Tebrikler, on haftalık hamilesiniz. Bu artık iki ay ve iki haftalık olduğunuz anlamına geliyor. Bebeğiniz artık bir yumru kadar ve fiziksel değişimleriniz daha çok belirginleşiyor. Bu hafta kendinize minik bir alışveriş seansı düzenleyebilirsiniz. Alışveriş yaparken yeni, daha bol giysiler tercih edin ve ilk hamile kıyafetlerinizi stoklayın. Vücudunuz değişmeye devam ettikçe, yol boyunca biraz daha farklı giysiler  isteyeceksiniz.  Unutmayın, önünüzde daha haftalar ve yeni vücut değişimleri var. Alışverişi abartmayın.

Bu hafta, siz ve bebeğiniz büyük bir başarı elde ettiniz: bebek artık bir embriyo değil, artık resmen bir fetüs.  Gebeliğin ilk haftaları görece daha sorunlu geçse de özellikle sekizinci haftadan itibaren anne adayının mide bulantıları ve kas ağrıları azalmaya başlar. Vücut, bu süreçle beraber artık bebekle yaşamaya alışır. Hamileliğin sıkıntılı dönemi geride kalmış ve keyifli dönemi başlamıştır.Bu artık ilk trimesterin sıkıntılarından kurtulmanız ve yepyeni daha düzenli bir döneme geçiş yapmanız anlamına geliyor.

Gelişim

Gelelim on haftalık bebek gelişimine. Onuncu haftasında bebek çilek kadar büyüktür, 10 haftalık bebek, anne karnında yaklaşık 3,5 cm boyundadır. Hemen hemen orta boy bir kayısı büyüklüğünde olan fetüsün dış hatları her geçen gün biraz daha insana benzemeye başlar. Bebek anne karnında kıkırdak ve kemikleri oluşmaya başlamış, bacaklarındaki çıkıntılar oluşmuş, bilek ve dizleri yavaş yavaş oluşmaya başlamış bir canlıdır. Fetüsün kolları dirsekleri ile birlikte görülebilir. Böylece bebeğiniz kollarını bükmeye başlayabilir. Bebeğin bu dönemde kol uzunluğu, 1 cm dahi değildir. Zamanla tüm organ ve uzuvlar elbette gelişmeye devam edecektir.

Anne karnında 10 haftalık bebek, artık sıvıları yutabilir. Bebeğin beyni, karaciğeri, bağırsakları, böbrekleri ve diğer hayati organları vücuttaki son şeklini bu dönemde alır. Midede sindirime yardımcı olacak asitler üretilmeye başlar, böbrekler bol miktarda idrar üretir.

Belirtiler

Elbette bu yeni süreçte sizi nelerin beklediğini merak ediyorsunuz?  Bebek büyüdükçe,  karnınızın içindeki bağlarınız ve kaslarınız gerilmeye başlar, göğüsleriniz büyür ve başka bazı radikal değişiklikler olabilir. İşte en yaygın 10 haftalık hamilelik belirtilerinden bazıları:

Yuvarlak bağ ağrısı: Büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için esneyen karnınızda ağrı ve sızılar hissetmeye başlarsanız şaşırmayın. Bazı anne adayları bunları gerçekten anlamaz veya fark etmezken, diğerleri bu hisleri (yuvarlak bağ ağrısı olarak adlandırılır) tamamen acı verici bulur.

İLGİLİ MAKALE  7. Hafta gebelik – Hamileliğin yedinci haftası

Büyüyen göğüsler.: Göğüsleriniz muhtemelen haftalardır emzirmeye hazırlandıkları için hamileliğinizin onuncu haftasında biraz daha büyümüş ve biraz ağrımıştır!

Ruh hali: Hormonlarınızdaki değişiklikler sizi inişli çıkışlı duygulara sürükleyebilir. Tükenmiş hissedebilirsiniz. İşte nedeni: Vücudunuz bebeği büyütmek için gerçekten çok çalışıyor. Bu yorgunluk ve tükenmişlik işte bu yüzden. Artık karnınızda belirgin büyüklükte bir can taşıyorsunuz ve onu her an ve her dakika büyütüyorsunuz.

Artan vajinal akıntı: Östrojen üretimindeki artışla birleştiğinde vajinanıza artan kan akışı, lökore adı verilen daha berrak, kokusuz bir akıntıya neden olabilir.

Görünür damarlar: Bu mavi çizgiler önemli bir hatırlatmadır: Büyüyen bebeğiniz için vücudunuzdaki yoğun dolaşımı işaret ederler.

Muhtemelen 10 haftalık hamilelik belirtilerini net bir şekilde yaşıyorsunuz. Kendinizi bitkin, ağrılı hissetmeniz muhtemeldir. Bazen vücudunuzun yaşadığı değişikliklerden dolayı heyecan duyacaksınız ve bazen de hüsrana uğrayacaksınız. Unutmayın hepsi bunun bir parçası ve her şey yolunda ve tamamen normal.

Karnınız muhtemelen yeni ortaya çıkmaya başladı. Bunun nedeni, bebeğinizin hızlı büyümesine devam etmesi ve bu nedenle karnınızın ekstra bir eğri geliştirmeye başlamasıdır. Karşılaştığınız insanlar hala hamile olduğunuzu anlayamayabilir ancak yaklaşık 10 haftalık hamileyken, bel kısmı esnek pantolonlara ve bol üstlere ihtiyacınız olabilir.

Bu dönemde herkes bebekten gelen ilk belli belirsiz çırpınmayı bekler, bu nedenle “onuncu haftada bebeği hissedebilir miyim diye soruyor olabilirsiniz.  Bebek bu alıştırmaları başlatıyor olsa da, ikinci trimesterden önce on haftalık bir fetüsün hareketini hissetmeniz pek olası değildir, çünkü bu tekmeler ve hareketler bu erken aşamada hissedilemeyecek kadar küçüktür.  Henüz tam olarak hissetmeseniz bile, ultrason sırasında bebek tekmelerini izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz!

Hamileliğin onuncu haftası bir dönüm noktasıdır: Embriyonik faz, beyin, kalp ve akciğerler, ayrıca kollar ve bacaklar dahil olmak üzere ana organları oluşturan bebeğiniz hızlıca gelişiyor. 10 haftalık hamilelikte bebeğin kol eklemleri çalışır ve kıkırdak ve kemikler oluşur. Tırnaklar ve saçlar da çıkmaya başlar.

Ense  taraması, yani diğer adıyla NT Taraması zamanı geldi. Bu test bebeğinizi Down sendromu ve diğer bazı kromozomal anormallikler açısından test eder.  Bu test ağrısız ve ultrasonunuz olacak ve bebeğin ense kıvrımı  anormallik belirtileri açısından ölçülecek.  NTS, tipik olarak, kanınızın test edildiği ve hem ultrason hem de kan testinin sonuçlarına göre riskinizin değerlendirildiği  üç aylık taramasının bir parçası olarak yapılır.

İLGİLİ MAKALE  3. Hafta gebelik - hamileliğin üçüncü haftası

İnvaziv olmayan doğum öncesi testi (NIPT) olarak da bilinen hücresiz fetal DNA testi, 10. hafta veya sonrasında alınan bir kan testidir. Annenin kanını Down sendromu, Edward Sendromu, Patau Sendromu ve diğer kromozomal anormallikler için risk belirtileri açısından tarar.

Beslenme

Yepyeni bir insan yetiştiriyorsunuz, bu da doğum öncesi vitamininizi almak ve vitamin açısından zengin yiyecekleri tüketmek konusunda  kararlı olmanız gerektiği anlamına geliyor. Folik asit, DHA, demir, kalsiyum ve potasyum gibi D, C ve A vitamini özellikle önemlidir.

Doğru yiyecekleri yemek, sizin ve bebeğinizin  ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almanıza yardımcı olur ve kendinizi daha iyi hissetmenize de yardımcı olabilir. Mango veya muz gibi potasyum içeriği yüksek atıştırmalıklar mide bulantısına yardımcı olabilirken, yumurta ve kuruyemişlerdeki protein ve temel besinler besleyicidir ve sizi tok yutar.

Vücudunuz hızla değişiyor ve hormonlarla dolup taşıyorsunuz. Vücudunuzun size ne zaman dinlenmeniz veya yavaşlamanız gerektiğini söylemesine izin verin ve hamileliğinizin yeni döneminin tadını çıkarın.