumayı tercih edebilirsiniz. Önemli olan doğru ve düzgün bir şekilde okumanızdır.

اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ اَلْحَيُّ الْقَيُّومُۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌؕ لَهُ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِؕ مَنْ ذَا الَّذٖي يَشْفَعُ عِنْدَهُٓ اِلَّا بِاِذْنِهٖؕ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ اَيْدٖيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْۚ وَلَا يُحٖيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهٖٓ اِلَّا بِمَا شَٓاءَۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَۚ وَلَا يَؤُ۫دُهُ حِفْظُهُمَاۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظٖيمُ

Ayet-El Kürsi’nin okunuşu

Allâhü lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûm, lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm, lehû mâ fi’ssemâvâti ve mâ fi’l-ard, men-ze’l-lezî yeşfe’u ‘indehû illâ bi-iznih, ya’lemü mâ beyne eydîhim ve mâ halfehüm, ve lâ yuhîtûne bi-şey’in min‘ılmihî illâ bimâ şâe, vesi’a kürsiyyühü’s-semâvâti ve’l-arda ve lâ yeûdühû hifzuhumâ ve hüve’laliyyü’l-azîm.

Ayet-El Kürsi’nin Türkçe meali

Allah, O Allah’tır. O, yegâne hak mâbuddur ki O’ndan başka İlâh yok, yalnız O; daima yaşayan, duran, tutan, her an bütün hilkat üzerinde hâkim, Hayy ü Kayyum ancak O’dur. Ne gaflet basar O’nu, ne uyku. Göklerde, yerde ne varsa hepsi O’nundur. Kimin haddine ki izni olmaksızın O’nun yanında şefaat edebilsin? Allah, yarattıklarının işlediklerini, işleyenlerini, geçmişlerini, geleceklerini bilir. Onlar ise O’nun bildiklerinden yalnız dilediği kadarını kavrayabilir; başka bir şey bilemezler. O’nun kürsüsü, ilmi bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır ve bunların koruyuculuğu, bunları görüp gözetmek kendisine bir ağırlık da vermez. O, öyle ulu, öyle büyük ve yücedir.

İLGİLİ MAKALE  Nazar duası Arapça, Türkçe okunuşu, yazılışı ve anlamı

Ayet-El Kürsi’nin faziletleri

Ayet-El Kürsi, Kur’an-ı Kerim’deki en faziletli dualardan biridir. Hadislerde de bu ayetin sürekli olarak okunması ve ezberlenmesi gerektiği söylenir. Ayet-El Kürsi okumak, insanları belalardan uzaklaştırmaktadır. Hatta bir ev içerisinde cinler ve şeytanlar olsa bile bu duayı okumak, o evi kötü ruhlardan ve cinlerden tamamen temizleyecektir.

Ayet-El Kürsi duasını okumak, kişinin hastalıklardan korunmasını sağlayacaktır. Hatta peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), bu duanın faziletini başka hiçbir kaynaktan alamayacağımızı belirtti. Kutsal kitabımızın en uzun ayeti olan Ayet-El Kürsi, cin musallat olmuş kişilerin bile arınmasını ve rahatlamasını sağlar. Bir yerde kötülük var olmaktaysa, Ayet-El Kürsi okumak o yerdeki bütün kötülüğü defedecektir.

Ayet-El Kürsi duası, oldukça etkili bir duadır. hatta geçmiş yıllarda yaşana bir hadisede de Ayet-El Kürsi’nin ne kada etkili olduğunu görebiliyoruz. Übey’in hurmasına şeytana tabi bir cin musallat olmuş; vermeyi, dağıtmayı seven Übey’i bundan vazgeçirmek üzere hurmayı aşırmaya başlamıştı. Übey mahlûku takip etti ve yakaladı. Garip bir hali vardı. Onunla konuşunca kimliğini ve amacını anladı. Onlardan nasıl kurtulabileceğini sorunca “Bakara sûresindeki kürsü âyeti ile” dedi ve ekledi: “Onu akşamda okuyan sabaha kadar, sabahta okuyan akşama kadar bizden korunmuş olur.” Sabah olunca Übey bu olayı Hz. Peygamber’e aktardı. Resûlullah, “Habis doğru söylemiş”  diye buyurdu.