Tebrikler beş haftalık hamilesiniz. Bu dönemde mide bulantısı ve baş dönmesi gibi semtomlar sizi daha fazla yorabilir. Embriyo daha çok fetüse benzemeye başladı ve küçük çocuğunuzun kalbi ve dolaşım sistemi gelişiyor. Beş haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin bitimine sadece yedi ay kaldı! Hala sorularınız mı var? İşte hamilelikte haftaların, ayların ve trimesterlerin nasıl ilerlediği hakkında daha fazla bilgi.
Bebeğim 5 haftalıkken ne kadar olur?
5 haftalık hamileyken, küçük embriyonuz hala çok küçüktür ve yaklaşık bir portakal tohumu büyüklüğündedir. Bebeğiniz şu an ilkel bir kafa ve kuyruğu olan bir iribaş gibi görünüyor olabilir. Ama merak etmeyin yakında minik tatlı bir bebek olacak. Aslında, kollarında gerçek bir prens ya da prenses tutmana sekiz aydan az bir süre kaldı. Tüm bunlar olurken, vücudunuzdaki HCG hormon seviyeleri yüksektir. İyi haberi onaylamak ve son tarihinizi öğrenmek için doktora gidin.
Kalp atışı duyulabilir
Artık o büyüleyici sesi sen de duyabileceksin. Bu dönemde sık sık yapılan ultrason kontrolleri çok önemlidir. Beş haftalık hamileyken bebeğinizin kalbi kalp tüpü adı verilen iki küçük kanaldan oluşur ve zaten çok sıkı çalışırlar. Bu tüpler bir araya geldiğinde, bebeğinizin tamamen çalışan bir kalbi olacak, ancak neredeyse kesinlikle sizinkini kavradı!
Beşinci haftada vücudunuz
Artan hormonlar ve vücudunuzda dolaşan ve fiziksel değişikliklere neden olan kimyasal sinyaller bu hafta daha da artıyor. Bunlar arasında progesteron ve hCG seviyelerini olmaları gereken yerde tutan östrojen vardır; plasetanın işlevini koruyan progesteron, uterusun düz kaslarının kasılmasını önler ve meme dokusu büyümesini uyarır. Ve bu hormonların bazen hayatınızı ele geçiriyormuş gibi hissediyorsanız şaşırmayın! Bu dönemde duygusal savrulmalar, ağlama krizleri, hassasiyet olağandır.
Arkadaşlarınıza hamile olduğunu söylemek
Siz veya eşiniz, evde hamilelik testi pozitife döndüğünden beri beklenti durumunuzla ilgili iyi haberleri yaymak için sabırsızlanıyor musunuz? Artık yavaş yavaş harekete geçebilirsiniz. Herkes mutluluğunuzu paylaşmaya hazır. Ne de olsa bebek sahibi olmak kalabaık gerektiren bir durum.
Artık kokulara karşı daha duyarlı, hareketlerinizde daha dikkatli olnanız gereken zamanlardasınız. Ayrıca çiğ veya az pişmiş et yememeli, enfekte ortamlardan kaçınmalısınız. Eşinizden, arkadaşınızdan veya akrabanızdan yardım isteyebilirsiniz. Diş temizliği iyi bir şeydir.Planlı hamileleiklerde hamile kalmadan önce gerekli diş operasyonlarınız yapılır ama yine de diş ile ilgili probleminiz varsa erteleyin ya da acilse doktorunuza danışın.
Yasaklı yiyeceklerinizi bilin
Pastörize edilmemiş süt ve meyve suları, az pişmiş et ve yumurta, çiğ filiz ve cıva yüklü veya çiğ balık (bebek için kötü olabilecek gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilirler) dahil olmak üzere bazı yiyecekleri menüden çıkarmanın zamanı geldi. Atrık daha sağlıklı beslenmeli evde ve dışarıda sağlıklı seçeneklere yönelmelisiniz.,
Kaçınılması gereken diğer yiyecekler arasında nitrat ve nitrit barındırabilen sosisli sandviçler ve şarküteri etleri yer almaktadır. Ayrıca kafein almayı azaltmalı ve alkol almayı bırakmalısınız (henüz yapmadıysanız).