Tebrikler, altı hafalık hamilesiniz. Bu hafta bebeğiniz daha belirgin bir şekil almaya başlıyor. Yanakları ve çeneleri belirmeye başlarken, kafası oluşuyor. Hamileliğin altıncı. haftasında, mide ekşimesi, mide bulantısı ve sık idrara çıkma gibi belirtiler yavaş yavaş azalır. Böylece artık kendinizi iyi ve hissedebilir, hamileliğin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Altı haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin ikinci ayındasınız demektir. Ayrıca hamileliğin ikinci trimester denen dönemindesiniz. Doğuma sadece yedi ay kaldı! Hâlâ sorularınız mı var? İşte hamilelikte haftaların, ayların ve üç aylık trimesterlerin nasıl bölündüğü hakkında daha fazla bilgi.
Altı haftalık bebeğin boyutu
Altı haftalık hamileyken, bebeğinizin baş-popo oranı beşte bir oranında bir yerdedir ve karnınızda büyümeye devam etmektedir. O artık bir bezelye tanesi kadar. Bu dönemde kafası yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Bazı hamilelik belirtileriyle hala baş ediyor olsanız da size bazı iyi haberlerimiz de var. Üst kısımdaki belirgin çıkıntıdaki doku kıvrımları – kafa – gelişip bebeğinizin çenesine, yanaklarına ve çenesine dönüşüyor ve sonunda sevimli bir yüz haline gelecek. Başının iki yanındaki o küçük girintiler, bebeğinizin ailenin anne tarafından miras alacağını umduğunuz tatlı gamzeler olabilir. Yavaş yavaş kulak kanalları da belirmeye hazırlanıyor. Yüzdeki küçük noktalar birkaç hafta içinde miniğinizin gözlerini ve düğme burnunu oluşturacaktır.
Ayrıca bu hafta bebeğinizin bazı organları da şekilleniyor: bebeğinizin böbrekleri, karaciğeri ve akciğerleri ile birlikte şimdi dakikada 110 kez atan (ve her gün daha da hızlanan) küçük kalbi var.
Belirtiler
Dışarıdan bakıldığında farklı görünemeyebilirsiniz ama muhtemelen bu hafta biraz farklı hissediyorsunuzdur. Hamilelik hormonları genellikle altıncı haftadan sonra sizi farklı hissettirmeye başlar. Bazı bünyeler daha ağır belirtiler gösterirken bazıları bu dönemi hafif belirtilerle geçirebilir. Yorgunluk erken dönem gebeliğin normal bir parçasıdır. Hamilelik hormonları, özellikle progesteron, yorgun hissetmenizi sağlayabilir. Vücudunuz da hamileliğin getirdiği tüm fiziksel ve duygusal değişikliklere uyum sağlayarak çok çalışıyor. Uyku eksikliği, iyi beslenmeme, aşırı stres ve anemi de enerji eksikliğine katkıda bulunabilir.
Hamilelik sırasında, kalbin her dakika pompa ettiği kan miktarı% 30 ila% 50 artar. Vücudunuzdan akan kan ve sıvı miktarı arttıkça böbrekleriniz daha verimli çalışmaya başlar ve daha fazla idrara çıkmanıza neden olur.
Yorgunluk, vücudunuzun dinlenmek istediğini söyleme şeklidir. Kısa şekerlemeler iyi gelecektir. Geceleri erken yatmak, her gün aynı saatte uyanmaya çalışmak, kafeinden uzak durmak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek size iyi gelecektir. Yeterli sıvı almanız önemlidir. Gece daha az sıvı tüketmek ise uykuda rahat etmenizi sağlar. Aynı şekilde, normalden daha fazla idrar yapmıyorsanız, bu daha fazla sıvıya ihtiyacınız olabileceğinin veya vücudunuzun ipuçlarını görmezden geldiğinizin bir işareti olabilir.
Bulantıyla baş etmek için az ve sık yemek iyi olabilir. Sabah uyandığınızda hafif krakerler atıştırabilirsiniz. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan kaçının. Yemekten hemen sonra uzanmayın. Uzmanlar eğer çok bulantınız varsa bir öğünü atlayabileceğinizi, sadece susuz kalmamanız gerektiğini söylüyor. Bu dönemde kendinizi iyi hissetmeye odaklanmalısınız.
6. Hafta Yapılacaklar
- Doğum öncesi vitamin almaya devam edin.
- Biraz daha dinlen.
- Her gün 10 ila 12 bardak su içerek susuz kalmayın.
- Mide bulantısı ile mücadeleye hazır olun.
- Hamilelik günlüğü veya not defteri başlatın.
- Ailenizin tıbbi geçmişini kaydedin; gerekirse daha fazla ayrıntı için akrabalarıyla konuşun.
Belki de, eşinizin biraz egzersiz yapmasına ve birlikte kaliteli zaman geçirmesine yardımcı olmak için akşam yemeği sonrası veya sabahın erken saatlerinde yürüyüş rutinine başlayabilirsiniz. Araştırmalar, çiftlerin birlikte katıldıklarında egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine bağlı kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, eşiniz bu erken haftalarda egzersiz yerine dinlenmeyi seçerse anlayışlı olun.