Aralıklı Oruç yani İntermittent Fasting günümüzde oldukça popüler hale gelmeye başladı. Hemen hemen her yerde duyduğumuz ya da gördüğümüz aralıklı oruç diyetini, diğer diyetlerden ayıran çok büyük bir özelliği vardır. Diyetin en temeli oluşturan mantık yiyeceklerden ziyade, yiyeceklerin tüketildiği zaman dilimini kapsamaktadır. Halk arasında “ıf diyeti” olarak geçen aralıklı orucun mantığı zaman yönetimiyle kilo verdirmeyi sağlıklı olmayı hedeflemektedir. İşte aralıklı oruca dair bilinmeyen tüm o detaylar…

Aralıklı oruç tüm diyet çeşitlerinin ötesinde

Alışık olduğumuz her diyet türünde aynı olan belli başlı temalar vardır. Kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketimi, 3 taneyle sınırlı zeytin, avuç içi kadar protein… Bu diyet çeşitleri beslenmeye alakalı sınırlar koyarken, aralıklı oruç tamamıyla zamanla ilgilenir. Vücuda alınan kalorinin belirli bir saat diliminde alınmasını sağlayarak, geriye kalan açlık periyodunda alınan kalorinin yakılmasıyla ilgilenir. 8 saat tokluk sürecinde alınan kalori 16 saatlik açlık sürecinde yakılması hedeflenir. Bu süre içerisinde alınan sağlıklı kalori vücuttan tamamen yakıldıktan sonra, enerji oluşturmak için vücutta bulunan depolardaki yağları yakmaya başlayarak kilo verme sürecini hızlandırır. Sadece zaman yönetimi ile ilgili değil aynı zamanda, vücuda sağlıklı besinlerin de alınması oldukça önemlidir bu süreçte. Her kişinin günlük olarak alması gereken kalori ihtiyacı vardır. Bu kalori ihtiyacı hesaplandıktan sonra, sağlıklı olarak nitelendirdiğimiz temiz besinlerin tüketilmesi diyet sürecinde kilo verme hızını arttırmayı sağlar.

Aralıklı orucun çalışma prensibi nedir?

Aralıklı orucun çalışma prensibi de esasında diğer diyet türlerinden bir hayli farklı. Aralıklı oruç ilk olarak kişinin metabolizmasını yavaşlatarak, vücuttaki yağ yakılmasını hızlandırır. Bu süreçte kas kaybının yaşanmazken, protein ağırlıklı beslenmek, diyeti destekleyerek tokluk sürecinin daha uzun olmasını sağlar. Bunun yanı sıra aralık oruç, insan psikolojisine ve insan nefsine de iyi yönde etki eder. İnsan, yaşamında sınırlarını bilir ve artık daha fazla düşünerek hareket etmeye başlar. Yeme içme alışkanlığının düzenleyicisi olan aralıklı oruç diyeti çoğu insan için uygunken, şeker ve tansiyon hastalarının doktor yönetimiyle uygulamasında fayda vardır.

Aralıklı orucun türleri nelerdir?

Her insan biyolojik olarak farklılık göstereceği için sekiz saat tok on altı saat aç kalma periyodu herkese uygun olmayabilir. Bundandır ki aralıklı orucun, açlık ve tokluk periyotlarına göre türleri mevcuttur. En sık ve en etkili uygulanan aralıklı orucun üç farklı çeşidi vardır. Bu türleri şu şekilde sıralamamız mümkündür.

  1. 1- 16-8 Saat Aralıklı Oruç Periyodu: Aralıklı orucun bu periyodunda ki temel amaç şudur. Alınması gereken kalori ihtiyacı hesaplandıktan sonra kişi, 8 saat içerisinde bu kalorileri alması gerekir geriye kalan 16 saatlik serüvende de yeme süreci bitirilir. 16 saatlik yeme sürecinin bittiği dönemde bolca su içmek, vücudun dinç kalmasını sağlar. Bu süreci kişi, kendi iş ya da okul hayatına göre düzenleyebilir. Uyandıktan hemen sonra 8 saatlik yemek yeme sürecini başlatabilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Sadece dikkat edilmesi gereken en büyük konu açlık ve tokluk süreçlerinin doğru devam ettirilmesidir.
  2. 2- 5-2 Aralıklı Oruç Periyodu: 5- 2 aralıklı oruç periyodunda durum biraz farklıdır. Kişi 5 gün boyunca sağlıklı ve yine alması gereken kalorileri alırken geriye kalan 2 günde de gün içerisinde sadece 500 kalori alması istenir. Bu periyotta da 8 saat tok 16 saat açlık süresine uymak zayıflama sürecini daha çok hızlandıracaktır.
  3. 3- Ye- Dur-Ye Periyodu: Bu periyotta ise birbirini takip etmeyen 2 gün seçilir ve 24 saat boyunca vücuda hiçbir şekilde kalori alınmaz. 24 saat boyunca sadece su takviyesi, şekersiz çay ve kahve gibi içecekler tüketilebilir. geriye kalan 5 günde de kişi aynı normal hayatına devam edebilir. Bu aralıklı oruç periyodu, diğer periyotlara göre biraz daha ağır olduğu için uygulamadan evvel doktor yönetiminde gitmekte fayda vardır.
İLGİLİ MAKALE  İftar duası nasıl yapılır?

Aralıklı orucun ne gibi faydaları vardır?

  1. Aralıklı oruç diğer diyet türlerine göre, takibi ve esnekliği vardır.
  2. Kalori alımını azaltan İf diyeti, metabolizmayı yavaşlatarak yağ yakılmasını hızlandırır ve bu sayede daha hızlı bir sürede kilo vermeyi amaçlar.
  3. 3- Kan şekerini kontrol etmeyi sağlar.
  4. 4- İnsan psikolojisini daha fazla düşünmeye ve düşünerek hareket etmeye sürükler.
  5. 5- Kasların daha hızlı gelişmesini sağlarken vücudun onarım süresini güçlendirir.
  6. 6- Daha kaliteli uyumanızı sağlar.
  7. 7- Açlık hissini yatıştırırken, kişinin doygunluk hissini arttırır.
  8. 8- Nörolojik problemlere karşı bir duvar örer.

Aralıklı oruç nedir?

Aralıklı oruç, bir kişinin belli günlerde veya belirli saatlerde aç kalarak oruç tuttuğu bir oruç türüdür. Bu tür oruçta, kişi oruç tutma dönemlerinde tamamen aç kalırken, oruç tutma dönemleri dışında normal bir şekilde yemek yiyebilir. Aralıklı oruç, genellikle sağlık veya kilo verme amacıyla uygulanır ve bazı araştırmalar, bu tür oruçta sağlık üzerinde olumlu etkiler olabilmiştir. Bununla birlikte, aralıklı oruç uygulaması hakkında yapılan araştırmalar henüz tamamlanmamıştır ve bu tür oruç uygulamasının tüm olumlu ve olumsuz etkileri hakkında tam bir bilgiye sahip değiliz. Bu nedenle, aralıklı oruç uygulamasının kararını verirken mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınmalıdır.

Aralıklı orucun olumsuz etkileri var mıdır?

  1. 1- Aralıklı oruç diyetini uygulayan birçok insan genellikle kahvaltı sürecini atlayarak güne başlarlar. Bu da kalp damar hastalıklarını tetiklemeye yol açabilir.
  2. 2- Yapılan bazı araştırmalar sonucunda 12 saatten fazla aç kalma durumu safra kesesi problemini ortaya çıkarttığı yönündedir.
  3. 3- Aralıklı orucu uygularken uzun süre aç kalındığı için diyabet hastalarının bu diyeti uygulamaması önerilir.
  4. 4- 16 saatlik yemek yemeyi bırakma periyodu bazı insanlarda duygusal yemeyi ortaya çıkararak, normalden daha fazla yemek yeme hissiyatı oluşturabilir.