Türkiye, sahip olduğu coğrafi konum ile diğer tüm dünya ülkelerinden ayrılmaktadır. Asya ile Avrupa’nın tam kesişim noktası olduğu için binlerce yıldır birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Özellikle Akdeniz’, Ege’ye ve Karadeniz’e sınırı olduğu için çok avantajlı bir konumdadır. Sahip olduğu bu konum çoğu kez diğer devletlerin iştahını kabarttığı için çok büyük tehlikeler atlatmıştır. Özellikle yeni keşiflerde tüm dünyanın enerji ihtiyacına cevap verebilecek kadar yeterli miktarda doğal kaynakların bulunmasıyla Türkiye’nin önemi daha da artmıştır. Akdeniz’de ve Ege’de Yunanistan’la yaşanan sorunların başında da bu doğal kaynakların paylaşımı sorunu yer almaktadır. Yunanistan deniz sınırlarını olduğundan çok fazla arttırmasının en büyük sebeplerinden birisi de bu enerji kaynaklarıdır. Türkiye’nin son dönemlerde yaptığı gemilerden rahatsız olması bunu doğrular niteliktedir.

Son zamanlarda yapılan sismik araştırmalar neticesinde özellikle Karadeniz ve Akdeniz’de Türkiye için 572 yıl yetecek doğal kaynağın olduğu tespit edilmiştir. Özellikle Akdeniz’deki Hidrokarbon rezervleri oldukça fazladır. Keza Karadeniz’deki doğalgaz buluşları da Türkiye’yi özellikle enerji alanında dışa bağımlı olmaktan kurtarmaktadır. Özellikle son yıllarda Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküp doğalgaz rezervi diğer çalışmalar için çok büyük bir moral kaynağı olmuştur. Hali hazırda çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Özellikle yeni inşa edilen Abdülhamit Han sondaj gemisi ile bu çalışmalar hız kazanmıştır. Abdülhamit Han sondaj gemisi mavi vatan sınırları içerisinde görev yapan en güçlü gemi konumundadır.

Abdülhamit Han sondaj gemisi

Abdülhamit Han sondaj gemisi

Türkiye hem yer altı kaynakları bakımından hem de etrafındaki denizlerdeki madenler açısından çok önemli bir konumdadır. Bu kaynaklar ile kendi kendine yetebilecek bir duruma gelebilir. Bunun için son yıllarda özellikle denizlerde faaliyet göstermek için bazı önemi gemileri göreve getirmiştir. Türkiye’de belli başlı gemiler mevcuttur. Bunlar; Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamit Han sondaj gemileri ve Barbaros Hayrettin Paşa, MTA Oruç Reis sismik araştırma gemileri mevcuttur. Özellikle çok yakın zamanda faaliyete geçen Abdülhamit Han sondaj gemisi ile bu sayı artmıştır. Enerji alanında yapılan büyük devrimlerle dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmak için tüm gemiler hali hazırda faaliyete geçmiş ve çalışmalarına devam etmektedirler. Peki, en son yapılan Abdülhamit Han sondaj gemisinin özellikleri nelerdir?

Abdülhamit Han sondaj gemisinin özellikleri nelerdir?

Abdülhamit Han sondaj gemisi ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği tören ile 9 Ağustosta görevine başlamıştır.

  • Filonun en güçlü gemisidir.
  • Nesil bir gemidir.
  • Uzunluğu 238 metredir.
  • Genişliği 42 metredir.
  • Kule yüksekliği 104 metredir.
  • Sondaj derinliği 12.200 metredir.
  • 200 mürettebat kapasitesi vardır.
  • Ağırlığı 62 bin ton grostondur.
Abdülhamit Han sondaj gemisi

Abdülhamit Han sondaj gemisi

Abdülhamit Han sondaj gemisinin ilk görev yeri Akdeniz olacaktır. Akdeniz’deki görev süresi yaklaşık olarak 2 aydır. Son teknolojilere sahip olan Abdülhamit Han sondaj gemisinin en önemli özelliği ise kendisinden önceki gemilerden daha donanımlı olmasıdır. Özellikle 12.200 metreye kadar sondaj yapabilmesi ile kendini diğer gemilerden ayırmaktadır. Uzunluğu, genişliği ve kapasitesi göz önüne alındığında diğer gemilerden kat ve kat daha donanımlı ve güçlü olduğu gözler önündedir.