Kaygılarınızı yönetmeye yardımcı olmak için çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz. Sebzeler, meyveler, baklagiller, tam tahıllar ve yağsız protein bakımından zengin bir beslenme şekli de depresyonla savaşmanıza yardımcı olabilir.
Anksiyete, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bazı insanlar bunları yalnızca ara sıra yaşarlar. Bununla birlikte, 6 ay veya daha uzun süredir semptomlar yaşayan birinin kronik bir anksiyete bozukluğu olabilir. Doktorlar kronik anksiyete bozukluğu için ilaçların yanı sıra konuşma terapileri de dahil olmak üzere bir tedavi kombinasyonu uygularlar. Ancak bu geleneksel tedaviler uzun vadede işe yaramayabilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar doğru beslenmenin semptomları iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Vücudunuza giren besinler tüm sisteminize etki ederler, hormonlarınız, kan şekeriniz su ihtiyacınız bile ruh halinizi etkiliyor olabilir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra anksiyete ile savaşmanıza yardımcı olabilecek birkaç besini sıraladık.
İzleyin: Anksiyete ile Savaşan Besinler
Yumurta
Yumurta, etkileyici besin içeriği nedeniyle genellikle doğanın multivitamini olarak adlandırılıyor. Bütün yumurtalar, sağlıklı bir stres yönetimi için gerekli olan vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlarla doludur. Yalnızca birkaç gıdada büyük miktarlarda bulunan bir besin olan kolin açısından özellikle zengin olan yumurta, beyin sağlığında önemli bir rol oynuyor. Hayvan çalışmaları, kolin takviyelerinin stres ile başetmeye yardımcı olabileceğini ve ruh halini artırabileceğini gösteriyor.
Kabuklu deniz ürünleri
Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, potansiyel ruh halini artırıcı olan taurin gibi amino asitler açısından zengin besinlerdendir. Stres semptomlarını düzenlemek için gerekli olan dopaminin üretilmesi için taurin ve diğer amino asitlere ihtiyaç vardır. Araştırmalar taurinin antidepresan etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Kabuklu deniz ürünleri ayrıca ruh halini artırmaya yardımcı olabilecek B12 vitamini, çinko, bakır, manganez ve selenyum açısından da oldukça yüksektir. 2.089 Japon yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, düşük oranda çinko, bakır ve manganez alan kişilerde depresyon ve anksiyete semptomları gözlemlenmiştir.
Barbados kirazı
Barbados kirazları en konsantre C vitamini kaynaklarından biridir. Portakal ve limon gibi turunçgillere oranla % 50-100 daha fazla C vitamini içeriyor. Taze olarak tüketilebilmelerine rağmen, Barbados kirazları oldukça çabuk bozuluyor. Bu nedenle, çoğunlukla yiyecek ve içeceklere ekleyebileceğiniz toz halinde satılıyor. Yüksek C vitamini seviyeleri, yüksek ruh hali ve düşük depresyon, düşük öfke seviyeleri ile ilişkilidir. Barbados kirazı ile hazırladığınız bir içecek ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur.
Yağlı balık
Uskumru, ringa balığı, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, omega-3 yağları ve D vitamini açısından oldukça zengindir. Omega-3’ler sadece beyin sağlığı ve ruh hali için değil, aynı zamanda vücudunuzun stresle başa çıkmasına da yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, düşük omega-3 alımının Batı toplumlarında artan anksiyete ve depresyon ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. D vitamini ayrıca ruh sağlığı ve stresin düzenlenmesinde kritik rol oynar. D vitamini eksikliği anksiyete ve depresyona sebebiyet verebilir.
Maydanoz
Maydanoz, serbest radikaller adı verilen, strese karşı koruma sağlayan bileşikler olan antioksidanlarla dolu besleyici bir bitkidir. Oksidatif stres, depresyon ve anksiyete gibi akıl sağlığı bozuklukları da dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilişkilidir. Araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin stres ve kaygıyı önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Antioksidanlar ayrıca kronik stresli kişilerde, genellikle yüksek olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oluyor. Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan karotenoidler, flavonoidler ve uçucu yağlar açısından özellikle zengin olan maydanozu sıklıkla tüketmek stresle başa çıkmak için oldukça iyi bir seçenek.
Sarımsak
Sarımsak, glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olan kükürt bileşikleri açısından yüksektir. İyi bir antioksidan olan sarımsak, vücudunuzun strese karşı ilk savunma hattının bir parçasıdır. Dahası, hayvan çalışmaları, sarımsağın stresle mücadeleye yardımcı olduğunu aynı zamanda, anksiyete veya depresyon semptomlarını azalttığı gözlemlenmiştir.
Tahin
Susam tohumlarından yapılan zengin bir ezme olan tahin, amino asit L-triptofanın mükemmel bir kaynağıdır. L-triptofan, ruh halini düzenleyen nörotransmiterler dopamin ve serotoninin bir öncüsüdür. Triptofan bakımından zengin bir diyet uygulamak, ruh halini artırmaya ve depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. 25 genç yetişkinde yapılan 4 günlük bir çalışmada, yüksek triptofan diyeti uygulayanlarda, düşük triptofan diyeti uygulayanlara göre daha iyi bir ruh hali ve anksiyete seviyesinde düşüş gözlemşenmiştir.
Ay çekirdeği
Ayçekirdeği zengin bir E vitamini kaynağıdır. Yağda çözünen bu vitamin, güçlü bir antioksidan görevi görür ve zihinsel sağlık için gereklidir. Bu besinin düşük miktarda alınması, değişen ruh hali ve depresyon ile ilişkilidir. Ayçekirdeği ayrıca magnezyum, manganez, selenyum, çinko, B vitaminleri ve bakır gibi diğer stres azaltıcı besinler bakımından da yüksektir.
Brokoli
Brokoli gibi sebzeler sağlık yararları ile ünlüdür. Turpgiller açısından zengin bir diyet, belirli kanserler, kalp hastalıkları ve depresyon gibi akıl sağlığı bozuklukları riskinizi azaltabilir. Turpgiller, depresif semptomlarla savaştığı kanıtlanmış magnezyum, C vitamini ve folat dahil olmak üzere bazı besin maddelerinin en konsantre gıda kaynaklarından bazılarıdır. Brokoli ayrıca nöroprotektif özelliklere sahip olan ve sakinleştirici ve antidepresan etkiler sunabilen bir kükürt bileşiği olan sülforafan açısından da zengindir. Ek olarak, 1 bardak (184 gram) pişmiş brokoli B6 vitamini için günlük önerilen miktarın % 20’sinden fazlasını içerir. Ansksiyete ve depresyon açısından fayda sağlayan brokoli özelikle kadınlarda daha etkilidir.
Nohut
Nohut, magnezyum, potasyum, B vitaminleri, çinko, selenyum, manganez ve bakır gibi stresle savaşan vitamin ve minerallerle doludur. Bu lezzetli baklagiller, vücudunuzun ruh halini düzenleyen nörotransmiterler üretmek için ihtiyaç duyduğu L-triptofan bakımından da zengindir. Araştırmalar, nohut gibi bitki proteinleri açısından zengin diyetlerin beyin sağlığını artırmaya ve zihinsel performansı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ifade ediyor. 9.000’den fazla kişiyle yapılan bir çalışmada, baklagiller gibi bitkisel besinler açısından zengin bir Akdeniz diyeti uygulayanlar, işlenmiş gıdalardan zengin tipik bir Batı diyetini uygulayanlara göre daha iyi bir ruh hali ve daha az stres yaşamışlardır.