Askerlik dönemi; sağlık durumu yerinde olan, bedensel olarak askerlik yapılmasına engel olabilecek bir özrü olmayan ve Türk vatandaşı olan her genç erkeğin alakalı olduğu bir dönemdir. Askerlik döneminin; ülkenin doğrudan savunulmasıyla alakalı olması, Türklerde olan ‘Her Türk asker doğar.’ inanışının önemli bulunması ve zorunlu olması nedenleriyle birçok disiplini de bulunmaktadır.

Bu bağlamda, askerlik için kontrol edilen unsurlardan bir tanesi de kilo olurken, kilo sınırının ne olduğunu bilmek gereklidir. Kilo sınırının fazla veya az olması dahilinde askere daha geç gidilebileceği ve hiç gidilememesi gibi sorunlar da olduğu için; en fazla kaç kilo olunmalıdır, en az kaç kilo olunmalıdır, başlıkları da bilinmelidir.

Askerlik Kilo Sınırı Neden Önemlidir?

Askerlik için geçerli olan kilo sınırı, hem asker olan erkeğin durumu açısından hem de bağlı olunan askeri birliğin güvenliği açısından önemlidir.

Buna ek olarak, kilo sınırının önemli olma nedenleri şöyledir:

  • Kilo dengesi olmayan insanın dakik olması zor olacaktır. Askeriye gibi dakik olunması zorunlu olan alanlarda bu sorun, hayati olabilecek sorunlara yol açabilir.
  • Kilo sınırları dışında olan insanlar, genel olarak ilaç kullanması gereken ve özen gösterilerek beslenmesi gereken insanlardır. Askeriye içerisinde ise özel beslenme programlarına uyulamayacağı için, kişinin hayatının riske atılması göze alınamaz.
  • Kilonun fazla veya az olması, sağlığa uygun beslenmeyi şart kılan sorunların başında gelir. Beslenmeye uyulmaması, gereken zaman aralıklarında alınması gereken ilaçların alınmaması veya aksatılması sonuçlarını doğurabilir. Bu durumda asker olan kişinin hareketleri değişebilir ve diğer askerlerin zarar görmesine neden olabilir.

Bu sorunların ortaya çıkabilir nitelikte olması, askerlik yapacak olan insanlar için kilo sınırının getirilmesine neden olmuştur.

Askerlik Üst Kilo Sınırı Nedir?

Her askerin; boyu, kalıp durumu, iskelet yapısı ve fiziksel yapı özellikleri birbirinden çok farklıdır. Doğal olarak, her askerin sahip olduğu kilonun da farklı olabildiği bilinmelidir. Bu nedenle, askerlik için kesin olarak belirlenmiş bir üst kilo limiti söz konusu değildir. Bunun yerine, vücudun kitle endeksine bakılması ve bu endeksin oranına göre üst sınırdan fazla olunup olunmadığının anlaşılması gerekir.

İLGİLİ MAKALE  Kilo vermek için gerekli '10 tüyoyu' Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu verdi. İşte sağlıklı kilo vermenin formülü

Boyun santimetre cinsinden belirlenmesinin sonrasında kiloya bölünmesiyle bulunan bu endeks, bir düzeyin üzerinde olduğu zaman tehlike belirtir. Üst düzey kiloluluk durumu olan bu sorun, askerliğin yapılamayacak olmasına dahi neden olabilir. Kitle endeksin otuz beş ve yukarısında olması, belirtilen üst limitin aşılmış olduğunu gösterecektir.

İzleyin: Askerlikte Kilo Sınırı Nedir? Boy ve Kilo Endeksi Kaç Olmalı?

Askerlik Alt Kilo Sınırı Nedir?

Askerlik yapmak için uygun olan erkek bireyler, kiloları da hesaba katılarak bir sağlık taramasına tabi tutulurlar. Bu tarama esnasında, kilosu az olan kişilerin de askerlik için uygun bulunmayacağı görülecektir. Anoreksiya olarak tanımlanan ve kişinin aşırı düzeyde zayıf olmasını ifade eden hastalık; hareketlerin daha yavaş olmasına, insanın kendisini tam olarak kontrol edememesine, mama ile beslenmenin sağlanmasına ve buna benzer sonuçlara yol açacaktır.

Anoreksiya gibi hastalıklar, özel bakım gerektiriyor olması ev beslenmenin çok özel olması nedeniyle askeriye şartlarında görülmesi olağan olan hastalıklardan değildir. Bu nedenle, vücut kitle endeksinin çok düşük olması ve erkeğin anoreksiya olması halinde askerlik alt sınırında olunduğu görülecektir. Bu tür bireylerin de asker olmaları uygun bulunamaz.

Askerlik Kilo Sınırı Kimler Tarafından Kontrol Edilir?

Askeriye içerisine girildiği zaman sorunların görülmemesinin planlanması ve kişilerin bu ortama uygun olup olmadığının denetlenmesi gerekir. Bu nedenle, asker olacak her erkeğin sağlık kuruluşlarına giderek bir rapor alması zorunlu tutulmuştur.

Sağlık raporu olarak da bilinen bu rapor, doktor tarafından yapılacak inceleme sonucunda; askere aykırı fiziksel bir engelin olup olmadığı, kişinin kilo olarak da askeriye için uygunluğunu ve diğer değerlendirmelerin de neler olduğunu bildiren belgedir.

Sağlık raporunun doğrudan resmi devlet dairelerine iletiliyor olması, askere gidecek olan erkeğin durumunun bizzat devlet kurumları tarafından bilinmesine ve işleme alınmasına yardımcı olacaktır.