Windows, dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Açık kaynak kodlu olan bu işletim sistemini istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Dünya üzerinde en çok kullanılan bu işletim sistemini etkinleştirmeden kullanmanız mümkün. Bununla beraber etkinleştirilmemiş bir Windows sürümü kullanmak, yasal açıdan herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Fakat bazı yazılımlar ile crack işlemi yaparak Windows’unuzu etkinleştirirseniz, bu durum yasal olarak suçtur.
Windows’u etkinleştirmeden kullanırsam neleri yapamam?
Güvenlik sorunları
Windows açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için virüs ve diğer güvenlik sorunlarına her zaman açıktır. Ancak son yıllarda iyice geliştirilen Windows Defender, bilgisayarınızı iyi bir şekilde korumaya başladı. Fakat etkinleştirilmemiş bir Windows sürümü kullanıyorsanız, bilgisayarınız virüs ve diğer bütün tehditlere açık olacaktır. Bu durum da bilgileriniz ve hesaplarınız ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Rahatsız edici bir yazı
Etkinleştirilmemiş bir Windows sürümü kullanıyorsanız, ekranınızın sağ alt tarafında bir filigran belirecek. Bu filigranda ise “Windows’u Etkinleştir” yazacaktır. Ayrıca bu filigran her uygulamanın ve eğer oynuyorsanız oyunların üzerinde gözükecektir. Bu durum bazı yerlerde sıkıntı yaratabilmektedir. Bütün bunlarla beraber etkinleştirilmemiş bir Windows sürümü kullanıyorsanız, herhangi bir kişiselleştirme ayarı yapamayacaksınız. Tema değişimi, masaüstü arka plan değişimi, yazı tipi değişimi gibi bütün ayarlardan mahrum kalacaksınız.
Sürekli gelen bildirimler
Etkinleştirilmemiş bir Windows sürümü kullanıyorsanız, Windows sürekli olarak size bildirim gönderecektir. Bu bildirimleri her gün farkedeceksiniz ve bir zaman sonra oldukça rahatsız edici bir hal alan bu bildirimlerde “Windows etkin değil” ya da “Windows’unuzu etkinleştirin” gibi yazılar görmeye başlayacaksınız.
Güncelleme desteğinin olmaması
Yeni güncellemeleri alamayacaksınız. Bu yüzden de Windows’un geliştirmiş olduğu yeni özellikleri de deneyimleyemeyecek ve diğer güvenlik önlemlerinden de mahrum kalmış olacaksınız. Ayrıca Windows işletim sistemini ticari bir amaç için kullanıyorsanız, kesinlikle Windows yazılımınızı etkinleştirmeniz gerekiyor. Çünkü etkinleştirilmemiş bir Windows yazılımı ile ticari bir amaç gütmek, yasa dışı olabilir.
Windows 10 fiyatları ne kadar?
Windows 10 sürümünün 2 farklı seçeneği bulunuyor. 1 tanesi Home, diğeri ise Pro’dur. Bu iki farklı Windows sürümlerinin farklı özellikleri bulunuyor. Genellikle geliştirici ve yazılım ile uğraşan insanlar, Windows 10 Pro sürümünü tercih ediyor. Ancak sadece evde kullanacak ve basit işlemleri yapacak kişiler, Windows 10 Home sürümünü tercih ediyor. Eğer bir Windows 10 sürümüne sahipseniz, ücretsiz bir şekilde Windows 11 sürümüne geçiş yapabiliyorsunuz.
Windows 10 Home fiyatı ve özellikleri
Windows 10 Home fiyatı, an itibari ile 2.699 Türk lirasıdır. Windows 10 Home sürümünün özellikleri ise şu şekildedir:
- Yerleşik güvenlik özellikleri virüsten koruma yazılımı, güvenlik duvarı ve internet korumalarını içerir
- PC’nizin kilidini açmanın hızlı, güvenli ve parolasız bir yolu için Windows Hello ile yüzünüzü veya parmak izinizi tarayın.
- Odaklanma yardımı, dikkatiniz dağılmadan çalışabilmeniz için bildirimleri, sesleri ve uyarıları engelleme olanağı sağlar.
- Zaman çizelgeniz en son kullanılan belgelere, uygulamalara ve web sitelerine gitmenin hızlı ve kolay bir yolunu sağlar
- Microsoft Fotoğraflar fotoğraflarınızı ve videolarınızı organize etmenin, aramanın, düzenlemenin ve paylaşmanın basit bir yolunu sunar.
- Oyun çubuğuyla anında canlı oyun akışı yapın, ekranınızı kaydedin ve ayrı ses ayarlarını denetleyin.
Windows 10 Pro’nun fiyatı ve özellikleri
Windows 10 Pro fiyatı, an itibari ile 3.899 Türk lirasıdır. Genellikle bu sürümü ticari amaç için kullanacaklar veya yazılım geliştiricilerinin alması tavsiye ediliyor. Windows 10 Pro, Home sürümündeki özelliklerin yanında şu özelliği de getiriyor:
- Uzak Masaüstü, Windows Bilgi Koruması, BitLocker** ve işletme kullanımı için tasarlanmış bir araç paketi.