Birçok farklı alanda çalışan kişilere verilen isim olan teknisyen, genel olarak teknik bilgi içeren işlerde çalışan kişilere hitap ederken kullandığımız unvandır. Teknisyen olarak çalışmak isteyen kişiler için en önemli unsurlardan biri olan teknisyen maaşları ise teknisyenlerin yaptıkları işlere göre belirlenir. Bu kişiler uzmanlıklarına göre farklı iş alanlarında teknisyen olarak çalışır ve bu şekilde bir maaş alırlar. Teknisyenlik mesleğini tercih etmek isteyen kişiler için teknisyenlik mesleğini ve teknisyen maaşlarını sizler için derledik.

Teknisyen nedir?

Teknisyen, teknik bilgi ve el becerisi gerektiren işlerde çalışan bireylere verilen isimdir. Üniversitede teknisyenlik genel olarak mühendisliğin alt dalı olarak okunur ve kişiler uzmanlıklarına, teknik bilgi ve becerilerine göre farklı alanlarda teknisyen olarak görev alırlar. Teknisyenlik 2 yıllık ön lisans programlarında sayısal alanlarda okuyan kişilerin yaptığı işlerdendir. Uçak teknisyenliği, elektrik teknisyenliği ve bu gibi farklı alanlarda çalışan teknisyenler devlet bünyesinde veya özel sektörde çalışabilirler.

Teknisyenlerin görev ve sorumlulukları

Teknisyenler, aldıkları eğitimlere göre farklı iş dallarında farklı işler yaparlar. Genel olarak teknisyenler bakım, onarım ve üretim alanlarında görev alırlar. Planlanan projelerde üretim alanlarında ve hali hazırda sunulmuş olan ürünlerde bakım ve onarım yapan teknisyenlerin genel olarak sahip oldukları sorumluluk ve görevler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Amir, şef ve diğer yetkililer tarafından verilen görevleri iş sağlığı ve güvenliğine uygun şekilde yerine getirmek
  • İş sağlığı ve güvenliği ilkelerine uygun şekilde çalışmak
  • Evrak ve belgeleri düzenlemek
  • İhtiyaç duyulduğu zaman farklı iş alanlarında çalışabilmek
  • Test ce kontrol işlemlerini yerine getirmek
  • Yeni araç ve teknolojilere uyum sağlamak

Teknisyenlerde olması gereken özellikler nelerdir?

Teknisyen olmak isteyen bireylerin sahip olması gereken hem fiziksel hem de bilişsel bazı özellikler bulunuyor. bu gibi özelliklere sahip olmayan kişiler eğitimlerini tamamlamış olsalar da teknisyen olamazlar. Teknisyen olmak için sahip olunması gereken özellikler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Öncelikli olarak kendi sağlığını ve çalışma arkadaşlarının sağlığını gözetebilmek
  • Ekip çalışmasına uygun olmak
  • İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak
  • Disiplin, özveri ve dikkat sahibi olmak
  • Bakım, onarım ve üretim alanlarında çalışabilmesini engelleyen fiziksel engeli bulunmamak
  • Erkek adaylarda askerlikle ilişiğin kesilmiş olması
  • Psikolojik olarak çalışabilme yeterliliğine sahip seviyede akıl sağlığının olması
İLGİLİ MAKALE  Voleybolcular ne kadar kazanıyor? İşte Filenin Sultanları'nın aldığı paralar (Kaynak: soru.com.tr)

Teknisyen olmak için ne okumak gerekir?

Teknisyen olmak isteyen kişiler üniversite sınavlarını tamamladıktan sonra teknisyen olmak için gerekli puanı alabilmiş olmalıdırlar. Öncelikle bu kapsamda hangi alanda teknisyenlik yapmak istediğinize ve hangisine yatkın olduğunuza karar vermeniz gerekiyor. Teknisyenlik geniş bir alan olduğu için farklı teknisyenlik türlerinde üniversite puanları da farklılık gösteriyor. Bu kararı verdikten ve alanınızı seçip yerleştikten sonra ise 2 yıllık bir ön lisans eğitimi almanız gerekiyor. Daha sonra devlet bünyesinde çalışacak olanların eğitiminin ardından Kamu Personeli Seçme Sınavına girmesi gerekiyor Bu aşamaların sonunda teknisyen olarak göreve başlayabiliyorsunuz.

Teknisyen maaşları ne kadar?

Tüm aşamaları tamamlayan bireyler daha sonra teknisyen olarak göreve başlıyor ve aylık olarak belirli bir seviyede maaş alırlar. Teknisyen olarak çalışan bireylerin özel sektörde alacakları maaş çalıştıkları alana ve firmaya göre değişim gösterirken, kamu personel olarak çalışacak olan teknisyenlerin sabit bir maaş skalası bulunuyor. Güncel olarak işlenen memur zamları öncesinde teknisyen maaşları 2022 yılında en alt seviye olarak 5 bin 491 Türk Lirası seviyesinden 7 bin 165 Türk Lirası seviyesine yükseldi. Bu kapsamda asgari teknisyen maaşı 7 bin 165 Türk Lirası oldu. Daha sonra ise güncel zamlar ile net teknisyen maaşları 7 bin 165 Türk Lirası seviyesinde bir kez daha yükselerek 9 bin 109 Türk Lirası seviyesine kadar çıktı. güncel olarak teknisyen memur maaşı 9 bin 109 Türk Lirası.