Başta bankalar olmak üzere, birçok web sitesi güvenlik için SSL sertifikası alarak, bu sertifikanın sağladığı sistemleri kullanıyor. SSL sertifikası, artık neredeyse tüm sitelerde yaygın olarak kullanılıyor ve kullanıcılar da bu sertifikaya sahip olan siteleri tercih ediyorlar. Hatta Google arama sonuçlarında SSL sertifikası olan sitelere öncelik veriyor.

Ssl Nedir?

Secure socket layer olarak açılımı bulunan SSL, dilimizde ise güvenli giriş katmanı olarak adlandırılıyor. Ssl, internet üzerinden yapılan bilgi transferleri esnasında, istemci ile sunucu arasında iletişimin şifrelenmesini sağlayan bir güvenlik protokolüdür. Ssl kısaca, kişisel bilgilerin güvenilirliğini ve gizliliğini sağlayan bir sistemdir. Bu protokoller nerede ise tüm tarayıcılar ve web sağlayıcıları tarafından desteklenir. Aslında bir algoritma olan Ssl, veri iletiminin güvenliğini sağlar ve web siteleri tarafından yaygın olarak kullanılır.

Ssl Nedir?

Ssl Nedir?

Ssl Sertifikası Nedir?

Ssl protokolünü kullanmak isteyen sitelerin, Ssl sertifikası almaları gerekiyor. Bu sertifika üzerinde şunlar bulunuyor;

  • Sertifikaya sahip olanın adı
  • Sertifikanın geçerli olduğu bitiş tarihi ile sertifika seri numarası
  • Sertifika sahip olan kişide bulunan ortak anahtar kopyası
  • Sertifikayı sağlayan makamın imzası (dijital olarak)

Web sitesinin sahiplerinin, Ssl sertifikası üzerinde bu bilgilerin olmasına dikkat etmesi gerekir. Piyasada birçok sahte Ssl sertifikası sağlayıcısı olarak satış yapan site bulunuyor. Bunlar, güvenliği sağlamadığı gibi siteye zarar da verebiliyorlar.

Ssl Protokolü Ne İşe Yarar?

Ssl protokolü hem web sitesine hem de kullanıcıya güvenlik açısından birçok faydalar sağlar. Bunlar şu şekilde özetlenebilir;

  • Gizli bir bağlantısı vardır
  • Verilerin kodlanması ile şifrelerin çözülmesi sırasında gizlilik ve güvenlik sağlamaktadır
  • Veriyi gönderen ve alanın kimlik bilgileri doğrulanabilir
  • Dokümanların arşivlenmesi konusunda kolaylık sağlar
  • Güvenilir bir bağlantı sağlar ve mesaj akışı ile mesajın bütünlüğü de kontrol edilebilir

Bunların yanı sıra Ssl protokolü, veriyi alan ile veriyi gönderenin doğru yer olmalarını da garanti ediyor. Ssl protokolü, iletilmiş olan dokümanların tarih ve saat olarak doğrulanmasını da sağlıyor.

Ssl Protokolü Ne İşe Yarar?

Ssl Protokolü Ne İşe Yarar?

Ssl Sertifikalarının Güvenlik Seviyeleri Nelerdir?

Ssl sertifikalarının da sağladıkları güvenlik seviyelerine göre değişen türleri bulunuyor. En yüksek güvenlik sağlayan Ssl sertifikası EV (genişletilmiş doğrulama) Ssl sertifikasıdır. Bu sertifikada, sertifikaya sahip olan şirketle ilgili, çok fazla bilgiyi içerir. Şirketler söz konusu sertifikayı satın alabilmek için, birçok katı zorunluluğa uyması gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Uzmanlar uyardı! Telefondan e-devlet hesabına girenler dikkat

Sertifikaya sahip olan şirketlerin sitesine girildiğinde, adres çubuğu yeşil olarak görünür ve kullanıcıların en çok tercih ettiği adreslerdendir. İkinci seviyede güvenlik sağlayan Ssl sertifikası ise OV (kurumsal doğrulama) Ssl sertifikasıdır. Kimlik doğrulaması yapan bu sertifikada şirket bilgileri bulunur ama bunlar sitede görülmez. Kullanıcıların, şirket ile ilgili bilgilere ulaşmak için, sertifikayı incelemesi gerekir.

Güvenlik açısından üçüncü sırada bulunan DV (alan adı doğrulama) Ssl sertifikası ise, en çok kullanılan ve temel sertifikalardandır. Kurumsal kullanımlar için tavsiye edilmeyen bu sertifikalar, şirketin bilgilerini bulundurmaz ve sadece oturumun şifrelenmesini sağlarlar.

Ssl Sertifikası Neden Önemlidir?

Ssl sertifikasını verecek olan şirket, sertifikayı talep eden şirketi birçok açıdan kontrol ettiği için, Ssl sertifikasına sahip olan şirketler daha profesyonel görünüm kazanırlar. Ssl sertifikası, özellikle veri toplama yapan siteler için daha fazla önem arz eder. Bu sertifika sayesinde, kullanıcılar söz konusu siteyi tekrar ziyaret ederler ve bu da kullanıcı sadakatinin yükselmesine katkı sağlar.

Ssl sertifikası sayesinde, siteye daha fazla müşteri çekmek mümkün olur. Kullanıcılar, bu sertifika sayesinde bilgilerinin emniyet altında olduğuna inanarak siteye girerler. Ayrıca, bu müşteriler sertifika sahipli sitelerin daimi müşterileri haline de gelirler. Ssl sertifikası, site ile bilgilerin de korunmasını sağlar. Ödeme yapan kuruluşlar ile bankalar, Ssl sertifikasına sahip olmayan web sitelerine ödeme yapmazlar. Bu da, özellikle e-ticaret yapan şirketlerin bu sertifikaya sahip olmalarını zorunlu kılmaktadır.

Ssl Sertifikası İle Arama motoru Sıralaması Arasında Bir Bağ Var mıdır?

Ssl sertifikası ile arama motorlarındaki sıralama ile ilgili doğrudan bir bağ vardır. Arama motorları, web sitelerine girmek isteyen kullanıcıları, sitenin Ssl sertifikası olmadığı zaman uyarır. Kullanıcı da, arama yaptığı konu ya da ürünü Ssl sertifikası olan başka bir sitede aramaya başlar.

Bu da, sitenin kullanıcı trafik sayısının artmasına ve arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar. Şirketlerin, rekabet ortamında diğer sitelerden daha önde ve arama motorlarında üst sıralarda yer almak için, çok uygun fiyata alınabilen bu sertifikaya sahip olmaları gerekir. Buradan da anlaşılacağı gibi, SEO ile Ssl arasında sıkı bir ilişki oluşmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Dünyanın en güvenli şehirleri listesi güncellendi. Türkiye’den hangi şehir kaçıncı sırada?

Video: SSL Nedir?

Ssl Nasıl Çalışır?

Ssl çok üst seviyede güvenlik sağlamasına karşın, çalışma sistemi çok basit olan bir şifreleme sistemidir. Şirket sahipleri, siteleri için gerekli olan Ssl sertifikasını satın alıp yükledikten sonra, sistem çalışmaya başlar. Sistem en basit anlatımı ile şifre ve anahtar kullanımı şeklinde çalışır. Ssl sertifikası aslında, sitenin kilitle korunmasıdır.

Kullanıcılar, sitenin tarayıcılarına girdiğinde kilit açılır ve gönderdikleri bilgiler şifreli olarak siteye ulaşır. Ssl ise bu şifreleri çözerek bilgileri anında siteye ulaştırır. Bu sistem sayesinde, kötü niyetli şahısların bu bilgilere ulaşması ve kullanması imkansız hale gelir. Bir sitenin Ssl sertifikasına sahip olup olmadığını anlamak için, iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki, sitenin giriş adresinde kilit bulunması diğeri ise http: yerine https: harflerinin bulunmasıdır. En üst seviyede güvenli olduğu ise, adresin yeşil olmasından kolaylıkla anlaşılabilir.