Cep telefonları hayatımızın bir parçası oldu. Sabah uyandığımızda ilk iş olarak telefonumuzdaki bildirimleri kontrol etmekteyiz. Bununla beraber de uyumadan önce son bir kez kontrol ediyoruz. Ayrıca gün içinde sürekli gözlerimiz akıllı telefon ekranlarına bakmakta. Bankacılık işlemleri, oyun, iletişim gibi bir çok eylemi akıllı telefonlar sayesinde yapabiliyoruz. Ancak akıllı telefonlar oldukça hassas cihazlar olabilmekte. Bu yüzden de telefonlarımızı kısa sürede kullanılmaz hale getirebiliyoruz. Ancak bu yazımızı okumaya devam ederseniz, akıllı telefonlarınızı nasıl daha uzun süre kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Telefonlarınızın sıcaklığına dikkat edin
Telefonlarımızda işlemciler bulunmaktadır. Akıllı telefon ile yaptığımız tüm işlemlerde de bu işlemciler çalışmaktadır. Fakat bazen fazlaca işlem yaptığımızda ya da grafik kalitesi yüksek bir oyun oynadığımızda, akıllı telefonlarımız ısınabiliyor. Belli bir dereceye kadar bu ısınmalar sorun olmayabiliyor. Ancak telefonunuzun ısısı yüksek olursa, cihazınıza zarar verebilirsiniz. Bunu engellemek için ise dikkatli olmanız gerekmekte. Ayrıca cihazınızı asla güneşin altında tutmayın ya da soba veya kalorifer gibi yerlerden uzak tutun.
Her telefonun belli bir kapasitesi bulunmaktadır. Bu yüzden telefonunuzun yapabileceklerini iyi analiz edin ve akıllı telefonunuza uygun uygulamalar kullanın. Ayrıca telefon ısısını yüksek miktarda arttıran bir diğer eylem ise telefonunuzu şarjdayken kullanmak. Hali hazırda cihazınız şarj olurken belli bir miktar ısınıyor. Ayrıca siz de akıllı telefonunuzu kullandığınızda iyice ısıtmış oluyorsunuz. Bütün bu yüksek sıcaklıklar ise hem bataryaya hem de telefonun anakartına zarar verebilmekte. Bu yüzden cihazınızın ısısına dikkat edin.
KISACA: Telefon daha uzun ömürlü olması için ne yapmalı?
Telefonunuzun ömrünü uzatmak için şunları yapabilirsiniz:
- Pil ömrünü uzatmak için cihazın ekran parlaklığını düşürün ve gereksiz uygulamaları kapatın.
- Cihazınızı sıcak ortamlardan veya nemli yerlerden uzak tutun.
- Cihazınızı sık sık yeniden başlatın ve uygulamaları güncelleyin.
- Cihazınızı sık sık temizleyin ve toz veya başka kirlerden arındırın.
- Gereksiz uygulamaları ve verileri silin.
- Telefonunuzu düzenli olarak yedekleyin.
- Telefonunuzu koruyucu bir kılıf veya ekran koruyucusu ile koruyun.
- Gereksiz veri kullanımını azaltmak için wifi veya veri bağlantısını kapatın.
Telefonunuzu fiziksel olarak koruyun
Akıllı telefonlarda 1 ya da 2 adet tuş bulunmaktadır. Bu yüzden de akıllı telefonun geri kalanı ekrandan ibaret. Dokunmatik ekranlı olan akıllı telefonların da ekranları kırılmaya oldukça müsait. Ayrıca bazı telefon modelleri ise cihazın arka kısmında da cam barındırmakta. Genellikle bu durum tasarımsal cazibeye dayanıyor. Bu her ne kadar güzel gözükse de bir o kadar hassas olabilmekte. Akıllı telefonunuz herhangi bir düşmede kırılabilir ve kullanılmaz hale gelebilir. Bu yüzden akıllı telefonunuza bir kılıf ve ekran koruyucu almanız gerekmektedir. Ancak malzeme kalitesi düşük kılıf ve ekran koruyucu almamanızı tavsiye etmekteyiz. Çünkü bu tür kalitesiz ürünler, cihazınızı koruyamayacaktır.
Kullanmadığınız uygulamaları silin
Bilgisayarların yavaşlamasını ve donmasını sağlayan kullanılmayan programlar bulunmaktadır. Bir nevi cep bilgisayarı olan akıllı telefonlarda da bu durum geçerlidir. Çünkü kullanılmayan uygulamaların hizmetleri, arka planda sürekli çalışacaktır. Bu durum da bataryanızın daha çabuk bitmesine neden olacaktır. Ayrıca işlemciler kullanıldıkça eskiyen donanımlardır. Bu yüzden işlemciyi ne kadar gereksiz yere çalıştırırsanız, işlemciniz o kadar çabuk eskiyecektir. Bu durum nedeniyle de kullanmadığınız uygulamaları silin ya da kaldırın.
Aynı şeklide depolama alanını işgal eden bütün dosyalar da depolama alanınızın okuma ve yazma hızını yavaşlatacaktır. Bu yüzden gereksiz bütün dosyaları ara sıra temizlemeniz gerekmektedir. Herhangi bir dosya aktarımı ya da o dosyanın varlığı sırasında, depolama donanımlarınız o kadar çok çalışacaktır. Aynı şekilde depolama alanı ile ortak bir şekilde çalışan işlemciler de çalışacağı için hem depolama aygıtlarınız hem de işlemciniz çabucak eskiyebilir. Fakat depolama alanınız ne kadar boş olursa, depolama aygıtlarınız ve işlemciniz o kadar az çalışacaktır ve bu aygıtların eskimesi daha uzun sürecektir.