Gelişen teknolojinin en büyük ürünü internettir. Artık her evde bir internet ağı bulunmaktadır. Bu internet ağları sayesinde de dünya gündemini yakalayabilir, film ve dizi izleyebilir, çevrimiçi oyunlar ile arkadaşlarımızla beraber eğlenebiliriz. Fakat her teknolojik ürün gibi internette de sorunlar oluşabiliyor. Evimize gelen interneti kullanabilmek için bir modeme ihtiyacımız oluyor. Bu modemler evimizin hattına gelen internet ağını eve dağıtıyor ve biz de bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlardan kolayca internete girebiliyoruz.
İnterneti kullanmamızı sağlayan modemler, bir bakıma ekransız bilgisayar sistemleridir. Modemlerin içerisinde de belli bir güçte çalışan işlemci ve RAM bellekler mevcut. Bu yüzden de her bilgisayar gibi modemlerde de bazı sorunlar baş gösterebiliyor. Bu sorunlardan en sık karşılaşılanı ise modemdeki internet ışığının yanmaması. Bu sorundan kurtulmak için belirli çözüm yolları mevcut. Bu yazımızda sizlere, modem internet ışığının yanamamsı sorununun çözümlerinden bahsedeceğiz.
İnternet ışığı yanmaması sorunu nasıl çözülür?
Evimizdeki modemler gelen internet ağını dönüştürerek, bizlerin internete bağlanabilmesini sağlamaktadır. Modemlerin üzerinde birçok farklı ışıklar vardır. Güç ışığı, internet ışığı, lan ışığı gibi ortalama 7 ya da 8 adet farklı ışık vardır. Bu ışıklar, modemin anlık durumunu bize bildirmektedir. O ışıklardan biri yanmıyorsa, ışığın adı olan modem özelliği anlık olarak çalışmıyordur. Modemde bulunan bu ışıklar, bizlerin sistemde yaşanan sorunun en olduğunu bizlere göstermektedir.
Genellikle kullanıcılar, modemdeki internet ışığının yanmaması sorununu yaşamaktadır. Eğer modeminizdeki internet ışığı sönmüşse, anlık olarak internete bağlanamıyorsunuz demektir. İnternet ışığının sönmesinin genel nedenleri şu şekildedir:
- Modeme gelen ya da hatlarda yaşanan kablo hasarı.
- Yanlış bağlantılar.
- Koaksiyel veya fiber kablonun tam bir şekilde montajlanamaması.
- DSL ya da santralde yaşanan bağlantı sorunları.
- Operatör ile ilgili yaşanabilecek sorunlar.
- Modeminizde meydana gelmiş olan donanımsal veya yazılımsal hatalar.
İnternet ışığının yanmaması sorunu, genellikle servis sağlayıcınız nedeni ile karşılaşılmaktadır. Yapılacak bakım çalışmaları, arızlar ve olumsuz hava şartları, servis kaynaklı internet bağlantısı kesilmelerine neden olabilmektedir. Eğer yaşadığınız sorun servis sağlayıcınızdan kaynaklanmaktaysa, aşağıda göstereceğimiz adımları deneyebilirsiniziz.
- Modemi kapatıp yeniden başlatın.
- Modeme gelen bağlantıları kontrol edin.
- Eğer gerekirse binanızdaki internet kablosu bağlantılarını kontrol edin.
- Kablo modem kullanmaktaysanız, kablolu TV yayınınızın gidip gitmediğini kontrol edin.
- DSL bağlantınızı kontrol edin.
- DNS değiştirmeyi deneyin.
- Servis sağlayıcınızın müşteri temsilcisini arayarak, arıza bildiriminde bulunun.
Yukarıdaki adımlardan sonra eğer modeminizin internet ışığı hala yanmıyorsa, farklı yollara başvurabilirsiniz. Modemler bozulabilen elektronik aletlerdir. Eğer evinizde başka bir modem varsa, o modemi takıp internete bağlanmayı deneyebilirsiniz. Bütün bunlar ile beraber, sadece modemin internet ışığının da bozulması bu soruna sebebiyet verebilir. Bu yüzden farklı cihazlar yardımı ile internete bağlanmaya çalışın. Eğer internete bağlanabiliyorsanız, sadece modeminizin internet ışığının bozulmuştur.
Eğer bütün denemeleriniz başarısız olduysa, bir de modemi fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekiyor. Modemi fabrika ayarlarına döndürebilmek için, modem üzerinde yer alan “Reset” tuşunu bulmanız lazım. Modemin modeline göre bu tuşa belirli bir süre basılı tuttuğunuzda, direkt olarak modeminiz fabrika ayarlarına dönecektir. Modeminiz fabrika ayarlarına döndükten sonra ise ilk aldığınız gündeki şifre ve ad ile gözükmeye başlayacaktır. Mevcut kablosuz adı ve kablosuz şifresi, modeminizin arkasındaki etikette yazmaktadır. Modeminizi fabrika ayarlarına çevirdikten sonra da internet bağlantısı sağlayamadıysanız, servis sağlayıcınız ile iletişime geçip, bu sorunun bir an önce halledilmesini isteyebilirsiniz.