İslam dininde çeşitli kurban türleri vardır. Bu türlerden biri de adak kurbanıdır. Adından da anlaşıldığı üzere istenilen durumun gerçekleşmesi için yapılan bir ibadettir. Adak kurbanı kesmek, kişinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleşen bir durumdur. Yani bu kurbanı kesmek farz ya da vacip değildir.

Ancak adak kurbanına niyet ettiğiniz zaman onu mutlaka yerine getirmeniz gerekmektedir. Niyetlenen insan üzerine vacip olan bir kurbandır. Farz olan kurban türü sadece Kurban Bayramı’nda kesilen kurbandır.

Adak kurbanı, insanın hür iradesiyle kesmek istediği bir hayvandır. Bireyin, Allah’tan ısrarla isteği şeyin gerçekleşmesi sonucunda kestiği kurbana ”adak” denilmektedir. Peki, bu kurbanı kesmenin şartları nelerdir? Adak kurbanına niyetlenip yerine getirilmezse günah mıdır? Bu sorularınızın tüm cevapları aşağıdadır.

 

Adak kurbanı

Adak kurbanı

Adak Kurbanı Ne Demektir?

Arapçada nezir kavramı ile ifade edilen adak kurbanı, dini bir yükümlülük arz etmez. Kişinin dilediğinin gerçekleşmesi halinde Allah’a adadığı kurbandır. Adak kurbanı, farz olan kurban ile karıştırılmamalıdır. Çünkü adak kurbanı, her Müslümanın yerine getirmesi gereken bir ibadet değildir.

Adak Kurbanı Nasıl Olmalıdır?

Kurbanın türü ne olursa olsun, Allah’a adanan bir şeydir. Dinimizde kurban ibadeti, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail zamanında farz kılınmıştır. Allah’a adanan her kurbanın belli özelliklere sahip olması gerekir. Adak kurbanı alırken hayvanın fiziksel durumuna çok dikkat etmeniz gerekir. Bütçenize uygun olan en iyi hayvanı almalısınız. Adak kurbanı da olsa hayvanın iyi seçilmesi önemlidir.

Çünkü kurbanınızı Allah adına keseceksiniz. Allah, kendisi için kesilen kurbanın çok iyi olmasını ister. Hayvana verilen ehemmiyet, kurbana verilen ehemmiyeti yansıtır. Bundan dolayı kurbanınızı özenli bir şekilde seçmelisiniz.

Her zaman malın iyisini kurban olarak seçmek gerekir. Cılız ya da zayıf bir kurbanı Allah’a adamak doğru olmaz. Bundan dolayı elinizdeki paraya uygun en etli hayvanı almalısınız.

Adak kurbanı

Adak kurbanı

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Adak kurbanını kesmek için belli bir zaman aralığı yoktur. Yani adağınızı istediğiniz zaman yerine getirebilirsiniz. Ancak bazı İslam alimleri, dileğinizin yerine gelmesi halinde en kısa sürede adak kurbanınızı kesmeniz gerekir. Adak kurbanının yapılış şartlarına bakıldığında zaman kısıtlamasının olmaması, bireyi zora sokmaz.

Adak kurbanı, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban gibi belli bir günde yerine getirilmediğinden dolayı insana kolaylık sağlar. Adak kurbanı ile farz olan kurbanı aynı tutmak yanlış olur. Bazı insanlar, bu kurbanın dilediğinizin gerçekleşmesinin hemen ardından kesilmesi gerektiğini söylerler.

Ancak bu söylemler yanlıştır. Adak kurbanında zaman sizin tercihinize bırakılmıştır. Çünkü bazı insanlar bu kurbanı alacak parayı daha sonra bulabilirler. Böyle durumlarda adak kurbanı dilenilen zamanda kesilir.

Adak kurbanı

Adak kurbanı

Adak Kurbanı Nasıl Kesilir?

Adak kurbanının kesilmesi için bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekir. Kurban kesmek, ciddi bir görevdir. Adak kurbanınızın kabul edilmesi için hayvanı doğru şekilde kesmeniz gerekir. Adak olarak seçilen hayvan, kesecek olan kişinin yanına getirilir. Daha sonra kesmeden evvel adak adayan kişi, kesim yapacak olan kişiye vekaletini verir.

İLGİLİ MAKALE  Tarım ve Orman Bakanı açıkladı: Kurbanlık sayısı açısından sıkıntımız yok!

Vekalet vermek, adak kurbanı için gereklidir. Vekalet alma tamamlandıktan sonra kurban duası okunmaya başlanır. Duanın ardından 3 defa ”Bismillah Allahu Ekber” denilerek kesim tamamlanır. Bu kuralları yerine getirmezseniz, adak kurbanınızı eksik bir şekilde yapmış olursunuz.

İzleyin: Adak Kurbanını Kesmenin Hükmü Nedir? Etinden Kimler Yiyemez?

Adak Kurbanı Kesmenin Hükmü Nedir?

Adak kurbanının dinimizde herhangi bir hükmü yoktur. Yani adak kurbanı kesmek ne farz ne de vaciptir. Ancak bir kimse dileğinin gerçekleşmesi sonucunda bu kurbanı kesmeye niyet ederse, adak kurbanını kesmek o kişi üzerine vacip kılınır. Vacip bir görevi yerine getirmemek ise günahtır. Bundan dolayı adak kurbanına niyet ettiğiniz zaman üzerinize vacip kılmış olursunuz.

Allah, adak kurbanını insanlara zorunlu kılmamıştır. Bazı insanlar, her Müslümanın bu kurbanı yerine getirmesi gerektiğini düşünürler. Ancak bu düşünceler kesinlikle yanlıştır. Adak kurbanı, farz olan kurban ile aynı değildir. Elinizde kurban paranız olsa bile adak kurbanı kesmek zorunda değilsiniz. Bu kurbanı sadece adak niyeti olan kimseler kesmektedir.

Adak Kurbanı Kesmenin Şartları Nelerdir?

İslam dininde yapılan her ibadetin belli kuralları vardır. Ve bu kurallara uymadığınız takdirde ibadetiniz geçersiz sayılabilir. Adak kurbanı kesmenin de gerektirdiği birtakım kurallar bulunmaktadır. İlk kural, adak kurbanınızı seçtikten sonra okumanız gereken bazı dualar vardır. Bu duaları mutlaka okumanız icap eder. Daha sonra adağınızı ne niyetle yaptıysanız, onu yeniden tekrar etmeniz gerekir.

Adak kurbanı kesmenin şartlarından biri de dağıtımdır. Adak kurbanı, fakirlere ve muhtaçlara dağıtılmalıdır. Eğer bu şartlar yerine getirilmez ise kurbanınız geçersiz olabilir. İslam dininde ibadetlerinizi kafanıza göre yapamazsınız. Her şeyin bir usulü ve adabı vardır. Adak kurbanı kesecek olan kişinin tüm kuralları eksiksiz bilmesi gerekir.

Adak Kurbanı Dağıtımı Nasıl Olur?

Adak kurbanının en önemli aşamalarından biri dağıtımdır. Çünkü bu kurbanı kesen insanların en fazla yanlışa düştükleri konu, dağıtım meselesidir. Adak kurbanı kesildikten sonra mutlaka muhtaç kişilere dağıtılmalıdır. Bu, adak kurbanı kesmenin bir kuralıdır. Adağınızın yerine gelmesi için dağıtıma çok dikkat etmeniz gerekir. Mümkün olduğu kadar kısa zamanda dağıtım yapılmalıdır.

Dağıtım yapmadan evvel, gerçekten muhtaç olan kimseler belirlenmelidir. Ayrıca eti dağıtırken gizli olmanız, daha anlamlı olacaktır. Adak kurbanının eti, kesinlikle gizli verilmelidir. İslam alimleri bu konuda çok fazla uyarı yapmaktadırlar. Çünkü bazı insanlar, adak etlerini açıktan ve gösteriş yaparak vermektedirler. Ama böyle bir gösterişe girmek, dinimizde uygun değildir. Böyle bir davranış içinde olmak, karşınızdaki insanı rencide edebilir.

İLGİLİ MAKALE  Eşler arasında haram olan şeyler. Eşler arasındaki ilişkide olan sınırlar

Adak Kurbanını Yemesi Yasak Olan Kişiler Kimlerdir?

Adak kurbanında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bu eti kimlerin yiyemeyeceği konusudur. Adak kurbanı, adağı yapan kişinin yakınları tarafından yenilemez.

Bu kişiler ise şunlardır:

  • Annesi
  • Babası
  • Kardeşleri
  • Torunları
  • Oğulları

Bu kişiler, adak kurbanının etinden yiyemezler. Ayrıca adağı yapan kişinin soyundan gelen diğer kimseler de yine kurban etinden yiyemezler. Bu, adak kurbanı kesenler için geçerli olan bir kuraldır. Bu kuralın dışına çıkmak, adağınızın geçersiz olmasına neden olabilir. Çünkü bazı insanlar, adak için kestikleri kurbanın etini sadece kendi ev halkına yedirirler. Ancak bu etin fakirlere ve muhtaçlara dağıtılması şarttır.

Adak Kurbanı Bir Şükürdür

İnsan, yaşamında Allah’tan birçok şeyi ister. İsteklerinin gerçekleşmesi için de çok dua eder. Ancak bazı durumlarda çok fazla istediği bir şeyin gerçekleşmesi halinde adak kurbanına niyet eder. Allah, o insana istediğini verdiğinde ise adak o kişi üzerine vacip olur. Vacip bir durum meydana gelse de adak kurbanı bir nevi şükür olarak kabul edilmektedir.

Yani insan, Allah’a karşı olan şükrünü bu kurbanla dile getirmektedir. Bundan dolayı adak kurbanı, Allah’a şükretmek anlamına gelir. Kurban çeşitleri arasında yer alan adak kurbanı, yerine getirildiğinde insana sevap kazandıran bir kurbandır.

Adak Kurbanını Kesmezsek Ne Olur?

Adak kurbanının bir hükmünün bulunmadığını bilmeniz gerekir. Hüküm tek bir durumda ortaya çıkar. Eğer kişi, adak için niyet oluşturursa durum o zaman değişir. Çünkü hükmü olmayan adak kurbanı, o insan üzerine vacip kılınır. Vacip olan bir ibadeti yerine getirmemeniz ise günah sayılır.

Bundan dolayı imkanınız var ise adak kurbanınızı mutlaka kesin. Adağınızı mümkün olduğu kadar geç zamanda yerine getirmemeye çalışın. Dileğiniz yerine gelir gelmez kurbanınızı kesmeniz, çok daha uygun olur. Hatta İslam alimleri, adak kurbanının hemen kesilmesini tavsiye etmektedirler. İbadeti geciktirmemek, Allah’ın da sevdiği bir davranıştır.

Video: Akika, Adak ve Nafile Kurbanlar İçin Aynı Büyükbaş Hayvana Ortak Olunabilir Mi?

Adak Kurbanında Ortaklık Olur Mu?

Adak kurbanında ortaklık olabilir. Kişiler niyetlerinde farklı şeyleri dile getirebilirler. Bundan dolayı adak kurbanı keserken ortaklık kurmanızda herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ancak çoğu insan, adak kurbanını yalnız kesme taraftarındadır. Çünkü uygun olan kurbanın tek bir niyet üzerine kesilmesidir. Ama imkanınız yoksa ortak bir şekilde de adak kurbanı kesebilirsiniz.