Tebrikler sekiz haftalık hamilesiniz. Sekiz haftalık hamile olduğunuzda bebeğinize fetüs yani yavru adı verilir. Bu dönemde fetüsünüzün bacakları uzar. Bacağın her kısmı belirgin olmasa da yoğun bir gelişme yaşar. Dizler, ayak bilekleri, uyluklar ve ayak parmaklarının gelişmesi biraz daha uzun sürecektir.

Gelişim

Yedi haftalık bebek insanı şaşırtacak kadar hızlı bir gelişim süreci yaşar. Bu dönemde bebeğiniz boyu yedile on santimetre arasında değişebilir. Küçük bebeğiniz günden güne büyüyor. Bu dönemde fetüs hala amniyotik kesesinin içindedir ve plasenta gelişmeye devam ederek plasentanın rahim duvarına bağlanmasına yardımcı olan yapılar oluşturur. Bu aşamada, fetüs beslenmesini yumurta sarısından almaya devam eder. Yedi sekiz haftalık hamilelikte bebeğiniz artık kadar bir limon kadar. Doktor kontrollerini sıklık kazandığı ve düzenli olarak takip edilmesi gereken bir dönemdesiniz.

Belirtiler

Yedi haftalık bebekte sindirim sistemi oluşumu başlar. yedi haftalık bebek gelişimi, hızlı ve detaylı bir şekilde devam eder. Ciğer ve solunum yollarının gelişimi de yine yedi haftalık bebek gelişimi özelliklerindendir. yedi haftalık bebek kalp atışı duyulabilir düzeyde olsa da 10. haftaya kadar daha net bir sonuç almak adına beklenebilir. yedi haftalık bebek nasıl olur diye merak ediyorsanız, yedi haftalık bebeğin ultrason görüntüsü henüz ayırt edilebilir bir netlikte değildir denebilir. Bu dönemde bebeğin kolları, bacakları ve parmakları belirginleşmeye başlayacağı için yedi haftalık bebek görüntüsü daha net bir şekilde oluşmaya başlar. yedi haftalık anne karnındaki bebekte burun, ağız, kulak şekilleri ile göz çukuru da belirginleşir.

Tarifi mümkün olmayan, eşsiz duyguların açığa çıktığı serüvenin başlangıcı olan hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarında bazı değişimler hissedilir. Anne adayı, kendi vücudunda gözlemlediği değişimlerin haricinde, duygusal iniş çıkışlar da yaşayabilir. Tüm hayatının seyrini değiştirecek olan minik misafirin eve geliş ihtimali ile birlikte artık anne olarak hayatına devam eder. Bebek, annenin bakımına, ilgisine ve sevgisine muhtaç bir birey olduğu için, annenin sorumlulukları artacaktır.

Muhtemelen kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Dönem dönemufak kanamalar olabilir ama doktorunuza danışmanız önemlidir.  Hamilelikte herhangi bir kanama varsa, özellikle devam ederse ve mide ağrınız varsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

İLGİLİ MAKALE  Çamaşır suyu ile hamilelik testi nasıl yapılır? (Kaynak: soru.com.tr)

Hamilelikte bebeğinize zarar verebilecek enfeksiyonlardan kendinizi nasıl koruyacağınız hakkında bilgi edinin. Doktor kontrolünde yapacağınız yürüyüşler ve minik egzersizler size kendinizi iyi hissettirecektir.

Kendinize  bir yapılacaklar listesi hazırlayın ve gelişim süreçlerinizi not edin. Bu arada doktorda yaptığınız kontrol ve tahlillerin raporlarını düzenli bir yerde saklayın. Bunun için bir dosya hazırlayabilirsiniz.

Kendi vücudunuzun sağlığı bebeğinizin sağlığı demek olduğundan yeme düzeninize, folik asit kullanımınıza ve huzurlu bir ruhsal duruma erişmenize özen göstermelisiniz.

Taze sebze ve meyvelerle, sağlıklı bir şekilde beslenen anne adayının bebeği en doğru şekilde gelişimine devam eder. Gebeliğin ilk ayları, bebeğin beyin gelişimi için önem taşıdığından, dışarıdan iyot takviyesi alınabilir. Yemeklerde normal tuz kullanmak yerine, iyotlu tuz tercih edilebilir. 7 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan belli olacak şekilde değildir. Henüz anne adayının karnında dışarıdan büyüme görülmese de içeride büyüme en hızlı seviyelerdedir.

Siz dokuzuncu haftaya ilerlerken bebeğinizde büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.