Türk kahvesini herkes çok sever. Kiminin şekerli, kiminin orta, kiminin ise sade tüketmeyi sevdiği ve lezzetinin ünü tüm dünyaya yayılmış olan Türk kahvesi, doğru miktarda tüketildiği taktirde oldukça faydalı bir besindir. Ancak Türk kahvesi sevgisini abartıp günde 4 – 5 bardaktan fazla tüketmek çok yanlış bir yoldur. Günde 4 – 5 bardaktan fazla içildiğinde pek çok hastalığı tetikleyen Türk kahvesini tüketirken çok dikkatli olmalısınız. İşte, Türk kahvesinin aşırı tüketimde tetiklediği hastalıklar.

Türk kahvesi zararlı mı?

Araştırmalara göre günde 5 – 6 fincan Türk kahvesi tüketen kişilerin yüksek tansiyon hastası olma ihtimalinin %45 oranında artış gösteriyor. Yani Türk kahvesinin fazla tüketimi yüksek tansiyona neden oluyor.

Türk kahvesini fazla tüketmek hangi hastalıklara yol açıyor?

  • Kalp ritmi düzensizliğine yol açıyor

Aşrı miktarda Türk kahve içince çarpıntı yaşandığı pek çok kişi tarafından bilinen bir durum. Türk kahvesinin yüksek miktarda tüketimi, kalp sağlığını olumsuz etkiler. Kalp ritmini hızlandıran ve kalp krizi riskini artıran aşırı Türk kahvesi tüketimi, kalp hastalarının çok dikkatli tüketmesi gereken bir içecektir.

  • Kemik erimesine neden oluyor

Türk kahvesinde yer alan maddeler kalsiyum emilimi açısından olumsuz bir etki göstermesiyle biliniyor. Hem kalsiyum hem de demir ve çinko emilimini de engelleyen Türk kahvesi, bu nedenlerden dolayı kemik erimesine ve kemik erimesinin ilerlemesine ortam hazırlıyor.

  • Stresi artırıyor

Stres herkesin ortak problemiyken, üzerine bir de aşırı miktarda Türk kahvesi tüketimi eklenince hem uyku bozukluğu hem de stres ve anksiyete yaşanıyor. Stresten uzak durup daha iyi uyumak için günlük Türk kahvesi tüketimi 2 fincanın üzerine çıkmamalıdır.

  • Ülser oluşumu riskini artırıyor

Türk kahvesi, midede asit salgılanma oranını son derece artıran bir içecek. Midede salgılanan asit de ülser oluşumu riskini artırıyor. Bu nedenle ülser hastaları ya da hassas mideye sahip kişiler günde 1 fincandan fazla Türk kahvesi tüketmemelidir.

  • Şeker hastalığını tetikliyor

Türk kahvesini aşırı miktarda tüketmek, şeker hastaları için çok daha sıkıntılı bir durum. Özellikle yemek sonrasında tüketilen Türk kahvesi, yemekte yükselen şeker miktarını daha da artırıyor ve kandaki şeker çok hızlı yükseliyor. Şeker hastalarının da günde 1 fincan Türk kahvesi sınırını aşmaması ve sade olarak tüketmesi çok önemli.

  • Böbrek taşına ortam hazırlıyor
İLGİLİ MAKALE  Cildiniz nedensiz morarıyorsa dikkat. 'Morarmalar' ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Türk kahvesi, yüksek miktarda oksalat içerdiği için bu maddenin sebep olduğu böbrek taşı oluşumunu artırıyor. Türk kahvesini hem günde 2 fincandan fazla içmemek hem de yanında bol miktarda su tüketmek çok önemli.

Türk kahvesinin besin değerleri

Sade Türk kahvesinin 100 gramında 10 kalori bulunur. 1 kahve fincanı (70 gr) sade Türk kahvesi yalnızca 7 kaloridir. Sade Türk kahvesinin 100 gramında 0.09 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.74 gram yağ, 3.76 gram lif bulunur.

Türk kahvesi nasıl saklanır?

Türk kahvesini doğru bir şekilde pişirmek çok önemlidir ancak bir başka önemli detay da kahvenin taze kalması için doğru bir şekilde saklanmaktır. Türk kahvesi, nemli olmayan kuru bir ortamda saklanmalıdır. Türk kahvesi de dahil birçok besin nemli bir ortamda bekler ise bayatlar. Oda sıcaklığından biraz yüksek, serin ve kuru bir ortamda saklanan Türk kahvesi, bu şekilde saklandığında ilk günkü gibi taze kalacaktır. Türk kahvesini pek çok kişi buzdolabında saklar ancak Türk kahvesi tam aksine buzdolabında saklanmamalıdır. Nemli bir ortama sahip olan buzdolabı, kahvenin bayatlamasına ortam hazırlar. Kahvenin saklandığı süre içerisinde, yani uzun süre hava ile temas etmemesi gerekir. Türk kahvesi, hava almayan bir kavanozda ağzı sıkı sıkı kapatılmış halde saklanmalıdır. Son olarak Türk kahvesi eğer taze çekilmişse ortalama 7 gün içerisinde tüketilmelidir.