Tebrikler, dokuz haftalık hamilesiniz. Hamileliğinizin iki ay ve bir haftalık dönemindesiniz. Hamileliğin ilk iki ayı geride kaldı. 9 haftalık hamileyken, sabah bulantısı zirve yapar ve ruh hali değişimleri, mide ekşimesi ve diğer hamilelik semptomlarıyla uğraşıyor olabilirsiniz. Bu arada, bebeğiniz büyüyor, günden güne insan formu alıyor ve hatta hareket ediyor.

Gelişim

9 haftalık bebek anne karnında artık 2 ile 3 cm arasında bir boya ve 3 gram ağırlığa ulaşır. Bebeğinizin ayakları ve ayak parmakları artık bu süreçte belirginleşmeye başlar. Dokuz haftalık bebek gelişiminde hemen hemen tüm organlar, kaslar ve sistemler gelişme aşamasını tamamlamak üzeredir.

Bebeğinizin yüzü yavaş yavaş şekilleniyor. Bu dönemde gözler daha büyük ve daha belirgindir ve içlerinde yavaş yavaş renk pigmentleri oluşur. Ağzı ve dili de gelişmeye devam eder. Eller ve ayaklar gelişiyor, bu bölgedeki bazı çıkıntılar, henüz ayrılmamış olmalarına rağmen parmakların ve ayak parmaklarının nerede olacağını belirler.  Kalp, beyin, akciğerler, böbrekler ve bağırsak gibi başlıca iç organlar gelişmeye devam eder.  9 haftalık hamilelikte bebeğiniz baştan aşağı yaklaşık 22 mm uzunluğa ulaşmış olur.

Belirtiler

Bu süre zarfında göğüsleriniz büyüyecek, bu nedenle destekleyici bir sutyen giymeyi düşünebilirsiniz. Rahat kıyafetler tercih edin. Oturma pozisyonlarınız ve yatış şekliniz size konfor sağlamalı. Geceleri bacaklarınızın arasına bir yastık koyabilirsiniz. Duygularınızın değişkenlik gösterdiğini de fark edebilirsiniz,  bir an mutlu, bir sonraki an üzgün hissederseniz kendinize şaşırmayın. Endişelenmeyin, bu duygular normaldir ve hamilelik boyunca yaşanabilir. Kendinizi her durumda sakileştirmelisiniz.

Dokuzuncu dönemde vajinal akıntılarınızda artış görülebilir. Ancak akıntı hoş olmayan veya garip kokuyorsa, kaşıntılı veya ağrılı hissediyorsanız veya idrar yaparken ağrınız varsa doktorunuza söyleyin. Bunlar vajinal enfeksiyon belirtileri olabilir ve kontrol edilmesi gerekir.

Bu dönemde mide ekşimesi sık yaşayacağınız bir problem olabilir. Progesteron vücudunuzdaki düz kası gevşetir ve sindirimi yavaşlatır. Mide ekşimesi yaşıyorsanız, şunları deneyin:

  • Daha küçük yemekler yemek, ama daha sık yemek.
  • Yavaş yemek ve yemeğinizi iyi çiğnemek.
  • Yemekten hemen sonra yatmaktan veya yatmaktan kaçınmak.
  • Sigara ve alkolden kaçınmak.
  • Akupunktur gibi alternatif tedaviler deneniyor.
İLGİLİ MAKALE  4. Hafta gebelik - hamileliğin dördüncü haftası

Ağrıya ek olarak, değişen hormonlar, ayrıca göğüslerinizdeki cildin büyümesi ve gerilmesi kaşıntıya yol açabilir. Kaşıntılı cilt ikinci ve üçüncü trimesterde daha yaygındır, ancak ilk trimesterde de erken başlayabilir. Nemlendirici bir vücut yağı veya losyon uygulamak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu rürünleri seçerken hamileliğe uygun ürünler olmasına dikkat edin.

Duygusal iniş ve çıkışların hamileliğin normal ve beklenen bir parçası olduğunu bilmek daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak yorgunluk, düşük kan şekeri ve stres ruh hali değişikliklerine katkıda bulunabileceğinden, ruh halinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır: Yeterince uyumaya çalışın.

  • Gün boyunca daha fazla protein ve daha az şekerle sağlıklı yemekler yiyin.
  • Biraz egzersiz yapın.
  • Eşinizle, ailenizle ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçirin.
  • Meditasyon yapmayı deneyin.

Hamilelik planlayıcısı veya günlük psikolojinizin iyi olmasına çok yardımcı olabilir. Düşüncelerinizi ve duygularınızı yazmak ve semptomlarınızı ve vücut değişikliklerinizi belgelemek çok iyidir. Kontrole gitmeden önce doktora soracağınız soruları not almanızda fayda vardır.

Bu dönemde doktorunuz sizden bazı testler isteyebilir. Bu testleri yaptırmak hem olayı kontrol altına almanıza hem de içinizin rahat olmasına olanak verir.